AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

T E L E V İ Z Y O N
Bir bölgenin ortak türküsü: Sarı Gelin

Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı belgeseli sayılan Sarı Gelin TRT ekranına gelmeye devam ediyor. Belgesel Ermeni meselesine yeni açılımlar getiriyor.

Türk-Ermeni ilişkilerine farklı bir perspektifle yaklaşan Sarı Gelin belgeselinin ikinci bölümü geliyor bugün ekrana. Türk- Ermeni ilişkilerini ortak kültür ve ortak tarih açısından değerlendiren ve cumhuriyet tarihinin en kapsamlı belgeseli olan Sarı Gelin, Türk-Ermeni ilişkilerine tarafsızca ışık tutmak amacıyla hazırlandı.

Ermeni meselesi konusunda ilk kez ulaşılan bilgilerin ve ilk kez yayınlanacak görüşlerin ekrana geleceği belgesel, Ermeniler'ce öne sürülen başta soykırım olmak üzere birçok iddiayı belge ve tanıklarıyla çürütüyor.

Araştırma çalışmaları yaklaşık üç yılda tamamlanan, çekim ve kurgu aşamaları ise 1 yıl süren belgeselin bu bölümü Suikastlerle Kazanılan Kimlik adını taşıyor. Belgeselde bugün, 2. Abdülhamit, Talat Paşa, Cemal Paşa ve Nazım Paşa suikastlarıyla ilgili değerlendirmeler, ASALA örgütü ve örgütün Avrupa suikastları, Ermeni çocukların soykırım and içme töreni, Erzurum Alacaköy'de yapılan kazı çalışmaları; Türkler'in anısına yapılan anıtlar ve Rusya Ulusal Komünist Partisi Merkez Komitesi Gizli Arşivi'nden ilk kez çıkarılan belgeler ekrana getiriliyor. Prof. Dr. Mim Kemal Öke ile yapılan röportajın yer aldığı programda ayrıca birçok yabancı uzman, tarihçi ve siyasetçinin görüşlerine yer veriliyor.

İsmail Umaç'ın yönettiği Sarı Gelin belgeselinde, Güray Değerli senarist-editör, Prof. Mim Kemal Öke ve Prof. Nejat Göyünç de danışman olarak görev yaptı.
Trt 1 / 21.40


Kurtuluş uğruna ölenler, öldürenler

TRT yeni bir belgeseli daha ekrana getiriyor. Kurtuluş Savaşı'nda İlk Kurşun adını taşıyan belgeselde, Kurtuluş Savaşı'nda ilk kurşunun atılmasının ardından yaşananlar ve Hasan Tahsin'in kısa, dramatik hayatı getiriliyor ekranlara. Programda ayrıca Hasan Tahsin Bey'in hayatına dair hiç bilinmeyenler ve televizyonda ilk kez olmak kaydıyla Yunan askerlerinin çarpıcı işgal dönemi fotoğrafları yeralıyor. Programın danışmanlığını Yrd. Doç. Dr. Ahmet Mehmetefendioğlu yapıyor.
Trt 2 / 20.30


Sıla Osman'la kaçınca, olan oluyor
Zerda'da, Eroğlu konağında Sıla'nın yokluğu farkedilir. Şahin için durum açıktır: Sıla kaçırılmıştır. Hem de bir Karacahan tarafından. Mahmut içinse Osman'ın başının derde girmesininin tek sorumlusu, bir Eroğlu'dur yine. Sultan'a göre ise, konaktan birileri Sıla'ya yardım etmiş olmalıdır; er ya da geç bulacaktır kim olduğunu.
Atv / 20.30

 
Afganistan ve
ABD şarkıları

Mehmet Ali Birand'ın sunduğu 32. Gün, "Dünya, savaş sonrası Irak'ın nasıl kurulacağını tartışırken, 'Afganistan örneği'ni masaya yatırıyor ve "ABD'nin Afganistan'da ne yaptığı" sorusunu soruyor izleyenlere. Programda, Türk-ABD ilişkileri de şarkılarla anlatılıyor ve Türk bestekarlarının hangi dönemlerde, Amerika için nasıl şarkılar bestelediği yeralıyor.
Cnn Türk / 23.05

Deprem ve kamu binaları ihalesi
Uğur Dündar'ın sunduğu Arena'da, yaşanan her deprem sonrasında yüreğimizin yanmaması için nelerin yapıldığı, nelerin yapılmadığı ve nelerin yapılması gerektiği tekrar gündeme getiriliyor ve deprem fırtınasıyla etkilenen Türkiye'de "Vurguncu Müteahhit, İşbirlikçi Politikacı, Rüşvetçi Bürokrat" üçgeninde kurulan "kamu binaları ihale tezgahı" gözler önüne seriliyor.
Kanal D / 23.00

'Yaşamak Dediğin'
bu mudur?

Mustafa Yürekli sona eren Yitik Şehrin Figüranları belgeselinin ardından yepyeni bir programla Yaşamak Dediğin ile çıkıyor izleyenlerin karşısına. Yaşamak Dediğin'in bu ilk bölümünde, Hüseyin Altın'ın hayat hikayesi geliyor ekranlara. Programda Altın'ın ailesinin 30 yıllık İstanbul'a tutunma öyküsü yeralıyor.
Kanal 7 / 00.45
15 Mayıs 2003
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED