AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Milyonlar Kerbela'da

Milyonlarca Iraklı Şii, ülkenin dört bir tarafından Kerbela'ya yürüyor. Şii ve Sünniler, Kerbela'da Iraklılar'ın bir halk olduklarını ve kendi kendilerini yöneteceklerini herkese göstereceklerini belirtiyorlar.

Iraklı Şii Müslümanlar, ülkenin dört bir tarafından Kerbela'ya gitmek için başlattıkları yürüyüşlerine devam ediyor. Irak'taki Amerikan işgalini kabul etmeyen milyonlarca Iraklı bugün ve yarın Kerbela'da biraraya gelecek.

Bağdat'tan Kerbela'ya uzanan 4 şeritli otoyol kutsal kente yaya olarak gitmekte olan Şiiler tarafından dolduruldu. Hz. Muhammed'in (s.a.v) torunu Hz. Hüseyin'in (r.a) türbesi Kerbela şehrinde bulunuyor. Kerbela'ya yürümekte olan Şiiler, hiçbir bagaj taşımıyorlar, sadece Hz. Hüseyin'in öldürülüşünün 40. gününde Kerbela'da bulunmak istiyorlar.

Şii-Sünni ayırımı yok

Hz. Hüseyin (r.a.) 680 senesinde Emevi sultanı Yezid'in askerleri tarafından yanında bulunanlarla birlikte acımasızca öldürülmüştü. Şiilerin Kerbela'ya yürüyüşleri Saddam Hüseyin rejimi sırasında yasaklanmıştı, fakat rejimin düşmesinin ardından Şiiler seller halinde Kerbela'ya gitmek için günlerdir yürüyorlar. Yürüyenler arasında ayakları yaralananlar da oluyor.

Bağdat yakınlarındaki Saddam şehrinde yaşayan Hamid Khazal, "Saddam, Şii ve Sunnileri böldü. Şimdi hepimizin bir halk olduğunu göstermek istiyoruz" dedi.

Saddam şehrinin adı, Saddam Hüseyin rejiminin yıkılmasının ardından Baas rejimi tarafından rejime uyum sağlamadığı gerekçesiyle idam edilen Ayetullah Sadri'nin hatırına Sadri Şehri olarak değiştirildi. Kerbela yürüşüne katılanların çoğunluğunu erkekler ve gençlerin oluşturduğu dikkat çekiyor. Çoğu geleneksel renkgarenk giysiler içinde ve yalınayak yürüyorlar.

Kerbela'ya yürüyenlerin büyük bir çoğunluğu gece de yürüyüşlerine devam etmelerine rağmen bazıları önceki geceyi cami avlularında konaklayarak ve dinlenenek geçirdiler. Son yıllarda bu kadar insan kalabalığının Irak'taki yollarda görülmediği belirtildi.

İŞGALE HAYIR PROVASI

İndependent Kerbela'ya akın eden Şiilere ayırdığı haber için "din ve siyaset bir milyon Şii'nin yürüyüşüyle birleşiyor" başlığını seçti. Saddam Hüseyin rejimindeki yasakların ardından Kerbela'ya gidebilmenin Şiiler için önemini vurgulayan gazete Kerbela kentindeki durumu ise şöyle tanımladı: "Saddam sonrası karmaşa ancak bu kadar iyi resmedilebilirdi. Amerikalıların denetimindeki bölgeler, Ahmet Çelebi'nin pek sevilmeyen milislerinin devriye gezdiği noktalar ve aslında Şiiler tarafından yönetilen bir kent, bunların hepsi birkaç kilometrelik bir alan içinde toplanıyor." Independent, Şiilerin Kerbela'da buluşması sırasında Amerikan aleyhtarlığının da gündeme geleceğini ifade ederek, "Bazı Şiilerin işgale karşı savaşma tehditlerini aktaran gazeteye göre bu tehditlerde çarpıcı olan yan, bunların tanklar Bağdat'a gireli 2 hafta bile olmamışken dile getirilmesi" dedi.

 
Hepsi yalan çıktı
Amerika ve İnglitere'nin Irak'a saldırı gerekçesi olarak öne sürdükleri iddialarının tamamı yalan çıktı.
Bağdat'ta kaos sürüyor
Bağdat'ta yaşamın normalleştiği iddialarına rağmen kentte kaos aslında devam ediyor.
Saddam Bağdat'ta
Irak Ulusal Kongresi (IUK) lideri Ahmet Çelebi, Saddam Hüseyin'in Irak'ta ortalıkta dolaştığını söyledi.
Rumsfeld: İkinci Kissinger
Arafat ile Ebu Mazen gerginliği tırmanıyor
"Irak'a Türkiye modeli"
Haydar Aliyev konuşma sırasında fenalaştı
Irak müzesinden çalınan eserler
Zürih ve Londra'da

Hizbullah lideri Nasrallah'tan ABD'ye gözdağı
Lübnan'daki Şii Hizbullah örgütünün lideri Şeyh Hasan Nasrallah, ABD'nin Irak'a müdahalesinin, Amerikan çıkarlarını hedef alan misilleme eylemlerine yol açabileceği uyarısında bulundu. Amerikan CBS TV'sinde konuşan Nasrallah, "Hoşunuza gitse de gitmese de, Amerikan politikası bu tür misillemelere yol açıyor. Bu politikanın sürdürülmesi halinde bütün Araplar ve Müslümanlar ABD'nin düşmanı haline gelecektir" dedi. Nasrallah, "Dünyada 1.4 milyar Müslüman yaşıyor. Birçok grup ortaya çıkacaktır. İlle de El Kaide gerekmiyor. Bunları adaletin önüne çıkarmak da mümkün olmayacaktır" diye konuştu ve ABD'nin, Irak'ta demokrasiyle falan değil, petrolle ilgilendiğini söyledi.
22 Nisan 2003
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED