T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

NATO savunması geldi

Hollanda'dan gönderilen üç Patriot bataryası ile Almanya'dan gönderilen iki AWACS uçağı dün geldi.

Irak'taki olası savaşta Türkiye'nin hava savunmasını güçlendirmek amacıyla Hollanda'dan gönderilen üç adet Patriot hava savunma bataryası İskenderun Limanı'na indirilirken, Almanya'dan kalkan iki AWACS erken uyarı uçağı da Konya'ya geldi.

Hollanda'nın Vlissingen Limanı'ndan 18 Şubat'ta hareket eden ve önceki gün Hatay'ın İskenderun Limanı'na yanaşan Ro-Ro gemisi "Rozano", yükünü dün sabah indirdi. Rozano'dan ayrıca, ağır nakliye araçları ve ambulansların da indirilerek İskenderun Deniz Destek Kıtaları Komutanlığı'na nakledildi. Patriot sistemleri Diyarbakır ve Batman'da konuşlandırılacak. Patriot sistemleri Türkiye'ye 6 aylığına getirildi. Bu süre, gerektiğinde uzatılabilecek.

360 kişilik Patriot personeli

Patriot sistemlerinde görev yapacak askeri personelin ilk kafilesi de dün Türkiye'ye geldi. Eindhoven askeri havaalanında düzenlenen törenle uğurlanan ilk kafilede 210 asker yer alıyor. Yaklaşık 150 kişilik bir grup daha hafta sonuna kadar Türkiye'ye gelecek. Türkiye'de görev yapacak Hollanda askerlerinin komutanlığını yürütecek olan Yarbay Erik Abma, Türkiye'deki güvenlikleri konusunda bir kaygıları bulunmadığını bildirdi.

Bu arada, Adana'nın merkez Yüreğir İlçesi'ne bağlı İncirlik Beldesi'ndeki İncirlik Üssü ise dün son dönemin en hareketli gecelerinden birini yaşadı. Günün ilk ışıklarına kadar yoğun bir uçak trafiğinin gerçekleştiği üste, özellikle kargo uçaklarının iniş-kalkışı dikkati çekti. Dün sabah saatlerinde ise iki tanker uçak, bir kargo uçağı ve bir de Prowlers üsse iniş yaptı. Öte yandan, ABD'li personelden bir bölümünün ailelerinin Üs'ten ayrılmaya başladıkları öğrenildi.

Diyarbakır'daki askeri havaalanında da hareketlilik sürüyor. Son 3 gün içinde 10'un üzerinde nakliye uçağı malzeme taşıdı.

Öte yandan, Batman'daki Şifa Hastanesi'ne gelen ABD'li bir binbaşı incelemelerde bulundu. Hastanedeki ameliyathane ve diğer birimleri gezen binbaşı, herhangi bir açıklama yapmadan buradan ayrıldı.

NATO Türkiye için daha fazla istedi

Alman Berliner Zeitung gazetesi, NATO'nun, Türkiye'nin savunması için, üye ülkelerden yeni taleplerde bulunduğunu öne sürdü. Brüksel'deki kaynaklara dayanılarak verilen haberde, NATO'nun, Türkiye'ye daha fazla Patriot tipi hava savunma füzesi verilmesini de istediği belirtildi. NATO'nun, nükleer, biyolojik ve kimyasal silahlara karşı mücadele edebilmek amacıyla "seyyar laboratuvarların" da Türkiye'ye gönderilmesini talep ettiği kaydedildi. Alman Hükümet Sözcüsü Bela Anda, geçen hafta, Türkiye'ye AWACS tipi erken uyarı uçaklarıyla 46 adet Patriot füzesi dışında başka askeri yardım gönderilmeyeceğini söylemişti.

AWACS'lar Konya'da

NATO savunma planlaması çerçevesinde Türkiye'nin güvenliğinin sağlanması amacıyla Almanya'daki NATO Üssü'ndan gelen iki AWACS uçağı Konya'daki 3. Ana Jet Üs Komutanlığı'na indi. AWACS uçakları, Türkiye-Irak sınırında kontrol ve keşif görevi yapacak. AWACS'lara, personeli ve teçhizatı taşıyan iki nakliye uçağı eşlik etti.



27 Şubat 2003
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED