T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

Müdahale istikrarı bozar

Muhaliflerin toplantısında konuşan KDP lideri Barzani, bölgesel güçlerin Kuzey Irak'a müdahalesinin istikrarı bozacağını savunarak, uluslararası topluma ve ABD'ye, olası bir müdahaleyi engelleyin çağrısı yaptı

Londra'da yapılan son Irak muhalifleri toplantısından sonra 15 Ocak'ta yapılması planlanan Iraklı muhaliflerin toplantısı, birkaç kez ertelendikten sonra dün Selahaddin'de gerçekleştirildi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Irak Kürdistan Demokrat Partisi lideri Mesut Barzani, Kuzey Irak'a bölgesel güçlerin müdahalesini istemediklerini ifade etti. Çok sayıda gazetecinin izlediği toplantıda konuşan ve ABD heyetine başkanlık yapan Halilzad da, Irak'da demokratik düzeni, Irak halkının kendisinin sağlayacağını söyledi. Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği lideri Celal Talabani'nin başkanlık yaptığı toplantıda Barzani, Irak'taki sorunun barışçıl yollardan çözülmesini ve Irak halkını savaşın kötü sonuçlarından korumak istediklerini kaydetti. Uluslararası garanti ve teminatlarla Irak'ta demokratik bir değişimin yaşanmasını istediklerini vurgulayan Barzani, bu çözümün, ancak Irak rejiminin tam anlamıyla bütün ilgili BM Güvenlik Konseyi kararlarına uyması halinde gerçekleşebileceğine dikkat çekti.

Yeni bir Irak

Irak'ın tam bir işbirliği içinde olması gerektiğine işaret eden Barzani, "Irak'ın kitle imha silahlarından arındırılması gerek. BM doğru yönde ilerliyor. Bağdat rejimine bu taahhütlerin yerine getirilmesi için bir şans daha veriyor. Barışçıl yollarla savaşın engellenmesi için çaba veriliyor. Iraklı muhalif hareketi olarak bu koordinasyonun parçası bile olsak, buradakilerin de aynı görüşte olduklarını düşünüyoruz" dedi. Mesut Barzani, ortak bir tutum benimseyeceklerini ifade ederek, "Yeni bir Irak oluşturmak için çalışacağız. Aynı şekilde yeniden yapılanma süreci başlayacak ve bu süreçte bütün ülke için genel bir gelişimin planı hayata geçirilecek. Bizler tabi ki farklı toplumlar arasında makul bir denge kurmak istiyoruz. İstikrarlı bir rejim kurulabilmesi için güvene, aynı şekilde çoğulculuğun ve eşitliğin, adaletin oluşturulması için çaba sarf edilecektir" diye konuştu.

Ankara'ya heyet gönderilecek

Kendilerini 'Irak'ın birliğine adamış insanlar' olarak gördüklerini dile getiren Barzani, şunları söyledi: "Aynı şekilde Irak'ın toprak bütünlüğünün korunması ve halkının bütünlüğünün korunmasına kendini adamış insanlarız. Herhangi bir şekilde bölgesel bir müdahale, durumu daha da karmaşık hale getirecektir. Irak'ın istikrarı için zor bir durum yaratacaktır. Ülkede yeni istikrarsızlık yaratacak bir müdahale istemiyoruz. Barış dolu komşuluk içinde olmak istiyoruz." Irak'ın potansiyelinin insanlığın hizmetine kullanılması gerektiğini vurgulayan IKDP lideri Barzani, uluslararası camiaya ve ABD'ye çağrıda bulunarak, Irak'ın iç meselelerine bölgesel müdahaleye karşı olmalarını istedi.

Öte yandan toplantıda Irak muhalifleri Ankara'ya bir heyet gönderme kararı aldı. Heyette, bir Arap, bir Kürt ve bir de Türkmen yetkili olacak. Bölgedeki kaynaklar ise, 28 Şubat'ta Türk Genelkurmayı'ndan bir heyetin bölgeye gelerek IKYB ve IKDP yetkilileriyle görüşeceğini ileri sürdü.

TOPLANTIYA KİMLER KATILIYOR?

Toplantıya, ABD Başkanı George Bush'un Ortadoğu danışmanı Zalmay Halilzad'ın yanısıra, Kürt liderler Celal Talabani ve Mesud Barzani de katılıyor. Aralarında Türkmen Cephesi Başkanı Sanan Ahmet Aga'nın da yer aldığı toplam 65 üyeli muhalif kongre üyeleri, geçen Aralık'ta Londra'da yapılan toplantıyla seçilmişti. Daha önce 15 Ocak'ta yapılması planlanan ancak, çeşitli sebeplerle defalarca ertelenen toplantının yapıldığı binayı abluka altına alan peşmergelerin ağır silahlar taşımaları dikkat çekti. Ayrıca, bina çevresinde ABD ordusuna mensup çok sayıda asker görev yaptı.

Halilzad: Irak özgür olmalı

ABD Başkanı George W. Bush'un Irak Danışmanı Zalmay Halilzad da yaptığı açıklamada, ABD'nin Irak'ı yönetme gibi bir istediği olmadığını savundu. Irak'ta demokratik bir yapı kurulması için her zaman hazır olduklarını dile getiren Halilzad, "Geçmişin korkuları bir hatıra olarak kalacak. Iraklılar'ın mutlaka özgür olmaları gerekiyor. Kendi hükümetlerini ve devlet başkanlarını seçebilmeleri gerekiyor. Beklentimiz, Irak'ın kitle imha silahları kullanmayı reddetmesi. Irak halkı mutlaka kendi işlerini kendi yönetmeli" dedi. Halilzad, "ABD ve ortaklarının şu anda yapması gereken büyük bir koalisyon oluşturmaktır. Özellikle geniş özgür Iraklılar'la iletişim içindeyiz. Ortaklar olarak özgür Iraklılar yepyeni bir Irak'ın kurulmasında ortaklaşa çalışacaklardır" diye konuştu.

'Sorunumuz Saddam ile'

ABD'nin hiçbir şekilde Irak'ın insanlarıyla sorunu olmadığını ifade eden Halilzad, "Bizim sorunumuz Saddam Hüseyin'ledir ve onun yakın çevresiyledir. ABD, Irak halkına yardımcı olmak istemektedir. Bizim hedefimiz sorumluluk sahibi, Irak'ı temsil eden bir liderin Irak'ı yönetmesidir. Irak'a yönelik bir askeri operasyon gerekirse, bu görev tamamlanana kadar bir dakika bile beklenmesi bile söz konusu olmayacaktır" şeklinde konuştu. Bu arada, Iraklı muhalifler ABD'nin, Saddam Hüseyin sonrasında ülkede askeri yönetim kurma planları sert bir şekilde eleştirdi.

Irak Milli Kongresi Başkanı Ahmed Çelebi, delegelere hitaben yaptığı konuşmada, Irak'ın bağımsızlığındaki en ufak bir çatlağın "kaosa" yol açacağını söyledi. Çelebi, "Demokratik ve federal bir Irak arıyoruz. ABD'nin de buna yardımcı olmasını, engel olmamasını istiyoruz" dedi.
FERHAT ÜNLÜ / SELAHADDİN

 
Savaşa tepki büyük
Bugün Genel Kurul'da görüşülmesi beklenen tezkere ile birlikte savaş havası ısınırken, savaşa karşı gösterilen tepkiler de artıyor. Yurt genelinde düzenlenen çeşitli eylemlerde savaş protesto edildi.
Türkiye'siz ABD 'hava'sını alır
ABD'nin, Irak'a saldırmak için hava şartları dolayısıyla Kuzey'den cephe açmak durumunda olduğu, bunun için de Türkiye'nin şartlarını kabul etmek zorunda olduğu bildirildi.
Tezkereye 'hayır' çağrısı
Bugün oylanması beklenen "Türkiye'de yabancı asker bulundurma ve yurtdışına asker gönderme"ye ilişkin tezkereye Meclis dışı muhalefetten sert eleştiri geldi.
Tamburcu başkan!
Kültür Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı Şahin Kırcan'ın tamburcu kadrosuyla gittiği ABD'de,"The Marmara Manhattan'da 4 gece kaldığı ve yatak masrafı olarak 703 dolar 50 sent ödendiği öğrenildi.
Kar tatili bitti
TÜRKİYE'yi uzun süre etkisi altına alan kar yağışı yüzünden ara verilen eğitime yeniden başlanıyor. İstanbul ve Ankara'da öğrenciler ders başı yaparken, bazı illerdeki zorunlu kar tatili devam ediyor.
"Annan'ın önerileri 'Kıbrıs'ı karıştırır"
Gül'ün mucit kızı
Başbakan'ın kızı Kübra Gül'ün mucit olduğu ortaya çıktı. Bir grup arkadaşıyla "Manyetik Alanın Bitkiler Üzerine Etkileri" konulu bir araştırmaya katılan Kübra Gül ve arkadaşları, yaptıkları icada patent de almış
'Asıl tecavüzcü Bush'
Genelkurmay'dan Milliyet'e yalanlama
Genelkurmay Başkanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin TBMM'nin iradesini etkileyebilecek davranışlardan daima kaçındığını, gerektiğinde görüşlerini sadece meşru zeminlerde dile getirdiğini bildirdi. Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreterliği'nden dünkü Milliyet Gazetesi'nde yer alan bir habere ilişkin olarak yapılan açıklamada "Milliyet gazetesinde Fikret Bila imzalı bir haberde (Askeri çevrelerde hükümet tezkeresinin TBMM'ye gönderilmesinde acele edilmemesi görüşünün hakim hale geldiğine) dair bir ifade yer almıştır. Haber, TSK'nin görüşünü yansıtmamaktadır. TSK, TBMM'nin iradesini etkileyebilecek davranışlardan daima kaçınmıştır. Gerektiğinde görüşlerini sadece meşru zeminlerde dile getirmektedir'' denildi.
Bağdat elçiliğimiz bekçiye emanet
Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Osman Paksüt, dün Türkiye'ye döndü. Diğer görevliler daha önce Türkiye'ye döndükleri için, büyükelçilikte Türk görevli kalmadı. Türkiye'nin Bağdat'taki Ticaret Ataşeliği'nde de Türk görevli bulunmuyor. Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış, "Eğer bugün Meclis'te tezkerenin oylanması gündeme gelmiş olsaydı ve onaylanmış olsaydı, ne şekilde onaylana-cağına göre Bağdat'ta tepkiler doğması ihtimali vardı. Risk almamak için Bağdat Büyükelçiliği'nin boşaltılması kararına vardık. Bu, büyükelçiliğe yönelecek olan kontrolsüz hareketlere karşı bir riskle karşı karşıya kalmama amacına yöneliktir. Büyükelçilik binamız yerel bir görevlinin emanetine teslim edilmiştir" dedi.
27 Şubat 2003
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED