AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
Devletten devlete
1 katrilyonluk kazık

Devlet hastanelerinin, kamu kurumlarından 1 katrilyonu aşkın alacağı bulunduğunu belirten Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Sabahattin Aydın, "Hastaneleri ayakta tutmak için bu alacakların takipçisiyiz'' dedi.

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Sabahattin Aydın, devlet hastanelerinin, kamu kurumlarından geçen yıl ve 2003'ten 1 katrilyon lirayı aşkın alacağı bulunduğunu bildirdi.

Prof. Dr. Aydın, hastanelerin geçen yıla ait 413 trilyon alacağının, borçlu kurumların Maliye Bakanlığı'na bütçelerinde bu borç kalemini göstermemeleri nedeniyle ödenmesinin şu an için mümkün görünmediğini belirtti. Prof. Dr. Aydın, "Maliye Bakanlığı'na hastanelerimizin bu kurumlardan olan alacaklarını söylüyoruz. Ancak Maliye Bakanı diyor ki; 'Bizim bütçede böyle bir kalem yok' Borçlu kurumların bütçe hazırlanırken girişimde bulunmamaları nedeniyle geçn yıla ait borçların tahsis edilmesi şu anda mümkün görünmüyor. Devlet hastanelerinin, hem geçen yıldan, hem de 2003'ten 1 katrilyonu aşkın alacağı var'' şeklinde konuştu.

2003 yılının ilk 4 ayında tahakkuk eden 610 trilyon lira alacak bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Aydın, Maliye, Çalışma ve Sağlık bakanlarının biraraya gelip, bu yılki alacakların ödenmesi için büyük gayret gösterdiklerini söyledi.

'Alacakların takipçisiyiz'

Geçen yıllarda bu borçların muhtemelen takip edilmediğini anlatan Prof. Dr. Aydın, "Hastanelerimizin kendi bütçeleriyle bağımsız işletmeler haline gelmesi için uğraştığımızdan ciddi anlamda bu alacakların takipçisiyiz'' dedi. Borçların yığıldığını ve hastanelerin tasarruf tedbirleri nedeniyle çok zor durumda olduklarını dile getiren Prof. Dr. Aydın, şöyle devam etti: "Kamunun kamuya borcu ciddiye alınmamış. Kamunun kamuya borcu sürekli kamu tarafından subvanse edildiği için önemli değil gibi görünüyor, ama biz hastaneleri hem idari, hem de mali yönden özerk hale getirmek istiyoruz. Bunun için hastanelerin kendi gelirleriyle ayakta durmaları lazım ve işletme mantığıyla yönetilmeleri gerekiyor."

Bağ-Kur 378 trilyon borçlu

2002 yılı ve 2003 yılının ilk 4 ayında devlet hastanelerine borçlular arasında ilk sırayı Bağ-Kur alıyor. Kurumun 378 trilyon 22 milyar 299 milyon 9 bin 165 lira borcu bulunuyor. Sıralamada, Yeşil Kartlılar 172 trilyon 829 milyar 211 milyon 21 bin 875 lira ile ikinci, genel bütçeli kurumlar 138 trilyon 879 milyar 668 milyon 680 bin 725 lira ile üçüncü sırada yer alıyor. Emekli Sandığı, SSK ile Belediyeler, İl Özel İdareleri, KİT ve diğer kurumların borçlarıyla toplam borç miktarı 1 katrilyon 23 trilyon 889 milyar 441 milyon 590 bin 120 lirayı buluyor.

 
Halk Bankası'nın eski yöneticilerine dava
Aralarında Halk Bankası'nın eski Genel Müdürü Yenal Ansen'in de bulunduğu altı yönetici hakkında, yedi yıl altışar aya kadar hapis istemiyle dava açıldı.
'Dokunulmazlığın ölçüsü iyi ayarlanmalı'
Adalet Bakanı Cemil Çiçek, "Meclis üyelerinin bağımsız bir şekilde görev yapması sağlandıktan sonra, yasama dokunulmazlığı ile ilgili gerekli düzenlemeler yapılabilir" dedi.
'Kamu Yönetimi Reformu'na destek
Hükümetin Kamu Yönetimi Reformu Projesi'ne sivil katkı geldi. Eski Aydın Belediye Başkanı Hüseyin Aksu, çözüm önerilerini tartışmaya açtı.
ANKARA İKİ HEYETLE IRAK'A ÇIKARMA YAPTI
Özel okullara fakir öğrenci alım sınavı 23 Ağustos'ta
Özel okullarda fakir öğrencilerin okutulmasına ilişkin esaslar MEB, tarafından belirlendi. İlk sınav, 23 Ağustos'ta yapılacak. Sınav için ilköğretimlerin son sınıflarında okuyan öğrencilerden Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı'na başvuru şartlarını taşıyanlar başvurabilecek.
50 bin öğretmen bilgisayar okuryazarı olacak
Onların hikayesi mutlu sonla bitti
Deprem sırası Elazığ'da mı?
Hanedan'ın denizci torunu
Çeteye 'sıcak' baskın
Kısa kısa...
15 Mayıs 2003
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED