AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Körfez'de alarm

El Kaide, Körfez bölgesinde geniş çaplı saldırılar yapılacağı tehdidinde bulundu. Açıklamada Arap yarımadası ile Körfez'deki tüm hava üsleri, askeri bina ve kamplarının hedef alınacağı bildirildi.

ABD, Suudi Arabistan'da bulunan diplomatlarının büyük bölümünü çekme kararı aldı. Suudi Arabistan'da düzenlenen ve resmi rakamlara göre 7'si ABD'li 34 kişinin, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'e göre ise 91 kişinin öldüğü saldırının ardından, ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 'kilit görevlerde olmayan tüm diplomatlarla ailelerinin Suudi Arabistan'dan ayrılmaları emri verildiği' belirtilirken, bu ülkede yaşayan ABD vatandaşlarının da ülkeden ayrılmaları önerildi. Açıklamada, ABD vatandaşlarının, "yeni saldırı beklentisinin olmasından ötürü" bu ülkeye gitmemeleri de istendi.

Saldırıları soruşturmak üzere Riyad'a bir FBI ekibi gönderildi. Ekibin özellikle patlayıcılar konusunda uzman olduğu belirtiliyor. ABD, yurttaşlarına, Suudi Arabistan'da yeni saldırılar olabileceği uyarısında da bulundu.

Körfez'de saldırılar sürecek

Saldırıdan bir gün önce el-Kaide'nin el-Mecelle dergisine elektronik postayla bir uyarı gönderdiği ortaya çıktı. Suudi Arabistan'da yayınlanan dergiye gönderilen mesajda, kendisini el-Kaide yetkilisi olarak tanıtan Ebu Muhammed el-Ablaj, uzun zamandır Körfez'de büyük çaplı operasyonların planlandığını belirtti.

El Kaide'nin mesajında, Körfez bölgesinde ABD müttefiki ülkelere saldırıların, örgütün lideri bin Ladin'in talimatları doğrultusunda artarak süreceği belirtildi. El Kaide'ye bağlı Mücahit Eğitim Merkezi Koordinatörü sıfatıyla el-Mecelle dergisine e-posta yoluyla mesaj gönderen el-Ablaj, ABD'de geniş çaplı saldırılar düzenlemenin yanı sıra Körfez ülkelerinde ve özellikle de ABD'nin müttefiki olan Mısır ve Ürdün gibi ülkelerde saldırı düzenlemenin el-Kaide'nin öncelikleri arasında yer aldığını belirtti. El Ablaj, Ladin'in Körfez'de uzun soluklu bir gerilla hareketi sürdürme talimatı verdiğini ve bu operasyonların Arap yarımadası ile Körfez'deki tüm hava üsleri, askeri bina ve kampları hedef alacağını bildirdi.

'Cehennem'de yanacaklar'

Suudi Veliaht Prensi Abdullah, Riyad saldırısını düzenleyenleri "bitirme" sözü verdi ve saldırıları gerçekleştirenlerin "cehennem ateşinde yanacağını" söyledi. Abdullah, Suudi televizyonunda yayınlanan konuşmasında, saldırının arkasında olanları, "sadece kan dökmek isteyen, herhangi bir İslami ve insani değeri olmayan cani kasaplar, hayvanlar" diye niteledi. Kur'an-ı Kerim'den cinayete karşı ayetler okuyan Abdullah, "Bunun başka bir yorumu yok: Bu katiller dünyada lanetlendiler ve bundan dolayı sonları cehennem ateşidir" dedi.

Bush: Suudi Arabistan'da terörle savaş devam edecek

ABD Başkanı George Bush ise, "Suudi Arabistan'daki saldırılar, terörle savaşın süreceğini gösteriyor" dedi. Bush, 'ABD'nin, Suudi Arabistan'daki bombalı saldırıların katillerini bulacağını ve adalet önüne getireceğini' de söyledi.

Çeçenistan'da 2. intihar saldırısı

Çeçenistan'da yeni bir intihar saldırısı meydana geldiği ve en az 20 kişinin öldüğü bildirildi. Rus yanlısı Çeçen yönetim ofisinden yapılan açıklamada, Çeçenistan'ın güney doğusundaki İlişhan-Yurt bölgesinde meydana gelen saldırıyı kadın bir intihar bombacısının gerçekleştirdiğinin tahmin edildiği belirtildi. Çeçenistan Başbakanı Danışmanı Aleksey Vasin, dini bayram nedeniyle meydanda toplanan halkın arasına dalan bir kadının, üzerindeki bombaları patlattığını kaydetti. İtar-Tass, saldırıda çok sayıda kişinin yaralandığını da duyurdu. Bu arada, saldırını yapıldığı yerde Rus yanlısı Çeçen yönetiminin Başkanı Ahmet Kadirov'da bulunduğu fakat Kadirov'un saldırıdan sağ kurtulduğu açıklandı. Öte yandan, Çeçen direnişçilerin Ruslara yönelik saldırıları devam ediyor. Çeçenistan'da son 24 saatte Çeçen savaşçıların düzenlediği saldırılarda 8 Rus askeri öldü, 7'si de yaralandı. Rus güçleri ise dağlık Vedeno bölgesinde düzenledikleri saldırılarda Çeçen savaşçılara yardım ettikleri şüphesiyle 180 sivili gözaltına aldı. Znamenskoye kasabasında Pazartesi günü düzenlenen bombalı saldırıda ölenlerin sayısının 59'a yükseldiği bildirildi.

 
Kürtler'e petrol yok
The Washington Post, Iraklı Kürt liderler Barzani ve Talabani'nin Kerkük bölgesindeki petrol firmalarından pay alma çabalarının sonuçsuz kaldığını yazdı. Irak petrolünün yüzde 40'ı Kerkük'te üretiliyor.
Irak'ta en büyük toplu mezar
Irak'ta, bugüne kadar bulunanların en büyüğü olan toplu mezardan üç bin kişinin cesedi çıkarıldı. Mezarlarda 15 bin kişinin cesedinin bulunabileceği açıklandı.
Yağmacılar için vur emri
Irak'ın yönetiminden sorumlu Amerikalı yetkili Bremer, ittifak güçlerine yağmacıları görüldüğü yerde vurma emri verilmesi de dahil olmak üzere, bir dizi güvenlik önlemi almaya hazırlanıyor.
Franks için suç duyurusu
İsrail ordusu saldırdı, dört Filistinli öldü
İsrail ordusuna ait özel birlikler, dün sabah erken saatlerde Gazze Şeridi'nin güneyindeki bir Filistin köyüne, Nablus kentine ve Han Yunus mülteci kampına düzenlediği saldırılarda 4 Filistin polisi öldürüldü. Saldırıda, aralarında bir kız çocuğunun da bulunduğu 50 kişi yaralandı. İsrail Ordusu'na bağlı 40'tan fazla zırhlı aracın, dün geç saatlerde Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus Kasabası ile civardaki bir köye girdiği bildirildi. 20 İsrail tankının Han Yunus Mülteci Kampı'na girdiği, 20 İsrail tankının ise Han Yunus'un kuzeyindeki Karara Köyü'ne girdiği bildirildi. İYoğun çatışmaların yaşandığı kampta Filistinli kaynakların bildirdiğine göre 1 İsrail tankı tamamen imha edildi.
Brzezinski'ye Romanya'dan devlet nişanı
ABD'nin eski ulusal güvenlik danışmanlarından Zbigniew Brzezinski'ye, Romanya'nın en büyük nişanı olan "Romanya Yıldızı" verildi. Romanya devlet başkanlığından yapılan açıklamada, Brzezinski'ye, "eski komünist ülkelerin NATO'ya katılım sürecinde ABD ile aralarındaki işbirliğine ve açıklığa sağladığı katkılardan dolayı" bu nişanın verildiği belirtildi.
15 Mayıs 2003
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED