T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

H A Y A T
ATIKLAR sanatla geri döndü

Pet şişelerin, kağıtların, plastiklerin, çamurun ve kurumuş yaprakların malzeme olarak kullanıldığı "Atık, Sanat Olunca" projesinde yer alan sanatçılar, ürettikleri sanatsal ürünlerle çevre bilincinin yerleşmesine katkıda bulunuyorlar.

  • ELİF AYGEN İSTANBUL
    1998'de çeşitli sektörlerde çalışan 7 kişi tarafından kurulan "Yeşil Adımlar Çevre Eğitim Derneği" bugün 92 üyeye sahip ve tamamen gönüllü çalışıyor. Derneğin gerçekleştirdiği etkinliklerden biri de 'Atık, Sanat Olunca' projesi. Atıkların geri dönüşümünün vurgulandığı proje ile süt kutuları, gazete kağıtları, araba lastiği, naylon gibi malzemeler sanatsal eserlere dönüştürülüyor. Sanatçıların yaptıklar resim, heykel ve yerleştirmeler Mart ayında İstanbul'un değişik mekanlarında açılacak sergilerde tanıtılacak.

    Eserler mesaj yüklü

    Derneğin kurucu üyelerinden Serap Başol, sanatçıların çevre bilincinden doğan bir mesaj kaygısı ile çalıştığını belirterek, bu durumun onları daha da hevesli yaptığına dikkat çekiyor. Projenin, yeni sanatçıların katılımıyla gittikçe büyüdüğünü ifade eden Başol, "Atık, Sanat Olunca yolculuğu boyunca daha kavramsal çalışmalar sunmayı hedefliyoruz" dedi. Dernek üyelerinden Dr. Leyla Çelikel de önemle üzerinde durdukları bir konunun da 'su' olduğunu kaydetti. Su kaynaklarının bilinçli kullanımı için evde, okulda ve işte her mevsim uygulanabilecek bir dizi pratik önerinin yer aldığı "Suyun Dört Mevsimi" adlı bir afiş hazırladıklarını anlatan Çelikel, "Adıyaman Çevre Eğitim Projesi"nin altında da kendi imzalarının bulunduğunu söyledi.

    PETLER 650 YILDA ANCAK YOK OLUYOR

    GÜNLÜK hayatta çok kullanılan petlerin doğada kaybolma süreleri 450-650 yıl arasında değişiyor. Ülkemizde yılda yaklaşık 120 bin ton pet kullanılıyor, ancak geri toplama sisteminin olmaması ve çevre bilincinin yerleşmemesi sebebiyle yılda ancak yaklaşık 15 bin tonluk pet geri kazanılabiliyor. Avrupa'da gerçekleştirilen "atıkları kaynağında ayrıştırarak toplama" sisteminin ülkemizde de uygulanması durumunda, bunun ekonomiye katkısının, 50 milyon dolar üzerinde olacağı tahmin ediliyor.

  •  
    Vurgun yiyerek sağlık bulacaklar
    Halk arasında (vurgun odası) olarak bilinen basınçlı odada hastalar tedavi ediliyor.
    Folklorcularımız Tokyo'yu salladı
    2003 Türkiye Yılı nedeniyle Kültür Bakanlığı Gençlik Halk Oyunları ve Halk Müziği Topluluğu ile Kırşehir Abdallar Müzik Topluluğu'nun önceki gece Tokyo'da sunduğu muhteşem gösteri, izleyenleri büyüledi.
    KANSERE KARŞI GÜNDE BİR ELMA
    Çocukluk çağında çok miktarda meyve tüketmenin, özellikle de düzenli olarak günde en az bir elma yemenin kanser riskini azalttığı öne sürüldü. "www.habersaglik.com" sitesinden derlediği bilgilere göre, özellikle elma yemek, kanser riskini önemli ölçüde azaltıyor. Çocuklara bol meyve yedirilmesi öğütlenen sitede, İngiltere'de yapılan bir araştırmaya da yer veriliyor. İngiliz bilimadamlarının, 60 yaş üzerindeki 4 bin kişi üzerinde yaptığı ve sitede yer alan araştırma sonuçlarına göre, çocukken fazla meyve yiyenlerin yetişkinlik döneminde kansere yakalanma riski, az yiyenlere göre üçte bir oranında azalıyor.
    26 Şubat 2003
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Reklam Tarifesi
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED