AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

Y A Z A R L A R
Riyad saldırısı, Kabe ayaklanması ve Vinell şirketinin ölüm timleri

ABD Savunma Bakanı Colin Powell'ın Hamas, Hizbullah ve Ortadoğu'daki diğer örgütlerin dağıtılması, bu örgütlere yardımın kesilmesi, Filistin halkına giden yardımın ABD tarafından denetlenmesi, İran ve Suriye'nin bu örgütlerle ilişkisini kesmeleri ve ABD'nin öngördüğü yeni Filistin yönetiminin desteklenmesi için Ortadoğu ülkeleriyle pazarlık yaptığı sırada, Riyad'da meydana gelen saldırıları, "El Kaide'nin yeni bir terör saldırısı" diyerek geçiştirmek en çok Amerika'nın işine yarıyor. Oysa, saldırının terör ve şiddet tartışmalarının ötesinde başka boyutları da var. Saldırıların El Kaide'nin gücünü göstermesinden veya Suudi Arabistan-ABD ilişkilerinde ne tür sonuçlara yol açacağından öte, dikkat çekici başka sonuçları var: Gizli ilişkileri açığa çıkarması; yani, saldırının dikkatle seçilen hedefi...

Suudi Arabistan'ın en güvenli kentinde, Suudi-Amerika ilişkilerinin kemik kadrolarının, ABD askeri istihbarat görevlilerinin ve CIA mensuplarının kaldığı yerleşim birimi ve "Amerikan devlet terörü"nün en önemli örneklerini ortaya koyan bir şirketin merkezi vuruldu. Suudi Kraliyet ailesinin güvenliğini, iktidarını ve zenginliğini korumak için özel muhafızlar yetiştiren Vinell Corporation adlı şirketin kirli dosyaları, ABD ile Suudi ailesi arasındaki gizli ilişkileri gözler önüne seriyor.

CIA'in 'örtülü operasyon' şirketi

Önce bir inşaat şirketi olarak kurulan, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Amerika'nın askeri ihalelerini almaya başlayan, inşaat ve enerji işlerinin yanı sıra "paralı asker yetiştirme" işine giren, CIA ve ABD askeri istihbaratının öncü gücü olarak çalışan, Latin Amerika'da, Ortadoğu'da ve Vietnam'da karanlık işler çeviren, binlerce insanın ölümüne yol açan ABD "örtülü operasyonlar"ında rol alan, darbelerde ve iç savaşlarda adı geçen, Pentagon'un askeri müdahalelerinde yasal engellerle karşılaştığı kirli işlerde kullanılan, Türkiye dahil, bir çok ülkede faaliyet gösteren, Körfez Savaşı sonrası Kuzey Irak'ta "Kürtler'e yardım" adı altında çalışan karanlık bir şirket ya da örgüt. İran-Kontra skandalına karışan şirketin, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney ve Bush ailesi ile ilişkileri var. Ekonomik kriz sırasında çöken şirketleri satın almak için Türkiye'ye gelen Carlyle Group şirketin sahiplerinden.

Soğuk Savaş döneminde komünizme karşı Amerika'nın müttefiklerine paralı asker yetiştiren ve söz konusu rejimleri ayakta tutan, komünizm tehdidinin ortadan kalkmasından sonra ise aynı rejimleri bu sefer İslamcılara karşı koruma rolünü üslenen şirkete yönelik ilk saldırı değil bu. 1995'te S. Arabistan'da yine saldırıya uğradı ve yedi Amerikalı öldü. 1975 yılından bu yana belirli aralıklarla yenilenen anlaşmalarla S. Arabistan'da Kraliyet Muhafızları'nı yetiştiriyor. Yüzlerce emekli general, CIA mensubu ve ABD askeri istihbarat üyesi şirket bünyesinde görev yapıyor. Özel muhafız yetiştirmenin ötesinde, ülkenin kritik güvenlik noktalarına bu kişiler yerleştirilmiş. Suudi ailesini korumak için paralı asker görevi üsleniyorlar ve ülkenin güvenliğini ellerinde tutuyorlar. Bunun için de milyonlarca dolar alıyorlar. 1991 Körfez Savaşı'nda Suudi askerlerle yan yana savaştılar. Bu görevden Amerika'ya dönenler yüz binlerce dolar tasarruf ettiklerini söylüyorlar. Şirket, bu günlerde Suudi Arabistan Deniz Kuvvetleri'ni geliştirme görevini de üslenmiş durumda.

1979'daki Kabe ayaklanmasını Vinell'in paralı askerleri bastırdı

Şirketin S. Arabistan'daki en meşhur görevi, 21 Kasım 1979'da Suudi yönetimini devirmek için çıkan ayaklanmayı bastırması oldu. Kraliyet Muhafız Birlikleri'nde 18 yıl görev yapan Cüheyman el-Uteybi liderliğindeki Suudi hanedanına yönelik darbe, Vinell'in paralı askerleri tarafından kanlı bir şekilde bastırıldı. Kabe'ye giren devrimciler, ABD ile ilişkilerin kesilmesini, ülkedeki monarşi rejimine son verilmesini istiyordu. Suudi askerleri 22 gün Kabe'ye giremedi. Vinell'in "ölüm timleri"nden oluşan üç bin paralı asker Kabe'ye saldırdı. Kabe top ve mermi yağmuruna tutuldu. Açılan kapılardan tanklar içeri girdi. Vinel'in paralı askerleri Kabe'deki kişileri öldürmek için zehirli gazlar kullandılar. Bodruma sığınan kişiler zehirli sularla öldürüldü. 400 kişi yakıldı. Tutuklananlar da Vinell'in adamları tarafından sorgulandı. İğrenç işkencelere tabi tutuldular. Elleri, ayakları ve parmakları kesildi. 243 kişi idam edildi.

Riyad'da önceki gün yapılan saldırılar, Suudi-Amerikan ortaklığının kalbi olan bu şirkete yönelikti. İki ülke arasındaki "petrol-askeri işbirliği-rejim korumacılığı üçgeni"ndeki ortaklığın sembollerinden biri olan Vinell şirketinin merkezi ile bu şirkete bağlı paralı askerlerin, üst düzey yöneticilerin, Suudi güvenlik servislerinin kritik noktalarına yerleştirilen CIA ve ABD askeri istihbarat üyelerinin, bu ortaklığın Suudi tarafında bulunan kilit önemdeki kişilerin oturduğu yerleşim birimine yönelik saldırı, hem ABD-Suudi hanedanı arasındaki ilişkileri hem de Irak'ın işgalinden sonra İran, Suriye, Suudi Arabistan, Filistin, Hizbullah, Hamas etrafında esen fırtınanın ne büyük sarsıntılara neden olacağını gözler önüne seriyor.

Amerikan askeri neden Türkiye'ye gelecekti?

Saldırıyı El Kaide de başka örgütler de yapmış olabilir. Zira, bölgedeki ABD-İsrail varlığına karşı, özellikle de Afganistan ve Irak'ın işgalinden sonra yeni örgütlerin ortaya çıktığı belirtiliyor. Saldırının ABD'nin askeri birliklerini Suudi Arabistan'dan çektiği bir dönemde yapılması ilk bakışta garip sonuçları çağrıştırıyor. Ancak ABD bu ülkedeki sadece askeri üsleri boşaltıyor. Oysa rejim korumacılığı aynen devam ediyor. Bölgede rejimlere yönelen kitlesel öfkeyi dizginleme stratejisinin başarılı olmadığı anlaşılıyor. Vinell gibi ABD istihbaratıyla birlikte çalışan ve gizli askeri operasyonlarda kamuflaj olarak kullanılan bir çok ABD şirketi var. ABD 11 Eylül'den sonra bir çok ülkeye daha asker yerleştirdi. Tabii bu askerlerle birlikte Vinell türü şirketleri de... Amerika'nın 65 bin askerini Türkiye'ye yerleştirme amacı neydi acaba?


15 Mayıs 2003
Perşembe
 
İBRAHİM KARAGÜL


Künye
Temsilcilikler
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED