AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

K Ü L T Ü R
'Dokunarak' yaşamak

"İnsanlar nasıl kuşlar gibi uçamadıklarına üzülmüyorsa, ben de görmediğim için üzülmüyorum" diyen Halis Kuralay, Selis Kitaplar'dan çıkan 'Hayata Dokunmak' adlı kitabında yaşadıklarını paylaşıyor.

  • AYŞE OLGUN
    Hayatı dokunarak algılıyor. Elinin altından geçen her nesne, yaşadığı her olay, onun dünyasında bizimkinden farklı anlamlara bürünüyor. Kur'ân-ı Kerim'i bizim bilmediğimiz bir alfabeden okuyup, öğreniyor. Gözleri görmeyen Halis Kuralay, böyle bir insanın neler yaşadığını, dünyayı nasıl algıladığını acı-tatlı hatıralarıyla derleyerek, görenlerin anlayacağı alfabeyle sunuyor. Kuralay, Selis Kitapları arasında çıkan "Hayata Dokunmak/ Bir Åmânın Hayata İlişkin Notları" adlı kitapta okuyucuya farklı bir dünyanın perdelerini aralıyor.

    Siz uçabilir misiniz?

    Kuşlarla insanlar arasındaki farkı, gören ve göremeyenler arasındaki farkla açıklayan Kuralay, "İnsanlar nasıl kuşlar gibi uçamadıklarına üzülmüyorlarsa ben de görmediğim için üzülmüyorum" diyor. Aslen Çanakkaleli olan ve İstanbul'a okumak için gelen Halis Kuralay, Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nden mezun olmuş. Türkan Sabancı Görme Özürlüler Okulu'nda İngilizce öğretmenliği yaparak eşi ve üç çocuğunu geçindiriyor.

    Kör lafına ağlardım

    Kuralay, gözleri görmediği için en çok sıkıntı yaşadığı dönemin çocukluk yılları olduğunu söylüyor: "Okula giderken çocuklar bana kör dedikleri zaman bir köşeye çekilir saatlerce ağlardım. Ne zaman ki yeryüzündeki tek körün ben olmadığımı öğrendim, ondan sonra hayat güzelleşmeye başladı. Yılmadım, hep yeni alternatifler geliştirerek hayata tutunmaya çalıştım. Başarılarımı Allah'ın bahşettiği akılla açıklayabilirim. Çünkü ben, gözü bir araç olarak görüyorum, aklı ise aracı kullanan sürücü olarak tarif ediyorum."

    Farklı değiliz ki!

    Âmâ insanların gözleri gören insanlar tarafından farklı algılandıkladığını söyleyen Kuralay, bu yüzden ilginç olaylar yaşadığını anlatıyor: "Kimileri gözü görmeyen kişilerin kulağının da duyamayacağını düşünüyor ve bir şey sorduğumda kulağıma eğilip bağırmaya başlıyor. Sokakta birileri dilenci zannedip para vermeye kalkıyor. Âmâ insanların dünyasını çok değişik algılıyorlar".

    Tabiatı çok severim

    Tabiatla içiçe olmayı sevdiğini söyleyen Halis Kuralay, Boğaziçi Üniversitesi mezunu eşinden manzara fotoğrafı çekmesini istediğini anlatıyor. Eşi Ayşe Kuralay ise, "Güzel bir manzara gördüğümde bunun onun da hafızasında canlanması için kelimelerle bir resim çiziyorum" diyor.
    Bilgi tel: 0 212 520 05 57

  •  
    'Biz Türkler'i
    böyle biliriz'

    Cannes'da
    'Uzak' heyecanı

    Sevgililer sevgilisine...
    Edebiyata ve geleceğe E
    Yayın hayatına yeni bir tasarım ve zengin bir içerikle devam eden aylık kültür ve edebiyat dergisi E, son sayısında "edebiyatın haber değeri" üzerine bir foruma yer veriyor. Adnan Özer'in yönettiği foruma katılan Zeki Coşkun, İhsan Yılmaz, Cem Erciyes ve Fadime Özkan, edebiyatın ve edebiyat dünyası 'aktör'lerinin 'haber' olma biçimlerini konuşuyorlar. Nilüfer Kuyaş, Nedim Gürsel, Muhsin Kızılkaya, Cengiz Erengil ve Güneş Karabudan'ın yazılarıyla katıldığı "gezi edebiyatı ve gezginler" dosyanın yanısıra dergide Nihat Genç, Gülten Dayıoğlu, Güneş Karabuda ile günümüzün önemli düşünürlerinden Edgar Morin'le yapılan söyleşiler, öyküler, denemeler ve "vitrine çıkanlar" bulunuyor. Morin, kapağa çıkan röportajında, 21 yüzyılda insanlığın kaderinin gezegensel bir hale geldiğini, fakat, sorunları küresel açıdan ele alabilecek bir toplumun henüz oluşmadığını söylüyor. Bilgi tel: 0 212 527 10 20
    15 Mayıs 2003
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED