AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

B İ L İ Ş İ M
Naklen savaşın perde arkası: Video telefon

Hem ses hem de görüntü aktaran video telefon cihazları Irak Savaşı'nı takip eden televizyon gazetecilerinin vazgeçilmez aracı oldu. Tank içinden maç anlatır gibi savaşı anlatan muhabirlerin kullandığı cihazlar elde ettiği görüntüyü uydu aracılığıyla gönderiyor.

Birinci Körfez Savaşı'ndan bu yana teknoloji daha da ilerledi. İlk savaşta atılan bomba ve uçaksavarların gecenin karanlığında bıraktığı izleri CNN aracılığıyla izlemekle yetinirken, şu anda Batılı muhabirlerin tank içinde aynen maç anlatır gibi savaşı anlattıklarına şahit oluyoruz. Savaş muhabirleri bu amaçla video telefon (video phone) kullanıyor. Video telefon medyada ilk olarak 2000 yılının Nisan ayında Çin'de düşen Amerikan casus uçağını görütülemek amacıyla CNN tarafından kullanıldı. CNN yayını yapan tek TV olduğundan konu olay haline geldi. Ancak Çinliler ne olduğunu farkettikleri anda, sisteme el koydular.

Afganistan'da da kullanıldı

2 yıl önce Afganistan savaşında kullanılan video telefon, genellikle düşük kalitede görüntüler aktarmaya yarıyordu, bugün ise teknoloji daha da ilerlemiş durumda, daha iyi görüntü alınabiliyor. Irak çöllerinde ilerleyen tankların içinden çatışmaları saniye saniye aktaran video telefon, aslında bilgisayarınızdaki kamera ile video konferans yapmaktan pek farklı değil. Kolaylıkla taşınabilen küçük bir çantanın içinde yer alan bu sistem görüntüyü uydu telefonu aracılığıyla aktarıyor. Herhangi bir aracın çakmağından sağlanan elektrikte çalışabilen sistem, görüntüleri aktarmak için inmarsat gibi uyduları kullanıyor.

İki metod kullanılıyor

Görüntü aktarımında en çok kullanılan sistem ise Thrane & Thrane. Standart uydu telefonu olan bu cihazın normal bir ahizesi ve açılabilir düz bir anteni bulunuyor. Video telefon aslında hard diski olmayan küçük bir bilgisayar. EPROM ile çalışıyor. Bu nedenle, açıldığında doğrudan program çalışmaya başlıyor. Görüntüyü aktarmak için 2 metod kullanılıyor. Birisi metodda görüntü anında gerçek zamanlı olarak televizyonun merkezine gönderiliyor ve ekrana canlı yayın olarak veriliyor. İkinci metodda ise görüntü önce kaydediliyor ve daha sonra bir dosya olarak merkeze gönderiliyor. İkinci metodla görüntü daha iyi olmakla birlikte görüntünün merkeze aktarımı uzun sürüyor. Video Telefon'la canlı olarak aktarılan görüntüler çözünürlükler düşük olduğu için genelde küçük kullanılıyor. Resim tam ekran kullanıldığında görüntü kalitesi bozulduğu için, ekrana genellikle ekran iki veya üçe bölünerek görüntü yayına veriliyor.

VİDEO TELEFON NASIL ÇALIŞIYOR?

Video telefon (video phone) basit olarak telefon bağlantılı monitör, kamera ve ses sisteminden oluşan yapıdır. Dünyada birçok firma bu tür ürünleri üretiyor. Video telefonda hem ses hem de görüntü sıkıştırılıyor. Saniyede ortalama 30 frame olan görüntü bilgisi, telefon hattı ile dünyanın herhangi bir yerindeki karşılığına gönderiliyor. Alıcı cihaz, sıkıştırılmış görüntüyü açarak iletişimi sağlıyor. Bu cihaz televizyonve projektör makinesine de bağlanabiliyor. Bu cihazlarda, ekrandaki görüntü ortalama 300x400 piksel büyüklüğünde bulunuyor. Ekran büyüklüğünün artması, eğer yeterli iletişim altyapısı yoksa görüntülerde kırpılma sorununa neden olabiliyor. Saniyedeki kare sayısı (frame per second, FPS) görüntünün akıcılığını belirliyor. Yüksek kare sayısı akıcı bir görüntü sağlarken, düşük kare sayısı kesik kesik ancak daha ince detaylı görüntü veriyor. Video Telefon'da görüntü iletimi yanı sıra sesin de kusursuz iletilebilmesi ve karşı mikrofondan sesin yankı yapmasının önlenebilmesi için eko engelleyici entegre de bulunuyor. Sözkonusu cihazların fiyatları 4 bin 500 dolar ile 20 bin dolar arasında değişiyor.


IRAK SAVAŞI ARAMA KRİTERLERİNİ DEĞİŞTİRDİ

Irak savaşı, internet kullanıcılarının alışkanlıklarını da değiştirdi. Web kullanıcılarının en çok arama yaptıkları "seks", "seyahat" veya "Britney Spears" terimlerinin yerini "Irak" veya "savaş" kelimelerinin aldığı bildirildi. Yaklaşık 36 milyon abonesiyle dünyanın en büyük internet servis sağlayıcısı olan Amerikan "Aol" ve İngiliz Freeserve şirketleri, "Irak" ve "savaş" kelimelerinin en çok arama verilen terimler olduğunu açıkladılar. "Google.com" veya "yahoo.com" gibi popular web sitelerinde de en çok "savaş" aramasının verildiği belirtildi. Yahoo sitesinin en popular haberleri sıraladığı "Buzz Index" () listesinde de, en çok aranan kelime olan "Irak", "Dixie Chicks"e açık fark attı. Yahoo'nun listesinde Çarşamba günü ABD'nin Bağdat'ı bombalamaya başlamasından önce "Iraq" 5. sırada bulunuyordu.

 
WEB GEZGİNİ
Stradigma
Strateji ve analiz konulu elektronik dergi Stradigma ForstNet tarafından yayınlanıyor. Konuyla ilgili makale ve analizlerin yer aldığı siteye katılım şartlarını kabul etmek şartıyla siz de yazı gönderebilirsiniz. Stradigma, yayınlanan yazılar için telif ödemeyi de vaad ediyor.
stradigma

Avsam
Bölgemizde olağanüstü bir hareketliliğin yaşandığı şu günlerde Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin (AVSAM) web sitesini ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz. Bölgemizle ilgili jeopolitik gelişmeler, makaleler ve araştırma dosyaları ufkunuzu açacak.
avsam


NET KİTAP
İşletmeler İçin Çözümler E-Ticaret
İşletmeler İçin Çözümler E-Ticaret adlı bu kitap, Microsoft teknoloji ve hizmetlerini kullanarak bir sanal işletme oluşturmak ve yürütmek için gerek duyduğunuz uzman rehberliği sunuyor. Kitapla sitenizi planlamak ve oluşturmak; hangi tür işlemlerin bir veritabanı ve işlem gerçekleştirme sistemi gerektirdiğini anlamak; işe almadan önce bir web tasarımcısına nelerin sorulacağını bilmek; şirketiniz, ürünleriniz ve hizmetleriniz için olumlu bir kimlik yaratacak çevrimiçi marka oluşturma stratejilerini uygulamak; ticari markalar, telif hakları ve lisanslar ile web içeriğinizi korumak ve site bakımı için kaynaklar edinmek ve kullanmak konularında bilgi sahibi olacaksınız.
arkadas

IP telefonu iletişim maliyetlerini düşürecek
Cisco firmasının yeni geliştirdiği IP telefonun kullanım alanları artarken, benzer teknoloji ile çalışacak yeni telefonlar için ar.ge çalışmaları da sürüyor. IP telefonu ayrı bir telefon santralı ve kablolamasına gerek kalmadan, farklı illerde bile olsa şirket çalışanlarının arasında sesli iletişimi sağlamak için mevcut bilgisayar ağlarını ve interneti kullanıyor. IP telefon sistemi, tüm telefon konuşmalarını, şehiriçi ücretle hatta sisteme bağlı olarak tamamen ücretsiz olacak şekilde yönlendiriyor. Kimin nereyi ne kadar aradığını gösteriyor, kimin nereyi arayabileceğini tanımlamaya izin veriyor, izinsiz aramaları engelleyebiliyor, kullanıcı yerinde yokken gelen telefonları kaydediyor, arayan kişinin numarasına bakarak kimliğini tespit ediyor, istenmiyorsa kullanıcıya bağlamıyor ve arayanın mesajını kaydediyor. Bunu, bilgisayardaki telefon defterini kullanarak yapıyor.
25 Mart 2003
Salı
 

Melih B. Dede


Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED