AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
Irak'ta şaibeli işgal hükümeti

Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesinden sonra işgal güçleri tarafından Irak'ta oluşturulması öngörülen geçici yönetim içinde çok sayıda şaibeli isim bulunuyor. Bunların başında sömürge valisi olarak atanan Jay Garner ve Ahmet Çelebi bulunuyor.

Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesinden sonra işgal güçleri tarafından Irak'ta oluşturulması öngörülen Geçici Yönetim içinde çok sayıda şaibeli isim bulunuyor. Geçici İşgal Hükümeti'nde görev alacağı ileri sürülen isimlerin çoğu Amerikan silah ve petrol şirketleriyle bağlantılı olmalarının yanı sıra İsrail yanlısı tutumlarıyla da tanınıyorlar. Irak yönetiminin başına "Genel Vali" sıfatıyla getirilen emekli general Jay Garner ise, silah şirketlerinin Pentegon'daki kapısı olarak tanınıyor. Irak genel valisi olarak dün göreve başlayan Jay Garner ise silah şirketlerinin Pentegon'daki temsilcisi ve ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'in yakın arkadaşı olarak tanınıyor.

'Savaş lobisi' yönetecek

Irak'ta görev yapacak olan işgal yönetiminde yer alan isimler Washington'daki savaş lobisinin seçkin simaları. 1991'deki Körfez Savaşı sırasında Kürtleri Saddam Hüseyin'den korumakla görevlendirilen Emekli Tuğgeneral Jay Garner, emeklilik sonrasında, Pentagon'a askerî malzeme satan bir şirketin başına geçti. Garner, JINSA diye bilinen en ünlü 'Musevi lobi örgütü'nün de faal üyesi. Son Irak operasyonu ile birlikte çalıştığı şirketi terk eden Garner, Pentagon'da, 'Office of Reconstruction and Humanitarian Assistance' adlı birimin başına getirildi.

Savaşan güçlerin bir hafta içerisinde Bağdat'a ulaşacağını hesaplayan Washington, Garner'ın âcilen Kuveyt'e gitmesini istedi. Kuveyt'te giden Garner ekibinin içinde, "U.S. Institute of Peace" (ABD barış enstitüsü) adlı örgütün başkanı Richard H. Solomon da bulunuyor. ABD Barış Ensitütüsü'nün adı Venezuela'daki darbe girişimine de karıştı.

Garner'in ekibi Ortadoğu'yu tanıyor

Garner'ın kadrosunda ilginç simalar bulunuyor. Üçü bölge valisi gibi çalışacak, biri inşaatlardan, biri sivil yönetimden, sonuncusu insani yardım alanından sorumlu olacak. Herbiri bölgeyi iyi bilen isimler arasından seçilen ekibin beş üyesi eşi İslâm Dünyası'nda hizmet vermiş diplomatlar. ABD'nin Yemen'deki bayan büyükelçisi Barbara Bodine, Fas'ta büyükelçilik yapmış bayan Robin Raphel ve eşi Arnold Raphel de diplomat. Arnold Raphel Pakistan'da büyükelçi iken, devlet başkanı Ziya-ül Hak bindiği uçağın yere çakılması sonucunda hayatını kaybetti. Olayın sabatoj olduğu kuşkuları bulunuyor. Raphel'in Tâliban ile ilk temas kuran diplomat olduğu ifade ediliyor. Ekibin, İnsani yardım programından Namibia'da büyükelçilik yapmış George Ward sorumlu olacak. Eski Katar büyükelçisi ve Afgan Savaşı sırasında İslamabad'ta çalışmış Kenton Keith ile eski Sudan büyükelçisi Timothy M. Carney de ekipte.

KİM BU JAY GARNER?

Irak'ın yeniden yapılanması çerçevesinde en büyük göreve getirilen bu ABD'li emekli asker hakkında pek çok iddia var. Görevden alınması için adına internette site bile açılan Jay Garner'in Pentagon ve silah imalatçıları arasındaki bir kapı işlevi gördüğü belirtiliyor. Garner, Ortadoğudaki görevine rağmen halen SY (Lazer Güdümlü Füze sistemleri) teknolojilerinin başında olup, Irak savaşında kullanılan füze sistemlerine teknik destek vermekte. Silah imalatçısı olarak çalışan Garner'ın barışa ne kadar katkı yapacağı ise şüpheli..1997'de, iş konusunda bir tecrübesi olmamasına rağmen yakın dostu ABD Savunma Bakanı Dolanld Rumsfeld tarafından SY teknolojilerinin başı olarak adlandırıldı.

Orduda eski bir yarbay olan Biff Baker, Garner'ı, Pentagon bağlantıları sayesinde sadece bir anlaşma karşılığında, SY teknolojilerini, 100 milyon dolar almakla suçlamıştı. Buna karşılık, SY teknolojileri, Baker'a hakaret davası açtı, dosya mahkemeye gitmeden Ocak 2003 de kapandı. Garner başarısızlığı ispatlanmış silah programlarının da sıkı bir savunucusu.. Yıldız savaşları ve Patriot füzeleri projelerinde Reagen'ın en gözde adamıydı. Garner, Birinci Körfez Savaşı sonrası ABD Kongresi'ne, Patriot füze sisteminin başarıları ile ilgili onlarca dosya sunsa da ABD Genel Muhasebe Ofisi kayıtlarına göre, Irak'tan Arabistan ve İsrail'e kalkan her 88 scud füzesinden sadece 1 tanesi Patriotlar tarafından vurulabilmişti.

İki bakanlığın arası açıldı...

Garner'a verilen yetkiler, Savunma ve Dışişleri Bakanlığı arasında da tartışmalara neden oldu. Amerikan Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz tarafından yapılan açıklamaya göre Garner, müttefik güçlerin Başkomutanı General Tommy Franks'e bağlı olarak çalışıyor. Ancak Süper Vali Garner'ın emirleri Tommy Franks aracılığı ile alması Amerikan Dışişleri Bakanlığı tarafından hoş karşılanmıyor. Dışişleri Bakanlığı, Irak'a yapılacak insani yardım çalışmalarının ve Jay Garner'in kendi denetimlerinde olmasını istiyor. 64 yaşındaki emekli general Garner, İsrail ile olan yakın ilişkileri nedeniyle Arap dünyasının tepkisini çeken bir isim. Aralarında Garner'ın da bulunduğu 43 Amerikalı emekli asker, 2000 yılı Ekim ayında, Ortadoğu barış görüşmelerinin başarısızlığa uğramasından Filistin yönetimini sorumlu tutmuş ve İsrail ordusunu öven açıklamalarda bulunmuştu.

Bush'u destekleyen şirketler

General Garner'in, Irak'ın işgali için kullanılan Patriot füze sisteminin teknik bakımını üzerine almış olan bir silah firmasıyla ilişkisi bilinirken, bu firmanın Arrow adlı füze savunma sistemi İsrail tarafından kullanıldığı ortaya çıktı. The Guardianî gazetesinde yer alan bir habere göre ise hem BM, hem yardım kuruluşları silah tüccarlarına kabinede görev verilmesine karşı çıkıyorlar. Paul Wolfowitz ile birlikte ABD'nin şahinler kanadından olan ìKaranlıklar Prensiî Richard Perle ise savaş sırasında ABD tarafından kullanılan silah sistemlerini üreten firmalarla bağı nedeniyle Savunma Bakanlığı Danışma Heyeti Başkanlığı görevinden istifa etti. Perle'nin ekipteki ağırlığının ise devam ettiği ifade ediliyor. Wolfowitz ve Perle ile yakın ilişkisi olan ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin eski firması Haliburton'un da Irak'taki pastadan aslan payını alması bekleniyor. Kurtlar Sofrası'na konulan Irak'ta sofraya oturacak olan firmaların çoğunun seçimlerde Cumhuriyetçi Parti'ye büyük miktarlarda para yardımı yaptıkları kaydediliyor.

Irak'ın Karzaisi

Geçici Yönetim'de yer alması beklenen Irak Ulusal Konseyi Lideri banker şii kökenli Ahmet Çelebi de şaibeli bir isim. Kırk yıldır Irak dışında yaşayan Çelebi, Ürdün'de de batık banka davasından aranan bir isim. Irak halkı tarafından sevilmeyen Çelebi'nin Savunma Bakanı Rumsfeld tarafından himaye edildiği biliniyor. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın ise, Çelebi'yi tutmadığı belirtiliyor. Çelebi 1978'de Ürdün'ün başkenti Amman'da PETRA BANK'ı kurdu. 11 yıl bankacılık yaptı. 1989'da Ürdün Hükümeti, içi boşaltıldığı gerekçesiyle bankaya el koydu. Bir iddiaya göre Saddam Hüseyin devreye girerek, Kral Hüseyin'e rica edip,Çelebi'nin bankasına el konulmamasını istedi. Çelebi 1991'deki Körfez savaşı'ndan sonra CIA'nın desteğiyle Irak Ulusal Konseyi'ni kurduğu ileri sürülüyor. CIA eski başkanı ve Başkan Bush'un danışmanı James Woolsey ile ilişkisi olduğu belirtilen Çelebi'nin adı Lübnan'da bir dizi banka yolsuzluğuna karıştı. Irak'ta çoğunluğu oluşturan Şiilerin de Çelebiyi kabul etmeyecekleri ifade ediliyor.

 
İlahiyatçılar'ın hakkı 5 yıldır gaspediliyor
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e bir mektup yazan AK Parti Ankara Milletvekili Mustafa Sait Yazıcıoğlu, İlahiyat mezunlarının öğretmen olarak atanmaması haksızlığına son verilmesini istedi.
'Kürt devleti' gerçekçi değil
'Bağımsız Kürt devleti' görüşünü gerçekçi bulmayan siyasi çevreler Türkiye'nin, Kürt sorununu çözmesi halinde Ortadoğu'da güçlü bir devlet olacağını vurguladılar.
TV'yi kapat hayatı aç
Aile içi iletişim ve sohbet ortamlarının önüne geçen TV ekranı "Televizyon Kapatma Haftası" etkinlikleri çerçevesinde karartılacak.
Başrolden yardımcı oyunculuğa
Sinemanın usta oyuncusu Dustin Hoffman, 65 yaşındaki birinin başrol oynayacağı senaryolar yazılmamasından şikayetçi...
Yaptırdığınız okulun içini de doldurun
Dikey geçiş sınavı 20 Temmuz'da
Pişmanlık yasası örgüt liderlerini de kapsayacak
Ermeni soykırımı iddiaları belgeleriyle çürütülüyor
Kutlu Doğum'da takvim karışıklığı
Hz.Muhammed'in doğum günü vesilesiyle düzenlenen "Kutlu Doğum Haftası" etkinliklerinde takvim karışıklığı yaşandı. Diyanet İşleri Başkanlığı bir süredir Kutlu Doğum etkinliklerini, hicri takvime göre Hz. Muhammed'in doğum yıldönümü olan Mevlid Kandili'nin denk geldiği haftada gerçekleştirirken, bazı kuruluşlar miladi takvime göre "Kutlu Doğum Haftası" programı düzenlediler. 2001 yılından önce, her yıl Hz. Muhammed'in doğum tarihi olan 20 Nisan'dan itibaren bir hafta "Kutlu Doğum Haftası" olarak kutlanıyordu. 2001 yılında ise Diyanet, Mevlid Kandili geleneğini canlı tutmak için Kutlu Doğum Haftası'nı, Mevlid Kandili'nin denk geldiği haftaya kaydırdı.
  • KEZBAN BÜLBÜL, ANKARA


    EÜ'ye 136 öğretim üyesi alınacak
    Ege Üniversitesi'ne (EÜ) bağlı fakülte ve yüksekokullara öğretim üyesi alınacak. EÜ'ye bağlı Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Ziraat, Mühendislik, Su Ürünleri, İktisadi ve İdari Bilimler, Fen, İletişim, Eğitim ve Edebiyat fakülteleri, Nükleer Bilimler, Uluslararası Bilgisayar ve Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüleri, Devlet Türk Musıkîsi Konservatuarı ve İzmir Atatürk Sağlık Yüksekokulu'na 136 öğretim üyesi alınacağı bildirildi. Profesörlük ve doçentlik için başvuruların rektörlüğe, yardımcı doçentlik başvurularının ise ilgili öğretim kurumuna yapılması gerekiyor.
    Bağdat'ta binlerce Osmanlı el yazması da kül oldu
    Irak'ın başkenti Bağdat'ta, Irak Milli Kütüphanesi ile birlikte Osmanlı el yazmaları ile belgeleri de yandı. Amerikan birliklerinin Bağdat'a girmesinin ardından yağmacılar tarafından yakıldığı sanılan kütüphanenin en üst katında bulunan Iraklılar'a ait eserler yangından kurtulurken, birinci kattaki eserlerin tamamı kül oldu. Bu eserlerin arasında Osmanlı el yazmaları ve belgelerinin önemli yer tuttuğu belirtildi. Bir süredir Almanya'da yaşayan Iraklı Sair Emel El Cuburi, Milli Kütüphane binasına geldiğinde gördüğü manzara karşısında gözyaşlarını tutamazken, "Bu 21. yüzyılda yaşanan yeni bir barbarlık. Bunu yapanlar insan olamaz. Burada sizin tarihiniz de yandı. Binlerce Osmanlı el yazması ve Osmanlı belgesi vardı" dedi.
  • 22 Nisan 2003
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED