AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A

Temel yasa tartışması
Temel fıkrasıyla bitti

AK Parti ve CHP'li hukukçular arasında bakanlıkların birleştirilmesi konusunda "temel yasa" tartışması çıktı. Prof. Kuzu, tartışmayı bir "Temel fıkrası" ile tatlıya bağladı.

AK Parti, Kültür ve Turizm bakanlıklarının birleştirilmesi ile ilgili kanun tasarısının TBMM'den çabuk çıkabilmesi için "temel yasa" olarak ele alınmasını istemesi, Meclis'te "temel yasa" tartışmasına neden oldu.

AK Parti'li milletvekilleri, Anayasa hukukçusu Prof. Dr. Burhan Kuzu'ya, "Hocam, koskoca Anayasa hukukçuları bir temel yasa konusunda anlaşamadınız" diye takılınca Burhan Kuzu da, "Size yeni bir Temel fıkrası anlatayım" diyerek şu fıkrayı anlattı: "Temel, her sabah erken kalkarak uzakta bulunan gazete bayiinden gazete alıp geliyormuş. Bu durumdan sıkılan Temel karısına, 'Bundan sonra gazeteyi sen alacaksın' demiş.

Temel'in uyanık karısı ise pazartesi günü gazete bayiine giderek aynı gazeteden yedi tane almış. Her sabah Temel'in eline bir gazete veriyormuş. Her gün aynı gazeteyi tekrar tekrar okuyan Temel, aradan 4 gün geçtikten sonra gazetedeki bir haberi okurken artık dayanamamış: Bu adam da amma beceriksiz ve akılsızmış kardeşim. Her gün arabasıyla aynı ağaca toslayıp duruyor"...


Sezer'in Meclis'teki danışmanı

Cumhurbaşkanı Sezer'in resmi danışmanlarının yanında gayrı resmi danışmanlarının da olduğu iddia ediliyor. Sezer'in, Meclis'teki gayri resmi danışmanının ise CHP İstanbul Milletvekili Hasan Fehmi Güneş olduğu belirtiliyor. 57. Hükümet'in Başbakanı Bülent Ecevit, "Sezer'in yasaları veto ederken CHP'lilerden akıl aldığını" iddia ederken Güneş'i kastettiği belirtiliyor. Sezer'in, Diyanet İşleri Başkanlığı'na yapılacak atamayı neden veto ettiğini sorduğumuz AK Parti'li bir milletvekili, "Bu soruyu bize değil Hasan Fehmi Güneş'e sorun" dedi.


'Emeklilik mi? Ama 59.5 yaşındayım'

Cumhurbaşkanı Sezer'in, 61 yaşın üstündeki bürokratların emekli edilmesini öngören yasa değişikliğini onaylamasına rağmen, bazı bürokratlar hizmete devam etmek istiyor. Meclis bürorkratlarından biri, Yeni Şafak'ta "emekli olacaklar" listesinde adını görünce Meclis büromuza geldi ve "Ben daha 59.5 yaşındayım" diye serzenişte bulundu. Ardından da Temmuz'da emekli olacağını söyledi. Daha sonra anlaşıldı kı bizim bürokrat 59.5 değil 60.5 yaşında. Ancak bu kızgınlığının sebebini sonradan anladık; Bürokratımız TRT Genel Müdürlüğü için aday olmuş.


Hacdan geldim, işsizim!

Başbakan Erdoğan, Salı günü AK Parti Meclis grubu toplantısından sonra vatandaşlarla birebir konuşmayı tercih ediyor. Değişik şehirlerden gelen halkın sorunlarını dinleyen Başbakan, bakan veya parti yöneticilerine "ilgilenin" talimatı veriyor. Erdoğan'ın klasik siyasetçilerden farklı olan bir yönü var; açık sözlülük ve muhatabının yüzüne gerçeği konuşmak. Geçen hafta bir vatandaş Meclis kulisinde karşılaştığı Başbakan Erdoğan'a, "Sayın Başbakanım hacdan yeni geldim, işsizim. Bana yardım edin!" dedi. Erdoğan sormadan edemedi: Bey amca o zaman hacca nasıl gittin!


'Bedelli'nin perde arkası

Bedelli askerlik tartışmaları Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'un İstanbul'da yaptığı bir açıklama ile başladı. Ali Coşkun, Meclis kulisinde, bu tartışmanın gündeme gelmesini anlatırken, "aslında neler olduğunu" da açıkladı: "Ben orada hükümetimizin bedelli askerlik çıkartacağını söylemedim. Parti programımızda bunun olduğunu söyledim. Ama sözlerim medya tarafından çarpıtıldı. Bedelli askerlikle ilgili sözlerimi ilk aktaran televizyon kanalının muhabiri beni arayarak 'Sayın Bakanım sizden özür diliyorum. Ben de bedelli askerlik bekliyorum' diyerek sözlerimi yanlış aktardığını itiraf etti."


Müdire hanımın övgüsü ters tepti

Azınlık DSP hükümetleri ve DSP-MHP-ANAP koalisyon hükümetleri döneminde haksızlığa uğrayan bürokratların hepsi bir anda AK Partili oldu. Ziraat Bankası'nda müdür olarak çalışan bir bayan bürokrat, Kemal Derviş'in bakanlığı döneminde görevden alındığını belirterek Başbakan Erdoğan'dan yardım isterken, durumu biraz da abarttı ve "Ben Refah Partisi döneminde de size oy verdim" dedi. Başbakan'ın cevabı ise kısa oldu: "Hanımefendi biz AK Partiyiz. Partimiz kurulalı 1.5 yıl oldu."


Yolsuzluk dosyaları açıklanmalı

AK Parti'nin, seçim sürecinde en çok vurgu yaptığı konuların başında yolsuzluk dosyaları geliyordu. Geçen hafta bir bakanın masasında 30'a yakın dosya görünce sorduk:
- Sayın Bakan, bu dosyalar ne dosyaları?
- Geçmiş hükümetler döneminde yapılan usûlsüzlük, yolsuzluk ve hırsızlıkların dosyası.
- Peki ne yapılacak?
- Meclis'teki komisyona iletilecek.
Ancak geçmiş döneme ışık tutması açısından bu dosyalar neden kamuoyu ile paylaşılmıyor merak ediyoruz doğrusu. AK Parti'nin arkasında büyük bir halk desteği var. Milletimiz yolsuzluklar konusunda hükümetten daha somut adımlar bekliyor.


  KAYHAN ÖZER  BİLAL ÇETİN  NEVZAT DEMİRKOL  VELİ TOPRAK  ASLIHAN A. KARATAŞ  EVİN GÖKTAŞ  SAMİ GÖKÇE  HAMDİ ATEŞ


21 Nisan 2003
Pazartesi


Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED