T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

Y A Z A R L A R
Fast food adeta bir bubi tuzağı!

Verimlilik uğruna, hızın kölesi haline getirilen insanlar, yemek yemeye daha az zaman ayırmaya şartlandırılıyor. Masa başında bazen öğünleri atlamak bazen de en yakın fast food restorandan ısmarlama bir hamburger, kola ve patates kızartması ile öğünü savuşturmak bir çoğumuzun yaşam biçimi haline gelmeye başladı. Bazen de bir gezinti dönüşü çocuğumuz çok sevdiği için hamburgerli, patatesli, kolalı bir çocuk mönüsü alıp çocuğumuzu mutlu etmek çok sık gözlemlediğim davranışlar.

Ancak, fast food restoranların göze hoş gelen yiyecekleri insan sağlığı için tam bir bubi tuzağı. Yüksek miktarda kalori, yağ, kolesterol, tuz ve şeker yüklü bu yiyecekler damar tıkanıklığı, yüksek tansiyon, diyabet şikayeti olan insanların şiddetle kaçınması gereken bir beslenme tarzı. Özellikle çocuklarımızı bu beslenme düzeni ile yetiştirip gelecekte sağlıksız ve obez bir toplum oluşturmak demektir. Hazırlanırken, saklanırken, dağıtımları yapılırken ve özellikle pişirilirken son derece besin değerini yitiren ve sadece kalori deposu haline gelen bu besinlerin bizim sofra kültürümüze zorla sokulmaya çalışılmasına karşıyız.

Hızlı ve dengeli beslenmek isteyenlere bir öğlen mönüsü için ufak bir karşılaştırma yapalım:

1 hamburger + 1 porsiyon patates kızartması + 1 kolalı içecek = kalori: 700-840, A ve C vitamini ile kalsiyum eksik.

1 adet etli pide + 1 bardak ayran + 1 porsiyon havuç salatası = kalori: 500-550, eksik besin öğesi yok.

Tercih sizin!

Kolay puf böreği

MALZEMELER: 2 kaşık yoğurt, 1 adet yumurta, 4 kaşık sıvı yağ, 2 çay kaşığı kabartma tozu, tuz, un, su.

İÇİ İÇİN: Beyaz peynir, maydanoz.

YAPILIŞI: Su, yoğurt, yumurta sarısı, sıvı yağ bir kabın içinde karıştırılır. Üzerine biraz un dökülür ve kabartma tozu bir tel süzgeç yardımı ile unun üzerine elenir. Yavaş yavaş un eklenerek bütün karışım yoğurulur. Hamur kulak memesinden biraz sert bir kıvama gelince üzerine nemli bez örterek 15 dakika dinlendirilir. Dinlenen hamurdan ufak parçalar kopartılıp bir merdane veya oklava yardımı ile istenilen büyüklükte açılır. Kıyılmış maydanoz ile karıştırılan rendelenmiş peynir de yeterince içine konulup hamur yarım daire şeklinde kapatılır. Kenarlarından bastırılarak açılması önlenir. Kızgın sıvı yağda pembeleşene dek kızartılır.

GÜNÜN MÖNÜSÜ

Kırmızı mercimek çorbası
Puf böreği
Zeytinyağlı kereviz
Ayva tatlısı


25 Şubat 2003
Salı
 
GÜLSEN ORTAÇ


Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED