T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

Gizli kanun G. Doğu için

'Gizli kanun'a ulaşabilmek için Meclis'te bütün yolları zorlayan İstanbul Milletvekili Ateş, TBMM Başkanı İzgi'ye başvurdu.

1937 yılında çıkartılan 2425 sayılı "gizli kanun"la ilgili skandal devam ediyor. Gizli yasaya ulaşabilmek için Meclis'te bütün yolları deneyen İstanbul Milletvekili Azmi Ateş, "Yasa yapan bir kurumun üyesine yasanın verilmemesi bir skandaldır" dedi.

Gazeteci Emin Şirin de, 1937 Tarihli 2425 Sayılı "gizli" kanunun adının "Milli Müdafa Vekaleti'nde 49 Milyon 500 Bin Lira Taahüdat İcrası Hakkında Kanun" olduğunu ve Güneydoğu'da iskan ile ilgili örtülü ödeneğin kullanımını düzenlediğini yazdı. Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü'nce 1989'da yayınlanan Kanunlar Külliyatı Fihristi'nde 2425 numaralı kanun için "Bu kanun gizliliği dolayısıyla yayınlanmamıştır" ifadesi yer alıyor.

Ateş, İzgi'den cevap bekliyor

İstanbul Bağımsız Milletvekili Azmi Ateş, TBMM Arşivi'ne müracaat ederek 1937 tarihli kanunun kendisine verilmesini istedi. Ancak "TBMM Arşivi'nde bu kanunun bulunmadığı" cevabını aldı. Ateş, Meclis Kanunlar ve Kararlar Müdürlüğü'ne müracaat ederek yasanın kendisine verilmesini istemesine rağmen "Gizli olduğu için Meclis Başkanı'nın onayı olmadan bu yasayı veremeyiz" cevabını aldı. TBMM Genel Sekreteri Vahit Erdem'den gizli yasayı isteyen Ateş, şimdi buradan gelecek cevabı bekliyor.

Azmi Ateş, "Egemenliği millet adına kullanan bir kurumun, yasa yapan bir kurumum üyesine yasanın verilmemesini bir skandal olarak değerlendiririm. Bu yasanın bir milletvekiline bile verilmemesi halinde bu durumu büyük skandal olarak düşünürüm. Eğer Genel Sekreterlik'ten yasayı alamazsam Meclis Başkanı'ndan yazılı soru önergesi ile bu yasayı bana vermesini isteyeceğim" dedi.

Şirin: Kanun, Güneydoğu için

HaberX yazarı Emin Şirin de, 1937 Tarihli 2425 Sayılı "gizli" kanunun adının "Milli Müdafa Vekaleti'nde 49 Milyon 500 Bin Lira Taahüdat İcrası Hakkında Kanun" olduğunu ve Güneydoğu'da iskan ile ilgili örtülü ödeneğin kullanımını düzenlediğini yazdı. Kanunun tarihinin 1934 de olabileceğini belirten Şirin, o yıllarda Türkiye bütçesinin 184 milyon lira olduğunu ve bu 184 milyon liranın 49 milyon 500 bin lirasının bu gizli kanun ile "özel bir işe" ayrıldığını ifade etti.

Yılmaz'ın samimiyet sınavı

İstanbul bağımsız milletvekili Azmi Ateş'in TBMM Başkanı Ömer İzgi'den alacağı cevabın beklendiğini kaydeden Emin Şirin, ANAP lideri Mesut Yılmaz'ın da "samimiyet sınavı"ndan geçtiğini belirterek, "Gizli kanunları olan bir ülke AB'ye girebilir mi? Bugün demokrasi şampiyonluğu yapan Mesut Yılmaz 28 Şubat sürecinde başbakanlık yaparken Mustafa Kamalak'ın "gizli kanun" konusundaki sorusuna neden cevap vermedi? Yılmaz bu konunun peşine düşerse, samimiyetle değişmeye başladığına belki inanırız" dedi.

Sıra 'gizli kararnameler'de

"2425 sayılı 1937 tarihli bu gizli kanunun muhtevası nedir? Bu kanun hala yürürlülükte midir? Yürürlülükten kalktı ise hangi kanunla ne zaman yürürlülükten kaldırılmıştır? Türkiye Anayasası'na göre gizli bir kanun olabilir mi?" diye soran Şirin, "Bütün milletvekillerinin konuya sahip çıkarak Türkiye'yi bu "gizli kanun" ayıbından kurtarmalı. Arkasından da sıra "gizli kararnameler"e gelmeli" dedi.

 
AB'nin 'dil' sorunu yok
AB Genel Sekreterliği, üye ve aday devletlerin azınlık hakları bilançosunu çıkardı.
Danıştay kararını tanımadı
Başsavcı Kanadoğlu, Erdoğan ve Gürtuna hakkında İçişleri Bakanı'nın verdiği soruşturma iznini "suç yok" diyerek kaldıran Danıştay kararını "yok" saydı.
Dick Cheney 11 Eylül'ü biliyor muydu?
Ortadoğu için iktidara destek
Özbeklere 1,2 milyon dolarlık yardım
Orta Asya gezisi çerçevesinde cumartesi günü Özbekistan'a gelen Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, dün başkent Taşkent'te önce Özbekistan Savunma Bakanı Kaadir Gulamov'u ziyaret ederek, 1,2 milyon dolarlık "askeri yardım anlaşması" imzaladı. Daha sonra, Özbekistan Dışişleri Bakanı Abdülaziz Kamilov ile görüşen Kıvrıkoğlu, Türkiye ile Özbekistan arasındaki ilişkilerin sadece askeri alanda değil, her alanda gelişmesini arzu ettiklerini belirterek, Türkiye'nin bu ilişkilerin geliştirilmesinde, "karşılıklı eşitlik ve içişlerine karışmamayı" prensip edindiğini söyledi. Kıvrıkoğlu, daha sonra Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov tarafından da kabul edildi. Taşkent'ten Özbekistan Genelkurmay Başkanı Tolkun Kasımov tarafından uğurlanan Orgeneral Kıvrıkoğlu, Kasımov'a çeşitli hediyeler verdi.

19 Mart 2002
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED