T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Bağdat'a giden yol Filistin'den geçiyor

İngiltere'den son 9 Arap ülkesini ve İsrail'i ziyaret eden Cheney bugün Türkiye'de. Arap ülkeleri, Filistin'deki kanlı çatışmalar sona ermeden Irak'a müdahaleye destek vermeyeceklerini Cheney'e "hissettirdiler."

İngiltere'den sonra 9 Arap ülkesini ve İsrail'i ziyaret eden ve Amerika'nın Irak'a yönelik askeri müdahalesine destek arayan ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney bugün gezisinin son durağı olan Türkiye'ye geliyor.

ABD'nin küresel savaşı birlikte yürüttüğü İngiltere ve küresel düzeyde en önemli stratejik ortağı İsrail'in dışında, Cheney'nin ziyaret ettiği ülkeler Irak müdahalesine "görünüşte" olumlu destek vermediler. Kamuoyuna yansıyan haberlere göre bütün bölge ülkeleri Irak'a yönelik askeri harekata karşı çıktı ve bu muhalefetini Cheney'ye iletti. Ancak gözlemciler, özellikle Ürdün, Suudi Arabistan ve Mısır'ın, Ceheney'ye gizli destek verdiğini, Arap kamuoyunda yükselebilecek tansiyonu dikkate alarak bu desteği gizli tuttuklarını belirtiyor. Arap ülkeleri, Ortadoğu'da ABD ve İsrail aleyhine yükselen tansiyonu dikkate alarak Cheney'ye aynı cevapları verdiler. Liderler, Irak'tan önce İsrail saldırganlığının önlenmesini isteyerek, Irak sorununun öncelik taşımadığını vurguladılar. Cheney'nin Ortadoğu turunun genel anlamda başarısız geçtiği belirtiliyor.

Önce Filistin sorunu

Arap ülkeleri, Cheney'ye, Filistin sorunu çözülmeden bölgede yeni bir çatışmanın söz konusu olmayacağını 'hssettirdiler". Cheney, Suudi Arabistan'dan destek alamadı. Velihat Prens Abdullah, Irak'a saldırının, bölgede Amerikan karşıtlığını tırmandıracağı uyarısını yaptı ve dikkatleri İsrail-Filistin çatışmasına çekti. Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Şeyh Zayid bin Sultan el-Nahayan, Irak'a karşı olası bir saldırıya karşı olduğunu belirtmişti. Ürdün Kralı Abdullah ise, Irak'a saldırmanın, Ortadoğu'da felakete neden olacağını söyledi. Kuveyt bile karşı!

ABD'nin bölgedeki en önemli müttefiki Kuveyt bile, Irak'a askeri harekatıa destek vermeyeceğini açıkladı. Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Sabah el-Ahmed el-Sabah, "Irak'a askeri hareketı, Irak'ın Kuveyt'in dostu olduğu için değil, gerekli koşullar oluşmadığı için desteklemeyeceğiz" dedi.

Cheney, Yemen'de iki saatten kısa bir süre kaldı. Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih ile havaalanında görüşen Cheney, Yemen'e askeri açıdan daha çok yardım yapılacağı sözü verdi. Yemen, Irak'a yönelik operasyon için olumsuz görüş bildirdi.

Dün İsrail'e geçen Cheney, Tel Aviv'de ABD Ortadoğu Özel Elçisi Anthony Zinni ile buluştuktan sonra Şaron tarafından başbakanlık binasında devlet töreni ile karşılandı. Bugün İsrail Cumhurbaşkanı Moşe Katsav ile görüşecek olan Cheney Filistin lideri Yaser Arafat'la görüşmeyecek.

"İsrail saldırganlığını durdur"

Suudi Arabistan'daki el-Vatan gazetesi, "ABD Başkan Yardımcısı'na şunlar söylendi: İlk olarak İsrail terörünü durdur ve İsrail'in kitle imha silahları kullanmasını önle" şeklinde yazdı. Gazete, İsrail'in Filistinliler'e yönelik saldırılarının sona erdirilmemesi halinde ABD'nin Körfez ülkelerindeki menfaatlerinin tehlikeye gireceği ikazında bulundu. BAE'deki el-Haliç ise, ABD'nin politikalarının ilk kez bölge ülkeleri tarafından toptan bir şekilde reddedildiğine dikkat çekti. Katar'daki el-Raya gazetesi, "Körfez ülkeleri için öncelik, ABD'nin İsrail saldırılarını durdurmasıdır" şeklinde yazdı.

Kral Abdullah'tan gizli destek

Newsweek, Cheney'nin, Ürdün Kralı Abdullah'tan olumlu işaret aldığını öne sürdü. Kral Abdullah, Cheney ile yediği yemekte, "Filistin-İsrail krizine çıkış yolu bulunması ve ABD'nin hızlı ve kararlı hareket etmesi koşuluyla Ürdün'ün Irak'a karşı girişilecek bir operasyona itirazı olmayacağını" söyledi.

CHENEY, ARAFAT'I UYARDI

ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Filistin lideri Yaser Arafat'a "siyasi araç olarak şiddeti kullanmaktan vazgeçmesi" için çağrıda bulundu. Kudüs'te İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un ofisi önünde kısa bir konuşma yapan Cheney, "Filistin lideri Arafat'tan şiddetten vazgeçmesini bir kez daha isteyeceğim" dedi. Cheney, ziyaretinin amacının, aynı zamanda ABD'nin İsrail'in güvenliğine verdiği önemi göstermek olduğunu da söyledi. Cheney, başka açıklama yapmadı.

 
Generallerin Irak senaryosu
Iraklı muhalif generaller, Saddam'ı devirme taktiklerini anlattı. Generaller, Irak ordusunda firarların arttığını ve ordunun ayaklanmaya hazır olduğunu iddia ettiler.
'İNGİLTERE AB'DEN AYRILMALI' Avrupa Birliği'ni "modern çağın en büyük budalalığı" olarak niteleyen İngiltere eski Başbakanı Thatcher, İngiltere'nin AB'den ayrılmasını ve Amerika ile hareket etmesini istedi.
İnsan Hakları Komisyonu ABD'siz toplandı
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu'nun 58. dönem toplantıları dün başladı. Komisyon, 11 Eylül'den sonra gerçekleştirdiği ilk toplantısında terörle mücadele sürecinde arka plana atıldığı savunulan insan hakları konusunu ele alıyor. Toplantının iki önemli gündemi İsrail-Filistin çatışması ve terörizmin tanımı. Geçen yıl yapılan seçimlerde 1947'den beri ilk kez 53 üyeli komisyona seçilemeyen ve 11 Eylül'den sonra yoğun insan hakları ihlallerine imza atması dolayısıyla eleştirilerin hedefi olan ABD ise, toplantılara katılcmadı. Geçtiğimiz yıl yapılan gizli oylamada, Avrupa ülkelerinin topluca Batı ülkelerine ayrılan kontenjan için Fransa, Avusturya ve İsveç'e oy vererek ABD'yi dışarıda bıraktı. Komisyona 1978'den beri "gözlemci" sıfatıyla bulunan Türkiye'yi ise Devlet Bakanı Nejat Arseven temsil etti. BM İnsan Hakları Yüksek Temsilcisi Mary Robinson, insan hakları ihlallerinin sürdüğü Filistin topraklarına uluslararası gözlemciler konuşlandırılması çağrısında bulundu. Robinson, işgal altında bulunan Filistin topraklarında insan hakları ihlallerine karşı caydırıcı olması için gözlemci istedi.
Bağdat: Şartlı izin verebiliriz
Irak Devlet Başkan Yardımcısı Taha Yasin Ramazan, ülkesinin, uluslararası silah denetçilerinin gelişine, BM'nin ziyaret edilecek tesisleri ve takvimi belirlemesi durumunda izin verebileceğini söyledi. Ramazan, Suudi gazetesi eş-Şark el-Avsat'a yaptığı açıklamada, "Irak'a, aralarında başkanlık saraylarının da bulunduğu tüm tesisleri ziyaret edebilecek Arap denetçilerden oluşan bir heyetin gönderilebileceğini" kaydetti. Ramazan, ABD'nin Irak'tan sonra, bazı Arap ülkelerine de saldıracağını söyledi.
19 Mart 2002
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED