T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

Danıştay kararını tanımadı

Başsavcı Kanadoğlu, Erdoğan ve Gürtuna hakkında İçişleri Bakanı'nın verdiği soruşturma iznini "suç yok" diyerek kaldıran Danıştay kararını "yok" saydı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Recep Tayyip Erdoğan ve Ali Müfit Gürtuna hakkında yürütülen soruşturmada, Danıştay 2. Dairesi'nin "soruşturma iznini kaldıran" kararının "yok" hükmünde olduğunu savunarak, yeniden soruşturma izni verilmesini istedi. 4483 sayılı Yasa'ya göre Danıştay'ın soruşturma izni verilmesine veya verilmemesine yapılan itirazlar üzerine verdiği kararlar kesin nitelik taşıyor.

Danıştay 'suç yok' diyemez

Kanadoğlu, Danıştay'ın karar verdiği tarihte Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 313. maddesine yönelik suçları soruşturma yetkisinin DGM'de olduğuna işaret etti. Bu konuda Danıştay'ın karar vermeye yetkili olmadığını belirten Kanadoğlu, verilen kararın "hukuki sonuç doğurmayacağını ve yok hükmünde olduğunu" savundu. Danıştay 2. Dairesi'nin kararında suçun, maddi veya manevi unsurunun oluşup oluşmadığının irdelendiğini belirten Kanadoğlu, 2. Daire'nin "suç isnadının soruşturmaya değer olup olmadığını incelemek" yerine "delilleri tartışarak suçun oluşmadığına karar verdiğini" anlatarak, Daire'nin bu yolla "adli yargı mercii" gibi hareket ettiğini savundu. Kanadoğlu, İGDAŞ yöneticileri hakkında Eyüp Başsavcılığı'nca dava açılmasını, "örgütün varlığı konusunda yeterli delil" saydı.

Kanadoğlu, kararı Danıştay 2. Dairesi'ne, İstanbul, Üsküdar ve Eyüp cumhuriyet başsavcılıkları ile bilgi için İçişleri Bakanlığı`na da iletti.

'Görevi kötüye kullandı'

AK Parti lideri Tayyip Erdoğan'ın avukatı Hayati Yazıcı, Kanadoğlu'nun istemini şöyle değerlendirdi: "Danıştay 2. Dairesi iddiaları haksız buldu ve bir karar verdi. Bu karar kesindir ve bağlayıcıdır. Buna rağmen Başsavcı'nın tekrar bir başvuruda bulunmasını anlayabilmiş değiliz. Savcının diğer nitelemelerini de nesnellikten uzak buluyoruz. Çünkü konuyu ele almaya yetkili olan bir hukukçunun elinde somut veriler olması gerekir. Ortada somut veriler olmadığı Danıştay kararıyla sabit olmuştır. Öte yandan Başsavcının hazırlık evrakını yargı muhabirlerine dağıtmasını da son derece yanlış buluyoruz. Hazırlık evrakını sadece taraflar alır, öncelikle suçlanan tarafın avukatları alır. Biz daha önce aynı konuyla ilgili olarak Yargıtay'a gittik, bir yetkiliyle görüştük. Bize 'Hazırlık evrakı gizlidir, size veremeyiz' dediler. Oysa bir avukat vekaletini ibraz ettiği zaman hazırlık evrakını alıp inceleyebilir. Bu nedenle sayın Başsavcı'nın hazırlık evrakını basın mensuplarına dağıtmasını görevi kötüye kullanma olarak niteliyoruz."

GÜRTUNA: HABERİM YOK

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun kendisi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında yeniden soruşturma açılması talebinden haberi olmadığını bildirdi.

Konuyu, Zeytinburnu'da yapılan "Şehitler parkı"nın açılışında gazetecilerden öğrenen Gürtuna, "Kanadoğlu' nun talebini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna, "Konu henüz bize intikal etmedi. Kapsamı nedir, ne değildir bilmediğimiz için şu an bir şey söylemem mümkün değil. Müşahhas bir şey var mı yok mu onun incelenmesi lazım. Ben yazıyı görmedim, iddia ve talepleri değerlendirmeden bir şey söyleme durumunda değilim. Konu bize intikal ederse bir şey söyleriz" cevabını verdi.



19 Mart 2002
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED