T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

T E L E V İ Z Y O N

Kanal 7 ratingleri yedi

Krize rağmen 2001'de izlenme payı yüzde 83 büyüyen Kanal 7, bu yıl da yükselişini sürdürdü. 2001'i yedincilikle kapatan Kanal 7, 2002 Mart'ta da TGRT ve TRT'yi geride bırakarak beşinci oldu.

Krizden etkilenen TV kanalları 2001 yılında tasarruf tedbirlerine başvurarak yeni projeleri dondurmak ve birçok programı yayından kaldırmak zorunda kalmışlardı. Genel bir darboğaza giren TV'ler, bu yılı büyük ölçüde tekrar yayınlarla kapattıkları için izlenme oranlarında da bir düşüş yaşamışlardı. AGB'nin yıllık raporuna göre, 2001'de diğer kanalların izlenme payı yüzde 7 ile yüzde 19 oranında küçülürken, Kanal 7 tam tersi bir durum yaşamış ve yüzde 83 gibi yüksek bir oranda büyüme göstermişti. Aynı rapora göre TGRT ve TRT'nin ardından 7. sırada yer alan Kanal 7'nin, 2002'de de bu yükselişini sürdürdüğü görüldü. AGB'nin 2002 Ocak, Şubat, Mart ayları verileri ortalamasına göre, daha önce yüzde 4.5 izlenme payı olan TRT-1 yüzde 6 izlenme payıyla TGRT'nin önüne geçerken, TGRT'nin izlenme payı 7.2'den 5.4'e düştü. Yedinci sırada yer alan Kanal 7'nin izlenme payıysa 3.8'den 5.1'e yükseldi. Kanal 7'nin, içinde bulunduğumuz Mart ayındaysa haftanın 3 gününde hem prime time, hem de tüm günde TGRT ve TRT'yi geride bırakarak, beşinci sıraya yükselmesi dikkat çekti. Kanal 7'yi 1.6 ile STV, 0.9 ile TRT2'nin izlemesi de diğer alternatif kanallarla arasındaki uçurumu ortaya koydu.

TRT'nin atılımı bir türlü gerçekleşmedi

Öte yandan, 2 yıldır yeniden yapılanma çabası içinde olan TRT de izleyiciden beklediği ilgiyi göremedi. 2000'de bir önceki dönemde yerli dizilerin ilgi görmesiyle harekete geçen TRT, sinema ve TV dünyasının ünlü yıldızlarını buluşturan birçok yerli yapımı ekrana getirmişti. Yerli dizi atağını her sezon devam ettiren TRT, son zamanlarda da eğlence programlarıyla şahlanmak için büyük ödemeler yaptığı Bir Başka Gece ile Cumartesi akşamları yayınlanan Sayısal Gece'yi yeni yüz ve yeni sunucularıyla ekrana getirdi. Ancak Bir Başka Gece, Mehmet Ali Erbil'e rağmen ilk hafta 2.3, ikinci hafta da 1.7 reyting aldı. Sayısal Gece de, Sayısal Loto'nun çekilişini bekleyenlere ve yurtdışından 35 milyar lira ödenerek getirilen gösteri grubuna rağmen 2.2'de kaldı.


ABD'NİN SAVAŞ PLANLARINDA TÜRKİYE'NİN KONUMU NE?
Arzu Zengin'in sunduğu NTV Dosya adlı programda Amerika'nın Irak operasyonu senaryoları ve olası saldırının bölgeye etkileri ele alınıyor. "Amerika Irak'a saldıracak mı?", "Eğer bir saldırı olacaksa, bu ne zaman olacak?", "Olası bir operasyonda hangi senaryolar gündemde?", "Türkiye de savaşa girecek mi?", "Beyaz Saray'da konuşulan senaryolarda Türkiye gerçekten kilit ülke mi?" ve "Irak operasyonundan Türkiye'de kim nasıl etkilenecek?" sorularına cevap arayacak olan program, savaş senaryoları konusunda izleyiciyi bilgilendiriyor. Ntv / 20.15


SEYRİ ŞAHANE Seyri Şahane
Bu da medyanın yasakçılığı
Ekran Virüsü, bu kez de İstanbul'da İmam Hatip Liseleri'nde yaşananlara karşı sağır-dilsiz kalmayı yeğleyen medyaya göndermelerde bulunuyor, anlayana tabii... Buyrun: "İstanbul'daki İmam Hatip Liseleri'nde uygulanan başörtüsü yasakları, yasağın yasaksız olması kadar polisin yasağı uygulama biçimiyle de insan hakları mefhumunu ayaklar altına alıyor. Sokak ortasında 13-14 yaşındaki çocuklar dövülüyor, en ağır küfürlerle aşağılanıyor. Copuyla yetinmeyen polisler sopalarla, ayakkabılarla saldırıyorlar çocuklara.

Ve bu görüntüleri bir iki televizyon kanalı dışında diğer kanalların haber bültenlerinde göremiyoruz. Hiçbir gazeteci polisin ortaokul, lise çağındaki çocukları sokak ortasında dövmesinin, itip kakmasının haber değeri taşımadığını söyleyemez.

Eylemlere yer veren bazı kanallar da "türban eylemi" diyerek olaylara at gözlüğüyle bakmayı yeğliyor. Bu öğrenciler Robert Kolej'in ya da Galatasaray Lisesi'nin öğrencileri olsaydı haberciler nasıl yaklaşırlardı acaba?"

 
BİR ÜLKE Kİ, TÜRKİYE'YE BENZER!
CNN Türk ekranlarına gelen periyodik belgesel program, Perspektif'in bu bölümünde, kaybolan gençlerin, parası gaspedilenlerin, tangonun, futbolun, IMF programlarının ve eylemlerin ülkesi Arjantin Belgeseli ekrana geliyor. Arjantin'in farklı bütün kesimleriyle görüşen Çiğdem Anat'ın izlenimlerinin yer alacağı Perspektif, hergün süregiden işsizlerin, emeklilerin, kayıp annelerinin, bankada parasına el konulanların, maaşları düşen işçi ve memurların eylemlerini aktarıyor izleyenlere. Çiğdem Anat hazırladığı belgeselde ayrıca, sokak ve kulüplerdeki tango gösterilerini, Maradonna'nın takımı La Boca Juniors'ın maçını da getiriyor ekranlara...
Cnn Türk / 22.05

'Çekirge' ekranda
Tanıklar'a bu hafta "Çekirge", 'Bas bas paraları Leyla'ya' ve 'Gördün mü?' gibi şarkılarıyla ünlenen Oğuz Yılmaz konuk oluyor. Süleyman Çobanoğlu'nun sunduğu programda Yılmaz, Ankara yıllarını ve İstanbul'da amatör sanatçı iken gittiği düğünleri, yeni seslere verdiği desteği ve tüm macerasını anlatıyor. Sincanlı Oğuz adıyla tanınan Oğuz Yılmaz, hayat hikayesi, türküleri, inançları ve geleceğe ait planlarıyla ekranda. Kanal 7 / 23.15
Geleceğimize dair
Gül Selçuk'un hazırlayıp sunduğu, Candan Yıldız ve Şafak Altun'un yapımcılığını üstlendiği Dünya Geleceğini Arıyor adlı programda, 11 Eylül 2001 tarihinde Amerika'da meydana gelen saldırının ardından sık sık tartışılmaya başlanan "dünyanın geleceğine dair görüşler" ekrana getiriliyor. Konusunda uzman kişilerin katıldığı programa bugün, yazarımız Ömer Çelik konuk oluyor. Çelik, programda siyaset sosyolojisi hakkında konuşacak. Tv8 / 17.35
19 Mart 2002
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED