AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M

Hedef yine siviller

Pazaryeri katliamından sonra işgal güçleri dün yine sivilleri hedef aldı. 24 saat içinde 36 sivil misket bombaları yüzünden hayatını kaybetti. Nasıriye'de bir hastane, Necef'te ise bir tıp merkezi bombalandı.

Irak Sağlık Bakanı Ümit Mithat Mübarek, saldırının başlangıcından beri ölen ve yaralanan toplam Iraklı sivil sayısının 4000'i aştığını söyledi. Mübarek, son 24 saatteki saldırılarda da 36 Iraklı sivilin öldüğünü, 215'inin de yaralandığını bildirdi. Mübarek, halkın moralinin bozulması amacıyla sivillerin hedef alındığını savundu.

Sağlık Bakanı Mübarek düzenlediği basın toplantısında, Irak'taki işgalle ilgili son gelişmeler hakkında bilgi verdi. Mübarek, saldırı başladığından beri 350 Iraklının öldüğünü, bunların çoğunun çocuk, kadın ve yaşlı olduğunu söyledi. Mübarek, ABD ve İngiltere'nin sivilleri hedef aldığını savundu. Mübarek, saldırgan kuvvetlerin Nasıriye'de bir hastaneyi, Necef'te de bir tıp merkezini hedef aldığını da söyledi.

Tıp merkezine bomba

Sağlık Bakanı, ABD ve İngiltere'yi kasıtlı olarak sivilleri hedef almakla suçlayarak, Bağdat'ta pazaryerine yapılan saldırının "ahlaksız askeri saldırıların tipik bir örneği" olduğunu söyledi. İşgalci Amerikan ve İngiliz güçlerinin sivil hedeflere misket bombası attığını belirten Mübarek, saldırganların Necef'te bir tıp merkezini bombaladıklarını, bir ambulansa saldırıda şoförün öldüğünü söyledi.

Siviller bombalandı

Enformasyon Bakanlığı Genel Müdürü Uday El Tay ise bombardımanda Bağdad'ın 30 kilometre güneyindeki Yusufiye bölgesinde binaların isabet aldığını belirtti. "Çok sayıda ölü ve yaralı var" diyen El Tay, sayı vermedi.

Necef'te çok sayıda ölü var

Iraklı bir sivil savunma yetkilisi de, işgalci ABD ve İngiltere'nin, Bağdat'ın güneyindeki Necef ve Kerbela şehirlerine düzenlediği bombardımanlarda çok sayıda sivilin öldüğünü ve yaralandığını söyledi. Bir grup gazetecinin, Iraklı yetkililer tarafından Necef ve Kerbela'ya götürüldüğü bildirildi.

Musul'da 50 sivil öldürüldü

Irak'ın kuzeyindeki Musul kentini dün hedef alan Amerikan-İngiliz bombardımanlarında 50'den fazla kişinin öldüğü veya yaralandığı bildirildi. El Cezire'nin bölgedeki muhabiri, bombardımanda ölen ve yaralananların arasında çocuk ve kadınların da bulunduğunu söyledi. Muhabir, "Ahali burada hiçbir askeri üs bulunmadığını söylüyorlar"dedi ve bombardımanda 7 evin tamamen yıkıldığını bildirdi.

Soykırım sözü ABD'yi kızdırdı

Öte yandan Irak'ın BM BüyükelçisiMuhammed Elduri'nin suçlamalarına sinirlenen ABD'nin BM Daimi Temsilcisi John Negroponte, BM Güvenlik Konseyi salonunu terk etti. El Duri, Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmasında, "Amerika, Irak halkının kökünü kazıma niyetiyle hareket ediyor''dedi. Bu söz üzerine Negroponte yerinden kalkarak salondan ayrıldı.

Bush buna bayılıyor

İngilizi Daily Mirror gazetesi önceki gün pazar yerinde ölen sivillerin görüntüsüne yer vererek ABD Başkanı George W. Bush için, "O buna bayılıyor" başlığını kullandı. İngiltere'de savaşa en çok karşı çıkan gazete izlenimini veren Daily Mirror, dün sabahki ön sayfasında 2 fotoğrafı üst üste koydu. Birinde, korku içinde feryat eden Iraklı bir kadın, diğerinde gözleri ışıldayarak gülümseyen Amerikan Başkanı görüldü. Mirror, manşetinde iri puntolarla, "O buna bayılıyor" diye yazdı. Independent da, birinci sayfasının neredeyse tümünü bu olaya ayırdı. Ölen sivillerin fotoğraflarının yanısıra, gazetenin Bağdat'taki muhabiri tanık olduğu dehşet verici manzarayı ve işgal güçlerine duyduğu öfkeyi iri puntolarla şöyle aktardı: "Bir Amerikan jetinin fırlattığı iki füze hepsini öldürdü. Hayatlarını mahveden ulus tarafından kurtarıla- caklardı güya: paramparça oldular."

 
GUARDİAN: OSMANLI CANLANDIRILMALI
Saddam balık Bush 'gaf' tutkunu
Valilik yıllarında rekor sayıda idam kararını onaylayan Bush, ABD'nin en çok gaf yapan başkanı. Saddam Hüseyin ise gaflarıyla değil ama formuna gösterdiği özenle dikkat çekiyor. Kilo almamak için bol bol balık yiyip, yüzüyor.
Sanatçılardan savaşa öfke
Savaş suçları incelensin
'Türkiye'nin kalbi İstanbul'da atar'
Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, İstanbul Valisi Güler'i ziyareti sırasında "Politika İstanbul'da yapılır, Ankara'da uygulanır. İstanbul demek Türkiye demektir" diye konuştu.
Amerika'ya 6. Filo hatırlatması
ABD donanmasına bağlı 6. Filo'ya ait gemilerin 1968 yılında protesto edildiği Dolmabahçe limanı, 35 yıl sonra yine Amerika'yı hedef alan protesto gösterilerine sahne oldu. KESK, DİSK, TMMOB, TTB ile aralarında Özgür-Der, Greenpeace, Özgürlük ve Dayanışma Partisi'nin de bulunduğu bazı siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri, ABD'ye 35 yıl önceyi hatırlatarak, savaşın sona ermesini istedi. Bu arada İHD üyesi bir grup da ABD'li Rachel Corrie'nin, Gazze'de, İsrail'in Filistin'e yönelik operasyonlarını protesto ederken buldozer altında kalarak ölmesini protesto etti.
  • RECEP YETER, İSTANBUL

  • 28 Mart 2003
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED