T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A
Savaşı önleme planı

PUTİN savaşı önlemek için ilginç bir plan hazırladı: Kitle imha silahları Rusya gözetiminde tasfiye edilecek. Bir yıl sonra seçim yapılacak. Saddam ve Baas yöneticileri çekilecek. Saddam mecburi iskana tâbi tutulacak.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in savaşı önlemek ve aynı zamanda Irak lideri Saddam Hüseyin'i kurtarmak amacıyla bir plan hazırladığı ileri sürüldü. İsrail istihbaratına bağlı ve internetten yayın yapan "Debkafile" adlı sitede çıkan habere göre, Putin, planı ilk önce geçen hafta sonunda Irak'ta bulunan eski Rusya Başbakanı Yevgeni Primakov aracılığıyla Saddam Hüseyin'e sundu.

Planda neler var?

Sitenin haberine göre planın ana hatları şöyle: "Saddam, elindeki tüm kitle imha silahlarını derhal tasfiye edecek. Bu silahlarla ilgili olarak Ruslar tarafından hazırlanan listelerin Amerikalılar'ın elindeki listelerle karşılaştırılacağı ve tasfiyenin bu şekilde yürütüleceği belirtildi. Saddam bir yıl daha Irak devlet başkanı olarak kalacak. Silahsızlanma süreci içinde Bağdat'ta geçici bir hükümet kurulacak. Bu hükümetin Baas Partisi ya da Saddam'ın yakın çevresiyle ilişkisi bulunmayacak.

Uluslararası gözetim altında faaliyet gösterecek olan hükümet, yeni Irak anayasasını hazırlayacak ve ülkeyi seçimlere götürecek. Seçimler tamamlandıktan sonra, Saddam çekilerek yerini yeni seçilecek rejime bırakacak. Saddam, ailesi ve kendisine yakın askeri ve sivil yöneticiler, Bağdat dışına çıkarılacak ve uluslararası bir gücün korumasındaki saraylar kompleksine yerleşecek. Bu kompleksin, Saddam'ın doğum yeri olan Tikrit'in kuzeyindeki Tartar gölüne baktığı bildiriliyor. Saddam'ın yabancı bankalarda bulunan servetine de el konulmayacak ya da hesapları dondurulmayacak."

Saddam'a garanti

Primakov'un, 23 Şubat'taki görüşmelerinde Saddam'a, "kendisine tutuklu muamelesi yapılmayacağı, sadece bazı kısıtlamalar getirileceği" yolunda garanti verdiği de haberde iddia edildi.

Primakov'un Bağdat'tan döndükten sonra derhal Putin'le görüştüğü ve bu görüşmeden sonra 2 Rus elçinin ABD Başkanı George Bush ve Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'a bilgi vermek üzere ABD ve Fransa'ya hareket ettiği kaydedildi.

Saddam: Ülkemde öleceğim

10 yıl aradan sonra ilk kez bir ABD televizyonuna konuşan Saddam Hüseyin; "Ne sürgüne gitmek gibi, ne de petrol yataklarını ateşe vermek gibi bir niyetim var. Ülkemde öleceğim" dedi.

Irak lideri Saddam Hüseyin, Bağdat'ın El Kaide örgütü ya da Usame Bin Ladin ile ilişkisi bulunduğu iddialarını reddetti ve ABD'nin Irak'a saldırısı durumunda sürgüne gitme niyeti bulunmadığını söyledi. Saddam Hüseyin, Amerikan CBS televizyonuna verdiği, 3 saat süren ve televizyonun "60 Dakika II" programında yayınlanan demecinde, ABD saldırısı durumunda "düşmanın yararlanmasını önleme amacıyla" petrol sahalarına sabotaj düzenleyebileceği iddialarını yalanladı.

Irak lideri, "Zannımca bin Ladin de yakın zaman önce konuşmalarında, kendisiyle ilişkimiz olmadığı yönünde açıklama yapmıştı" dedi. Kendisine yönelik herhangi bir sığınma önerisini reddedeceğini belirten Saddam Hüseyin, sürgüne gitmektense ülkesinde ölmeyi tercih edeceğini söyledi.

"Ülkemde ölmeyi tercih ederim"

Irak lideri, "Talep nereden gelirse gelsin, kim ülkesini terk ederse bu ilkesel olarak doğru değildir. Burada, bu ülkede öleceğiz ve onurumuzu koruyacağız" dedi. On yıldır ilk kez bir Amerikalı gazeteciye demeç verdiği belirtilen Saddam Hüseyin, saldırı kuvvetlerine engel olmak için bir strateji olarak, barajları havaya uçurabileceği, petrol kuyularını ateşe verebileceği yönündeki iddialarla ilgili olarak, "Irak kendi varlığını yakmaz, barajlarını yıkmaz. Bu sorunun da, Irak petrol kuyuları ve barajlarının ülkeye saldıracak güçler tarafından imha edileceği yönündeki bir ima olmadığını umuyoruz" diye konuştu.

 
Avrasya merkez üssü
ABD Irak'ı Avrasya'nın en büyük askeri üssü yapacak. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Eric Shinseki, Irak'ta savaş sonrası bulundurulacak askeri gücün, yüzbinlere ulaşabileceğini söyledi.
ABD, Irak'ta ne kadar kalacak?
AMERİKA Irak'ta ne kadar kalacağı ve Irak savaşını neden istediği konusunda destek vermekte kararsız olan bölge ülkelerini ikna edemiyor. ABD'nin Saddam sonrası için öngördüğü stratejiler bilinmiyor.
Saddam: Ülkemde öleceğim
10 yıl aradan sonra ilk kez bir ABD televizyonuna konuşan Saddam Hüseyin; "Ne sürgüne gitmek gibi, ne de petrol yataklarını ateşe vermek gibi bir niyetim var. Ülkemde öleceğim" dedi.
Bush, 95 milyar dolar daha istedi
BUSH yönetimi savaş için 95 milyar dolar ek harcama istedi. Hazine Bakanı, "Savaşı kazanmak için ne kadar para gerekiyorsa o kadar harcayacağız" dedi.
'Müslüman ülkeler, İngiliz savaş uçaklarını engelliyor'
İngiliz yayın kuruluşu BBC, Müslüman ülkelerin, İngiliz savaş uçaklarının olası Irak savaşına hazırlık için Körfez'e ulaşmasını engellediğini duyurdu. BBC, dün yayımladığı haberde, Müslüman ülkelerin, İngiliz savaş uçaklarının, hava sahalarında uçmasına izin vermeyerek Körfez'e gitmelerini engellediğini bildirdi. Haberde, İngiltere Savunma Bakanlığı yetkililerinin konuyla ilgili yorum yapmayı reddettiği ve İngiliz birliklerinin konuşlandırılmasıyla ilgili detayları konuşmak istemedikleri belirtildi. BBC, Savunma Bakanlığı'nın, yalnızca bazı savaş uçaklarının konuşlandırıldığını bildirdiğini kaydetti. Körfez bölgesine gidecek 100 İngiliz savaş uçağından ancak küçük bir bölümünün bölgede konuşlandırıldığını kaydeden BBC, uçakların çoğunun İngiltere'de ve Kıbrıs'taki üslerde beklediğini belirtti. BBC, yalnızca 6 İngiliz savaş uçağının yakın zamanda Kuveyt'e vardığını bildirdi.
27 Şubat 2003
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED