AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

E K O N O M İ
6.2 katrilyon 'Barış'tan

Vergi Barış Projesi devlet ile mükellefi barıştırdı. Pazar günü itibariyle 6.2 katrilyon liralık başvuru yapıldı. Projenin sadece birinci taksidinden IMF'nin istediği hedefe ulaşıldı.

AK Parti hükümetinin, seçim beyannamesinde yer alan "Vergi Barış Projesi"nde rekor kırıldı. Vergi Barış Projesi'ne başvuru süresi dün doldu. Hükümetin, 2.4 katrilyon lira, IMF'nin 750 trilyon lira gelir beklediği Vergi Barış Projesi'ne, 6 katrilyon liranın üzerinde başvuru yapıldı.

Vergi borçlarına ödeme kolaylığı getiren "Vergi Barış Projesi"nin süresi dün doldu. Maliye Bakanlığı, projeden yararlanma süresinin uzatılmasına karşı çıktı. Teknik olarak, birçok sıkıntıya neden olacağını gerekçe gösteren Maliye Bakanlığı, sürenin tekrar uzatılması halinde, birinci taksit ile ikinci taksidi ödeme sürelerinin birbirine karışacağını öne sürdü.

Vergi sisteminde beyaz safya açıldı

Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdür Vekili Osman Arıoğlu, Vergi Barış Projesi'ne yönelik mükelleflerden gelen yoğun ilgiyi Yeni Şafak'a değerlendirdi. Arıoğlu, projeye gösterilen yoğun ilgiden dolayı tüm mükelleflere ve bir buçuk aydır gece gündüz çalışan vergi idaresi personeline teşekür etti. "Vergi Barış Projesi, milli seferberlik gibi algılandı" diyen Arıoğlu, projeyle birlikte mükellef ile devlet arasında barışın sağlandığını söyledi. Arıoğlu, "Artık bundan sonra vergi idaresi daha etkin çalışacak. Bundan sonraki amacımız, kayıtdışı ekonomiyi kayıt içine almak. Vergi kayıp ve kaçak oranlarını en aza indirmektir. Vergi de beyaz bir sayfa açtık" dedi.

Tekel'den 800 trilyon

Mükelleflerin, vergi barış projesine yönelik ilgisi herkesi şaşırttı. Hükümet, sözkonusu projeden 2.4 katrilyon liralık, IMF ise 750 trilyon liralık gelir bekliyordu. Projeye başvurular ise 6 katrilyon lirayı geçti. Projeye, kamu kurumlarından da ilgi geldi. Sadece Tekel Genel Müdürlüğü, proje çerçevesinde 800 trilyon liralık vergi ödeyecek. Gelirler Genel Müdür Vekili Arıoğlu, projenin sadece birinci taksidiyle, IMF'nin öngördüğü gelir hedefine yaklaşacaklarını bildirdi.

Maliye'den mükellefe teşekkür

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Vergi Barışı Yasası kapsamında, son gün hariç başvuru tutarının 6.2 katrilyon liraya ulaştığını, son gün yapılanlarla birlikte bu tutarın 6.5 katrilyon liranın üzerine çıkmasını beklediklerini bildirdi. Unakıtan, yaptığı yazılı açıklamada, Vergi Barışı Yasası'na gösterdikleri duyarlılıktan dolayı mükelleflere, ayrıca yasanın uygulanması için hafta sonları fedakarane gayret gösteren başta vergi dairesi olmak üzere gelir idaresi çalışanları ve tüm mesai arkadaşlarına teşekkür etti. Kemal Unakıtan, bundan sonra mükellefleri ve tüm vatandaşları, kayıtdışı ekonomi ve vergi kayıp kaçağı ile yapılacak etkin mücadelede kendilerini desteklemeye çağırdı.



22 Nisan 2003
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED