AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Hesapları bozuldu

Irak'ta sivil katliamları devam ettiren saldırgan Amerikan askerleri dün bir otobüsü tarayarak onlarca kişiyi öldürdü. Irak askeri olduğu iddia edilen cesetlerin hepsinin sivil olduğu ortada. Ancak onlar, bu sivillerin Cumhuriyet Muhafızı olduğunu iddia ediyor.

Irak'ı bir kaç gün içinde ele geçireceklerini açıklayan işgalciler şaşkın. Hiç beklemedikleri bir direnişle karşılaşan Amerika ve İngiltere, sivilleri hedef almaya başladı. Savaşın uzaması işgal güçlerinin bütün planlarını bozacak.

20 Mart Perşembe sabahı 04.32'de Bağdat'ın bombardımanıyla başlayan işgal, Amerika veİngiltere'nin istediği gibi gitmiyor. Irak kentleri direnişlerini sürdürürken saldırgan güçlerin kayıpları da artıyor.

Savaştan en çok zarar gören kesimler ise Irak'ın sivil halkı. Güneyde kuşatma altındaki Basra, Nasıriye gibi kentlerde açlık ve susuzluk yaşanıyor; salgın hastalık tehlikesi ise kapıda. Hafta boyunca işgalin gidişatı hakkında taraflardan farklı bilgiler yansıdı. Basra Körfezi kıyısındaki Umm Kasr kasabası ile Fav yarımadasında yaşanan şiddetli çatışmalar konusunda her gün çelişkili açıklamalar geldi. Birinci haftanın sonunda bile söz konusu bölgelerin saldırgan güçler açısından yeterince güvenli olmadığı anlaşılıyor. Saldırgan ABD'nin savaş planlarında temel öneme sahip Irak'ın Şii nüfusu da işgal güçlerinin hesaplarını alt üst etti. Şiilerin, saldırıyla birlikte Saddam'a karşı ayaklanacağı beklenirken, aksine işgalci ABD ve İngiliz birliklerine karşı Irak ordusu yanında direnişe katıldılar. Irak'ta etkin birer toplumsal güç olan aşiretler de istilaya karşı çıktı. Saddam Hüseyin'in mensubu olduğu Tıkriti aşiretinin geleneksel hasmı olan aşiretlerin de ABD karşısında direniş içinde olduğu haberleri geldi.

Kentler direniyor

İşgalci ABD ve İngiliz birlikleri güneyden başlattıkları saldırıda, Fırat nehri boyundaki kentlerde direnişle karşılaşınca, Basra, Nasıriye, Samava ve Necef'i ele geçirmek yerine kuşatmaya aldıktan sora Bağdat'a yönelik ilerleyişlerini sürdürdü. Ancak son bir kaç gündür yaşanan kum fırtınaları saldırganların ilerleyişini durdurdu. İşgalci ABD ve İngiltere açısından savaşın ilk haftasında yaşanan sorunlardan biri de 'propoganda savaşı'nda Irak'ın azımsanamayacak bir mesafe katetmesi oldu. Saldırgan ABD ve İngiliz birlikleri arasında koordinasyon sorunundan kaynaklanan kazalar bir yana, ABD'nin 'akıllı bombaları'nın sivil hedeflere yönelmesi işgalci sözcüleri zor durumda bıraktı. Bağdat'ta pazar yerini vuran ve en az 15 sivilin ölümüne, 30'unun yaralanmasına yol açan füze saldırısı büyük tepkilere yol açtı.

EL CEZİRE, DÜŞÜRÜLEN HELİKOPTERİ GÖSTERDİ

Katar'ın El Cezire televizyonu, Irak'ta düşürülen bir Apaçi helikopteriyle pilotsuz bir Amerikan uçağının görüntülerini yayınladı. Televizyon, görüntülerini verdiği Amerikan helikopteriyle küçük keşif uçağının, Irak'ın orta kesimlerindeki Orta Fırat bölgesinde düşürüldüğünü bildirdi. Apaçi helikopterindeki mürettebatın akıbetinin ise bilinmediği belirtildi. Amerikan tarafından konu hakkında henüz bir açıklama gelmedi.

 
Kuzey Cephesi macerası
Kürt gruplar, işgalci Amerikan askeri olmadan Irak askeriyle savaşmayı reddedince, ABD Kuzey Irak'a paraşüktle bin asker indirdi.
Dünya barış diyor, onlar ise savaş
Tüm dünya savaşın durması için her gün gösterileler düzenlenmesine karşın, ABD Başkanı George Bush ile İngiltere Başbakanı Tony Balir, savaşı şiddetlendirme kararı aldı. Dün Camp David'de başbaşa görüşen iki lider, daha sonra çıktıkları basın toplantısında, bir ateşkesin sözkonusu olmayaacğını söylediler. ABD Başkanı Bush, savaşın daha da şiddetlenerek devam edeceğini belirtirken, Blair, Bağdat'a çık yaklaştıklarını ve başlatıkları işi mutlaka bitireceklerini kaydetti. Başta Rusya olmak üzere İslam ülkeleri ve Avrupa'dan yükselen 'katliamları derhal durdurun' çağrısına karşılık iki lider, "ne kadar sürerse sürsün, 'kazanıncaya kadar' devam edeceğiz" mesajını verdi.
28 Mart 2003
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED