T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A
Avrasya merkez üssü

ABD Irak'ı Avrasya'nın en büyük askeri üssü yapacak. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Eric Shinseki, Irak'ta savaş sonrası bulundurulacak askeri gücün, yüzbinlere ulaşabileceğini söyledi.

ABD Irak'ı Avrasya bölgesinin en büyük askeri üssü yapacak. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Eric Shinseki, Irak'ta olası savaş sonrası bulundurulacak askeri gücün, yüz binlere ulaşabileceğini söyledi. Shinseki, ABD Senato Silahlı Hizmetler Komitesi'nde yaptığı konuşmada, Irak'ın çok önemli bir coğrafyada bulunduğuna dikkati çekerek, savaş sonrası bölgede etnik gerginliği önlemek için yeterince büyük bir askeri güce ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Irak'ta savaş sonrası bulundurulması gereken gücün büyüklüğü hakkında kesin bir rakam veremeyeceğini söyleyen Shinseki, bölgedeki komutanların tavsiyelerine güveneceğini ancak sayının yüz binleri bulacağını kaydetti. Shinseki, ABD'nin bunun için dost ve müttefik ülkelerin yardımına da gereksinim duyacağını söyledi. Demokrat Partili Senatör Edward Kennedy, Amerikan yönetiminin çok fazla Irak'a odaklandığı ve Kuzey Kore'nin nükleer programı ile Usame bin Ladin'i ele geçirme konularından uzaklaşmış olabileceğine dikkati çekti.

Franks komuta merkezinde

Amerikan Merkez Karargahı Komutanı General Tommy Franks, Irak harekatını komuta edeceği karargahın kurulduğu Katar'ın başkenti Doha'ya gitti. Franks, Doha dışındaki es-Sayliyah kampında üst düzey yetkililer tarafından karşılandı.

Amerikan merkez karargahı komutanlığı yetkilileri, Franks'in, Irak krizi sona erene kadar Katar'da kalacağını belirttiler. Ancak üst düzey bir askeri yetkili, Amerikan başkanının henüz savaş kararını vermediğini belirterek Frank'in birkaç gün sonra Amerika'ya dönebileceğini söyledi.

Amerikalı generalin, Irak operasyonuna komuta edeceği bilgisayar donanımlı seyyar karargah 6 ay önce kurulmuş, geçen Aralık'ta düzenlenen savaş tatbikatında da denenmişti. Franks'in, Körfez gezisinde bulunan İngiltere Savunma Bakanı Geoff Hoon ile dün Katar'da biraraya geldi.

Pentagon'a gaz maskesi

Pentagon çalışanlarına, kimyasal, biyolojik hatta nükleer saldırılardan korunmak amacıyla binlerce gaz maskesi dağıtımına başlandı. Pentagon'daki ana binada her gün 24 bin kişinin işbaşı yaptığı, ek binalarda çalışanlarla gelen ziyaretçiler için her biri 150 dolardan toplam 80 bin gaz maskesi satın alındığı belirtildi. Kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer korunma servisi (CBRN) müdürü Madny Lopez, günde 500 maske dağıtmayı planladıklarını belirterek, maskelerin yaklaşık 1 saat boyunca etkili olduğunu, etki süresinin kullanılan toksik maddeye bağlı olduğunu ve maskenin kullanan kişinin binadan güvenli şekilde çıkmasını sağlayacağını söyledi.



27 Şubat 2003
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED