T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

Meclis yasağı inceliyor

TBMM İnsan Hakları İnceleme Alt Komisyonu, İHL'lerde uygulanan başörtüsü yasağıyla ilgili olarak meydana gelen olayları incelemek üzere, dün İstanbul'a geldi.

Haftalardır, İmam Hatip Liseleri'nde uygulanan başörtüsü yasağını ve öğrencilerin maruz kaldıkları şiddeti incelemek üzere TBMM İnsan Hakları İnceleme Alt Komisyonu dün İstanbul'daydı.

TBMM'den bir heyetin geleceğini öğrenen öğrenci ve veliler, sabahın erken saatlerinden itibaren okul çevresinde toplandılar. Güvenlik önlemlerinin azaldığı gözlenirken, okul önünde bekleyen 6 kişi gözaltına alındı. SP'li Bahri Zengin, AK Parti'li Mustafa Baş, MHP'li Ali Keskin, DSP'li Burhan Bıçakçıoğlu ve DYP'li Nihan Algün'den oluşan heyet, önce Eyüp İmam Hatip Lisesi'ne gelerek okul yönetimi, veli ve öğrenciler ile görüştü. Başörtüleri ile derslere alınmadıkları için okul önünde bekleyip, polisler tarafından tartaklanarak hakaret işiten öğrenci ve veliler, milletvekillerinden bu sorunu çözmelerini istediler. Geçtiğimiz hafta, polisler tarafından sopa ve süpürgelerle dayak yiyerek yaralanan Ravzagül Aslan ile Zeliha Kaya, Adli Tıp'tan aldıkları raporları incelemeleri için heyete sundu.

Valilik keyfi davranamaz

TBMM İnsan Hakları İnceleme Alt Komisyonu'nda görevli milletvekilleri, okul çıkışında basın mensuplarının sorularını cevapladılar. SP'li Bahri Zengin, öğretmen, veli ve öğrencilerin sorunlarını dinlediklerini belirterek, öğrencilerin derslere girmeleri gerektiğini, bir engelleme olduğunu tesbit etmeleri halinde Meclis olarak gerekeni yapacaklarını söyledi. Zengin, başörtüsü yasağının İl Emniyet Komisyonu tarafından alınan karar gereğince hukuksuz olarak uygulandığına ilişkin bir soruya, "Valilik keyfi kararlar alamaz. Anayasa'ya dayanmayan bir karar geçerli olmaz" şeklinde cevap verdi. Zengin, yasağın gerekçesini henüz öğrenemediklerini kaydederek şöyle konuştu: "Umuyoruz ki TBMM olaya el koyar. Halkımızı rahatsız eden bir durum varsa Meclis'te çözeriz. Objektif olarak rapor vereceğiz. Arkadaşlarımız konuya sağduyulu yaklaşıyor."

MHP'li Ali Keskin, İmam Hatipler'de yaşanan olayları yerinde tesbit etmek ve basına yansıyanların doğruluk derecesini ölçmek için buraya geldiklerini söyleyerek, bu meselenin herkesi ilgilendirdiğini ifade etti. Keskin, "Birileri sıkıntı yaşanmasını istiyor. Ben de İmam Hatip'te okudum, eskiden böyle sıkıntı yoktu. Birileri bu yarayı kaşıyor" diye konuştu. Keskin, "birileri kim" sorusunu cevapsız bırakırken, DSP'li Burhan Bıçakçıoğlu ise polisin darbeleriyle yaralanan ve Adli Tıp'tan rapor alan öğrencilerle görüştüklerini, belgeleri inceleyeceklerini söyledi.

Minibüsün yolunu kestiler

Açıklamaların ardından bir başka okula giderek incelemelerine devam etmek isteyen milletvekilleri, yola çıktıklarında, kendilerini dışarıda bekleyen yüzlerce öğrenci ile karşılaştı. Saatlerce dışarıda milletvekillerine dertlerini anlatmak isteyen öğrenci ve veliler, TBMM'ye ait protokol minibüsünün yolunu kestiler. Burada araçtan inerek öğrenci ve velileri yolu açmaları için uyaran Mustafa Baş, gruba, diğer okulların da sorunlarını dinleyebilmek için gitmek zorunda olduklarını anlattı. Bunun üzerine araca yol veren öğrenciler, Eyüp Sultan Çarşısı'ndan "Eğitim hakkımız engellenemez", "Çağdaş Türkiye rezil oluyor", "Vatandaş uyuma, öğrencine sahip çık" gibi sloganlar atarak Eyüp Sultan Camii'ne kadar yürüdüler.

Polisin dağılmaları yönündeki uyarıları üzerine, öğrenciler İstiklal Marşı okuyarak sessizce dağıldılar. Komisyon ise Bakırköy ve Sultanbeyli İmam Hatip Liseleri'ne gitti. Milletvekillerinin geleceğini öğrenen Kartal, Beykoz, Üsküdar, Tuzla, Pendik ve Ümraniye İmam Hatip Liseleri'ndeki veliler de buraya gelerek heyetle görüştü.

 
'ÖĞRENCİLERİN COPLANMASI UTANÇ VERİCİ'
Başörtüsüne tuzak mı?
ANAP ve MHP'nin başörtüsünün sadece İHL ve İlahiyat Fakülteleri'nde serbest olmasını öngören bir kanun çıkartmayı planladıkları belirtildi.
Memiş ses getirdi
MHP eski Genel Sekreter Yardımcısı Memiş'in, merhum Türkeş'in evrakı ile ilgili Yeni Şafak'a yaptığı açıklamalar gündem oluşturdu.
'Madem yakacaktın niye söyledin?'
Zaferi bir daha yaşadık
Çanakkale Deniz Zaferi'nin 87. yıldönümü, Türkiye'nin her yanında ve KKTC'de büyük bir coşkuyla kutlandı.
'CEYHAN SU ÇETESİ'
PUŞİLİ ÖĞRENCİLERE UZAKLAŞTIRMA CEZASI
İnönü Üniversitesi'nde eğitim gören 2 öğrenciye, puşi ile üniversite binasına girdikleri gerekçesiyle birer yarı yıl okuldan uzaklaştırma cezası verildi. İnönü Üniversitesi Disiplin Kurulu'nun 12.02.2002'de, 4 no'lu oturumunda alınan 2002-4-7-7 numaralı kararında, Rıza Akgök ve Savaş Turan adlı öğrencilere, üniversite binasına, yerel bir kıyafet olan ve başa takılan puşi ile girdikleri gerekçesiyle, birer yarı yıl okuldan geçiçi olarak uzaklaştırma cezası verildi. Verilen cezaya yasal dayanak olarak ise Yüksek Öğretim Kurumu Öğrenci Disiplin Yönetmenliği'nin 10/b maddesi ile 30. maddesinin gösterildiği belirtildi. Bu arada İnönü Üniversitesi Disiplin Kurulu tarafından uzaklaştırma cezası verilen öğrencilerin İdare Mahkemesi'ne başvuruda bulunacakları bildirildi.

19 Mart 2002
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED