T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Adaletsiz zam yargıda

Eşit İşe Eşit Ücret Kararnamesi'yle milletvekilleri, asker ve bürokratların maaşlarında iyileştirme yapan hükümetin başı ağrıyacak. İyileştirme zammı kararnamesinin iptali için Danıştay'a dava açıldı.

Memurlar arasında ayrıma neden olan Eşit İşe Eşit Ücret Kararnamesi, hükümetin başını epey ağrıtacak. Hükümetin 30 bin kamu çalışanının maaşlarına iyileştirme yaparken 2 milyon memuru zamdan mahrum bırakması davalık oldu. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası iyileştirme zammı kararnamesinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'a dava açtı.

Rektör maaşlarının iyileştirilmesi amacıyla hazırlanmaya başlanan kararname, daha sonra yön değiştirdi ve 2002 yılı bütçesinde öğretim üyeleri için ayrılan 200 trilyonluk ek kaynağın kamuda üst görevlerdeki ücret dengesizliğinin giderilmesi için kullanılmasına karar verildi.

Sonuçta, 3.5 milyar olan milletvekili maaşı 4.2 milyar liraya yükseldi. Profesör maaşı ise 1.2 milyardan 1.6 milyara çıktı. Yardımcı doçentler ve araştırma görevlileri zam almadı. İşin en garip tarafı, Eşit İşe Eşit Ücret Kararnamesi'yle zam alan milletvekilleri, asker ve bürokratların verdikleri hizmetin özel sektörde karşılığı yok.

Oysa, kararname kapsamı dışında bırakılan yardımcı doçent, araştırma görevlileri ve kamu bankalarındaki memurların ücretlerini özel sektörle karşılaştırıp aradaki farkı görmek mümkün. 'Eşit İşe Eşit Ücret' adlı kararnamenin kapsaması gereken kesim, yapılan işin karşılığı açısından özel sektörle arasında fark oluşanlar. Onlar da kapsam dışı tutuldu. Bu arada maaşlarına 800 milyon liradan fazla zam yapılan milletvekillerinin kamuda emekli olmaya hazırlananlara ödenecek harcırahı kaldırmaya hazırlandığı öğrenildi.

Danıştay'a gelerek iptal dilekçisini sunan Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, yeni düzenlemeden yaklaşık 30 bin kamu personelinin yararlanacağını ifade ederek kamuda ücret iyileştirmesi amacıyla hazırlanan kararnamenin amacından uzak olduğunu öne sürdü.

Sendikalı çalışan cezalandırıldı

Dinçer, üniversite alanında yapılan iyileştirmede, araştırma görevlilerinin devre dışı bırakıldığını belirterek, şöyle konuştu: "Maaşlarına zam yapılanlar yasa gereği sendikaya üye olamayanlar, zam yapılmayanlar ise sendikalı olan kamu emekçileridir."

Bakan Oral'a zam için soru:
ADALET İLKESİ NEREDE?

DYP Amasya Milletvekili Ahmet İyimaya, Maliye Bakanı Oral tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği soru önergesinde, "Krizin yüklerinin sosyal adalet kurallarına uygun paylaşımı ilkesine ne derece uyulmuştur? Özellikle maaş/özel hizmet tazminatı kararnamesinin, bu ilkeyi imtiyazlı paylaşıma dönüştürüp, dönüştürmediğini rakamlarla açıklayabilir misiniz?" dedi. İstanbul Bağımsız Milletvekili Azmi Ateş de Bakan Oral'a, kamu kurum ve kuruluşlarındaki üst düzey yöneticilerin maaşlarını sordu. Ateş, önergesinde, Türkiye'de kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanların; aylık maaşları hakkında bilgi istedi.

Emekliler 250 milyon zam istedi

Türkiye Sivil Emekliler Derneği Genel Başkanı Mustafa Fevzi Güngör, Emekli Sandığı'na bağlı emeklilerin maaşına seyyanen 250 milyon lira zam yapılmasını istedi. En alt kademeden emekli olan Emekli Sandığı'na bağlı emeklilerin, yaklaşık 200 milyon lira maaş aldığını ifade eden Güngör, "Aldığı maaşla geçinemeyen ve ek işler arayan, ama yaşları dolayısıyla bunu da yapamayan emeklilerimiz mağdur ve perişandır'' dedi.

 
IMF kıyımda ısrar ediyor
IMF, 1.1 milyar dolarlık kredi diliminin serbest bırakılması için Haziran ayı sonuna kadar 61 bin kamu işçisinin, gönüllü emeklilik ve benzeri yöntemlerle işten çıkartılmasında ısrar ediyor.
Sezer: Yeni lisans hazırlıkları başladı
Cumhurbaşkanı Sezer, 3. kuşak görüntülü cep telefonu alanında yeni lisanslar verilmesi için hazırlıklara başlandığını açıkladı. Ulaştırma Bakanı Oktay Vural da, internet abone sayısının 3 milyonu aştığını söyledi.
Türkiye'den fikir fışkırıyor
"Beyin göçüne karşı beyin gücünü teşvik ediyoruz" sloganıyla yola çıkan Dizayn Grup'un kampanyasına, Ağrı-Patnos, Adana-Pozantı gibi Anadolu'nun ücra köşelerinden dahi proje yağdı.
Kredili satışlar dibe vurdu
2001 yılında kullandırılan kredi miktarı, önceki yıla göre yüzde 14'lük düşüşle 743 trilyon liraya geriledi.
Hak-İş: 4 kişilik mutfak harcaması 365 milyon lira
Hak-İş'e göre, 4 kişilik bir ailenin aylık mutfak harcaması 364 milyon 547 bin liraya ulaştı. Hak-İş'ten yapılan açıklamaya göre, konfederasyon istatistik bürosunca yapılan araştırma, 15 Şubat-14 Mart döneminde 4 kişilik bir ailenin aylık mutfak harcamasının, bir önceki aya göre yüzde 1.6 oranında artış gösterdiğini ortaya koydu. Araştırmaya göre, 4 kişilik bir ailenin aylık mutfak harcaması, 364 milyon 547 bin 370 liraya yükseldi. Öte yandan Hak-İş, TBMM'de önümüzdeki günlerde görüşülmesi beklenen İş Güvencesi Yasa Tasarısı'nın yasalaşması için imza kampanyası başlattı. Konfederasyonun iş güvencesine ilişkin görüşlerini içeren bir metin, Hak-İş Teşkilatı aracılığıyla işçiler ve vatandaşlar tarafından imzalanarak TBMM Başkanlığı, Çalışma Bakanlığı, siyasi partilerin grup başkanvekillikleri ve milletvekillerine gönderilecek.
19 Mart 2002
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED