AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

Y A Z A R L A R
Şoförlerden toplanan paralar nereye gidiyor?

Meslek odalarının, üyelerinden topladığı aidat ve benzeri paralar iki taraf arasında hep sorun olagelmiştir. Geçenlerde bir şoför esnafımızın faksı geçti elime. Şikayet konusu; aidat falan değil. Şoförlerden toplanan ve nerelerde kullanıldığı bilinmeyen ekstra paralar. Faksı gönderen şoför, toplanan paraların ilçeden ilçeye değiştiğini (Ümraniye:8, Bayrampaşa: 3, Esenler: 10 milyon lira) belirterek, bunun sebebini araştırmamızı istiyordu. Faksın üzerinde telefon ve adres olmadığı için kendisine, verdiği bu paranın belgesinin olup olmadığını bile soramadım. Bu işle uğraşan birkaç kişiye sordum, böyle bir durumla karşılaşmadıklarını belirttiler. Bunun üzerine oda yetkililerinden bilgi alma ihtiyacı duydum. Bayrampaşa Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Şükür Özkurt, şoförlerden toplanan aidatların Türkiye Şoförler Federasyonu (TŞOF) tarafından belirlendiğini, araç sahibinden 75, şoförden ise 45 milyon lira aidat alındığını bildirdi.

Aidat dışında odaların teberru şeklinde yardım talep edebileceğini, ancak bunun da isteğe bağlı olduğunu, şoförlerin yardımda bulunmaya zorlanamayacağını söyledi.

Özkurt'un verdiği bilgiye göre, şoförlerden aidat ve teberru dışında toplanan bir para daha var; odaların bir şekilde mağdur kalan esnaf arkadaşlarına yardım amacıyla oluşturduğu dernek veya fonlara toplanan paralar... Özkurt bu durumu şöyle izah ediyor:

"Odalar bünyesinde yardımlaşma denen bir kurum vardır. Kaza yapan, mağdur olan üyelerine zor günlerinde destek olmak için para toplanır. O da günlük olarak cüzi miktarlarda, durakları belli, sabit olan yerlerde olur. Örneğin ben oda olarak, yıllık bütçemin yüzde 5'ini fona aktarıyorum. Bunu da Genel Kurul kararıyla belirliyorum. Aidat ve teberru dışında toplanan para, eğer oda bünyesinde yardımlaşma kurumu oluşursa talep edilir."

Güngören Şoförler ve Minibüsçüler Esnaf Odası Başkan Vekili Cafer Yıldırım ise olaya farklı bir açıdan bakıyor. "Biz esnaftan normal aidatını alamıyoruz ki başka para toplayalım" diyen Yıldırım, bu konuda bütün odaların Emniyet Müdürlüğü tarafından denetlendiğini ve takibata uğradığını söyledi. Makbuzsuz kimseden para toplanamayacağını vurgulayan Yıldırım, şoförlerin de toplanan paralar konusunda dikkatli olmalarını istedi.

Öncelik kamyon şoförlerinde

Paranın patronu Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, önceki akşam bir televizyon kanalında yaptığı açıklamada, kamyonculuk yapan esnafa müjdeli haberler verdi. Kamyon şoförlerinin kriz döneminde en çok zarara uğrayan esnaf kesimlerinden olduğunu kaydeden Bakan Unakıtan, öncelikli olarak yardım edilecek meslek sınıfının kamyoncular olacağını söyledi. Kamyon taşımacılığı yapan esnafın kâr marjının çok düştüğünü ve bu işin çekilmez bir hâl aldığını ifade eden Unakıtan, mazot fiyatlarını önemli ölçüde düşürerek, geçimini bu işten temin eden esnafın yükünü azaltacaklarını kaydetti.


26 Mart 2003
Çarşamba
 
YILMAZ YILDIZ


Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED