AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

Y A Z A R L A R
Beyninizin daha iyi çalışması için B1 vitamini

Suda eriyen vitaminler arasında yer alan B1 vitamini vücutta depolanmaz ve kullanılmayan bölümü yemekten 3 saat sonra böbrekler yoluyla tamamen dışarı atılır. B vitamini günlük olarak ihtiyaç duyduğumuz vitaminler arasında gelir. Diğer B vitamini kompleksleri ile birlikte alındığında tek başına yapacağı etkiden daha fazla etki oluşturur. Vitamin B1 ya da Tiamin, diğer B grubu vitaminlerle birlikte vücudun, özellikle beynin, enerji üretiminim de gerekli bir vitamindir. Bu vitamin öncelikle şeker hastalığı, doku sertleşmesi, sinirsel hastalıklar önlenmesinde kullanılır ve yaşlı insanların zihinsel fonksiyonların sürdürebilmesine yardımcı olur. Merkezi sinir sistemi sağlığını korumakta önemli bir rol oynar. B1 vitamini kan hücrelerinin oluşumu ve sağlıklı bir dolaşım sistemi için gerekli olan hidroklorik asidin üretiminde rol oynar. Ayrıca karbonhidratlardan enerji üretiminde, kalp ve sindirim sistemi kaslarının dokusunun korunmasında anahtar rolü vardır. Buğday başağı, kepek, bira mayası, sebzeler gibi bir çok besinde bol miktarda bulunur. Sebzelerin pişirilmesi, sütün kaynatılması yada sterilize edilmesi çok önemli miktarda vitamin kaybına neden olur, bu nedenle pastörize olmuş sütte az bulunur. Kuru fasulye, yumurta, bütün hububatlar, kahverengi pirinç ve deniz ürünleri B1 kaynaklarıdır. Süt ve süt ürünleri, sebze ve meyveler B1 açısından çok zengin kaynaklar olmasalar da yüksek miktarlarda tüketildiklerinde yeterli B1 vitamini sağlayabilir. Besinler haricinde alınan ek vitamin preperatlarında B1 genellikle B2, B3, B6, pantetonik asid ve folik asit ile birlikte bulunur.
DANIŞMAN: NİL ŞAHİN GÜRHAN
TEL:0216 348 73 15

BAYRAM TATLISI

MALZEMELERİ: 3 su bardağı ufalanmış bayat ekmek içi, 1.5 su bardağı ayçiçek yağı, 3 su bardağı un, 2 su bardağı toz şeker, 4 adet yumurta, 250 gram çiğ badem (kabuğu çıkmış ve çekilmiş) 1 tane portakal (rendelenmiş) 1 paket kabartma tozu Şurubu için: 2 Su bardağı şeker, 2 su bardağı su, Yarım limonun suyu,

YAPILIŞI: 3 su bardağı bayat ekmek içi rendesi ayçiçek yağıyla karıştırılır. Bir tepsiye 2 su bardağı unu, 2 su bardağı toz şekeri, bademi, portokalı, kabartma tozu, konur. Yağlanmış ekmekler ve çırpılmış yumurtalar ilave edilir. Elle, ezmeden harmanlanır ve fırında pişer. Sonra üstüne soğuk şurup dökülür ve servis yapılır. İstenirse kaymakla servis yapılır.

GÜNÜN MÖNÜSÜ: • Sebze Çorbası • Nohut • Pilav • Turşu


28 Mart 2003
Cuma
 
GÜLSEN ORTAÇ


Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED