AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

E K O N O M İ
Uçağı çakılmaktan kurtardık

Yolsuzluk iddiaları ile gündemden düşmeyen Türkiye Vakıflar Bankası Genel Müdürü Ahmet Kaçar, problemleri çok ağırlaşmış bir banka devraldığını söyledi.

  • HÜSEYİN ÖZAY
    Türkiye Vakıflar Bankası Genel Müdürü Ahmet Kaçar, "Vakıfbank'ı yere çakılmak üzere olan" bir uçağa benzeterek, "Biz şimdi uçağın burnunu yukarıya kaldırdık. Şimdi yatay uçuyoruz. Daha sonra uçak şahlanacak" dedi.

    Türkiye Vakıflar Bankası'nın Genel Müdürü Ahmet Kaçar, Yeni Şafak'a bankayla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Yıllardır ANAP'ın yönetiminde bulunan Türkiye Vakıflar Bankası'nı, "yere çakılmak üzere olan uçağa" benzeten Kaçar, göreve geldiğinde, "problemleri çok ağırlaşmış bir banka" bulduğunu söyledi. Kaçar, personel, aktif ve özkaynak sorunları ağırlaşmış bir banka devraldığını belirterek, "Uçağın burnu aşağı doğruydı, bundan kurtardık. Şu anda yatay gidiyor. Daha sonra yukarı dönecek. Ardından da uçak şahlanacak" dedi.

    Sorunlu krediye 24 saat takip

    Kaçar, bankanın kredilerinin 30 firma üzerinde yoğunlaştığına dikkat çekerek, takipteki krediler için özel bir takip bürosu oluşturulacağını söyledi. Kaçar, takipteki kredilerle ilgili planını şöyle anlattı:

    "Problemli kredilerle ilgili özel bir takip birimi kuruyoruz. Bu işi iyi bilen avukatlardan oluşacak. Bunların işi gücü, problemli kredileri takip etmek olacak. Vadeler gününde takip edilecek. Takip biriminde, kısa sürede harekete geçecek ve en ufak bir hukuksal hata yapmayacak kişiler olacak."

    "Hiç bir dosyayı örtmem"

    Problemli kredilerin takibinde, 'kasıtlı' davranılmayacağını ifade eden Kaçar, usulsüz kredilerle ilgili mevzuat çerçevesinde işlem yapılacağını vurguladı. Kaçar, ancak bu takipler sürdürülürken, hiç bir kimseye de ayrıcalık yapılmayacağını dile getirdi. Kaçar, "Usulsüz kredilerle ilgili olarak mevzuat neyse gereği yapılacak. Devr-i sabık yaratmayı asla düşünmedim. Ama hiç birşeyi örtmem. Sizinle iş yapan insanlar size güvenmek isterler. Ben bu güveni vermem lazım" dedi.

    Personelin sadakati kalmamış

    Vakıfbank Genel Müdürü Kaçar, bankayla ilgili olumsuz gelişmelerin ve özelleştirme sürecinin, banka personelini de olumsuz etkilediğini söyledi. Kaçar, bu süreçte 'zimmet' türü suçların arttığını belirterek, "Bankanın 2-3 yıldır süre gelen özelleştirme süreci, personelin motivasyonunu olumsuz etkiledi. Personelin sadakatinde olumsuzluk yaratmış. Personel nasıl olsa birisi gelir beni buradan atar diye, bankaya olan güveni ve sevgisi azalmış. Personel ücretsiz izne çıkarılmaya başlanmış. Personelin bir takım sosyal ve özlük hakları kesilmiş. Biz de gelir gelmez, personelin motivasyonunu düzeltmek için çalışmalara başladık" dedi.

    Suçlu personeli teşhir ettik

    Geçmişte hataları olan personeli tek tek belirlediklerini ve bu kişileri kurumdan attıklarını ifade eden Kaçar, hatası olan personeli teşhir ettiklerini de vurguladı. Artık Vakıfbank'ta çalışan ile çalışmayan personelin de ayrılacağını ifade eden Kaçar, personeli motive edecek prim sistemine geçtiklerini söyledi.

    Banka çalışanlara satılacak

    Kaçar, Vakıfbank'ın çalışanlara satılması konusunda IMF ve Dünya Bankası'nı ikna ettiklerini belirterek, 'Vakıfbank'ın özelleştirilmesi' diye birşeyin olmayacağını, bankanın zaten özel banka olduğunu söyledi. Vakıfbank'ın hisselerinin çalışanlara geçmesi yönündeki çalışmaların devam ettiğini vurgulayan Kaçar, Mayıs ayı bitmeden de, bankanın ne kadarlık bölümünün, hangi vadeyle satın alınabileceğini sandık olarak hükümete bildireceğiz" diye konuştu.

    Hedef bireysel bankacılıkta bir numara olmak

    Vakıfbank'ın yeni projeleri hakkında bilgi veren Kaçar, hedeflerinin bireysel bankacılıkta öncelikle ilk üçe girmek, ardından da bir numara olmak olduğunu bildirdi. Kaçar, bunun için öncelikle, bankanın tüm yazılımlarının günün koşullarına göre yenileceğini kaydetti. "Bankanın teknoloji atağı başlatacağını" ifade eden Kaçar, "A'dan Z'ye teknolojiyi değiştiriyoruz. Yazılımların tümü müşteriye yönelik olacak" dedi.

    Kaçar "Bu yılı toparlanma yılı ilan ediyoruz. Gelecek yıldan itaberen ürünlerimizi patlatacağız."

    Özkaynağımız, gayrimenkullerle güçlendirilecek

    Bankanın halen özkaynağının güçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Kaçar, bankanın özkaynağının gayrimenkul ve iştirak satışları ile güçlendirileceğini söyledi. Kaçar, "Farklı yerlerden kaynak sağlayacağız. Bir takım ticari yollarla kaynak sağlayacağız. Varlıkların, iştiraklerin ve gayrimenkullerin satışı yönünde çalışmalarımız var. Yakında Taksim Otelcilik blok olarak satışa çıkıyor. Banka asli fonksiyonlarını dönecek. Şu anda bin 194 tane satılık gayimenkulumuz var. İştirak portföyü kıyamet gibi." diye konuştu.

    Petkim'de sürpriz yapacağız

    Ahmet Kaçar, Petkim konusunda verdikleri teklif ile büyük sürpriz yaptıklarını belirterek, Petkim'in Vakıfbank'ın en büyük müşteri olduğunu, dolaysıyla Petkim'e teklif vermelerinin normal olduğunu söyledi. "Paranın kazanılabileceği her yerde bankacılık olur" diyen Kaçar, " Petkim bizim bankacılık sektörü içinde en büyük müşterimizdir. Ben en yüksek müşterime talip oldum. Bunu alabilir miyiz zaman gösterecek. Ama onunla ilgili de farklı girişimlerimiz var. Herkesin beklediği ikinci süprizi yapacağız. Petkim ihalesine katılmamazı süpriz olarak değerlendirenler varsa, Petkim'in satın alınması konusunda ikinci bir süpriz ile karşılacaklar" diye konuştu.

  •  
    Piyasalara döviz faiz ve nema gazı
    Ekonomi uzmanları, nema ödemeleri ile döviz ve faizdeki düşüşün olumlu olduğunu ancak paranın halka yayılması ve alım gücünün yükselmesi ile canlanmanın kalıcı olacağını söylediler.
    Faizler düştükçe Hazine rahatlıyor
    Hazine'nin nisan ayında yüzde 57,3 olan Türk Lirası aylık ortalama borçlanma maliyeti, piyasalarda oluşan güven havası ile mayıs ayında yüzde 6,2 azalarak yüzde 51'e geriledi.
    Sermaye Virgin'e kaçtı
    Türkiye'de yaşanan her kriz sermayenin yurtdışına kaçmasına neden oldu.
    Kur kendini dengeler
    Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, mevcut kur düzeyinin ihracatçı için "biraz zor'' olduğunu bildirdi.
    Doğum izni 16 hafta oldu
    İş Yasası'nın 74'üncü maddesi ile, doğum öncesi ve sonrasında kullanılan 14 haftalık doğum izni 16 haftaya çıkarılıyor.
    Doların rengi değişiyor
    Bütün iller teşvik peşinde
    Tüpgaz fiyatları da indirildi
    Kredi notumuz artabilir
    Uluslararası kredi derecelendirme (reyting) kuruluşu Fitch'in, Türkiye'nin ekonomik görünümünü, "negatif"ten, "durağan"a yükseltebileceğini bildirdi. Fitch, mart ayında, Türkiye'nin bütün kredi notlarına negatif görünüm verildiğini açıklamıştı. Ekonomik görünümün, "olumlu''ya çıkarılmasının ardından, kredi notu yükseltilebiliyor. Moody's Türkiye analistlerinden Joan Vidra da, yeni bir görünüm değişikliği için öncelikle temel ekonomik göstergelerde uzun vadede iyileşme görmek istediklerini belirtti.
    Nitelikli bölgeler projesi rafa kalktı
    Türkiye'de kurulacak nitelikli sanayi bölgelerinde üretilecek malların, gümrüksüz olarak ABD'ye ihraç edilmesi öngören proje durduruldu. Projenin, ABD ile İsrail arasında mevcut serbest ticaret anlaşması çercevesinde İsrail'in de katılımıyla gerçekleştirilmesi planlanıyordu. Ancak sonraki aylarda projenin kapsamı konusunda Ankara ile Washington arasında anlaşmazlık başgösterdi. Türk tarafı, bu bölgelere tekstil sektörünün de dahil edilmesini isterken, ABD tarafı karşı çıkıyordu.
    15 yaşından küçük çocuk çalıştırılmayacak
    TBMM Genel Kurulu'nda İş Kanunu tasarısının 11 maddesi daha kabul edildi. Bu maddelere göre; 15 yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılması ve kadınlar ile 18 yaşından küçüklerin yeraltı ve su altında çalıştırılması yasaklanıyor. Tasarıya göre işçilerin gece çalışması 7,5 saati geçemeyecek. Toplam 127 maddeden oluşan tasarının kabul edilen madde sayısı 73'e ulaştı.
    15 Mayıs 2003
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED