AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

B İ L İ Ş İ M
Bilgisayarınız su kaynatmasın!

İşlemcileri daha fazla elektrik vererek daha yüksek hızda çalıştırmak isteyen aykırı bilgisayar kullanıcılarının en büyük derdi, işlemcilerin ısınarak bozulması. Bu sorunu gidermek için buzdolabı motorundan su soğutmaya kadar çok çeşitli yöntemler kullanılıyor.

Bilgisayarlarda özellikle işlemcinin ısınması büyük bir sorundur. Bilgisayarlarda hem işlemcinin üzerine monte edilmiş bir soğutucu fan, hem de kasanın içindeki ısınan havayı dışarı üfleyen bir kasaya monteli fan bulunur. Bilgisayarların çeşitli tekniklerle daha hızlı çalışması için "overclock" denilen işlemler yapılıyor. Bu işlemi kısaca işlemciye daha fazla elektrik vererek, işlemcinin daha fazla hızlı çalıştırılması olarak tanımlayabiliriz.

No Frost soğutma

Ancak bu yöntem, işlemcinin aşırı ısınmasına dolayısıyla da kısa sürede bozulmasına neden oluyor. İşlemcinin aşırı ısınmasını engellemek için çeşitli "özgün" teknikler kullanılıyor. Bunlardan biri, işlemciye büyük boyutta alüminyum soğutucular bağlamaktır. Bu çok etkili bir yöntem değildir. En dikkat çekici soğutma yöntemlerinden biri de, işlemciye bir buzdolabı motoru kullanmak şeklinde ortaya çıkmıştı. İşlemcinin "No-Frost" soğutulması dahice bir çözümdü.

Radyatörlü işlemciler

Son dönemlerde ise, su soğutmalı bilgisayarlar piyasaya çıktı. Evet, bu kez aynen otomobil motorlarında olduğu gibi içi su dolu bir radyatör bilgisayarımızın işlemcisini soğutuyor. İşlemciyi ne kadar soğutursanız o kadar iyi. Hepinize, soğuk ve hızlı işlemciler!

Hamiş: Su soğutmalı bilgisayar kasası satan ve "overclock" çözümleri sunan DijitalCenter.com adlı firmadan ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.


PC'nizin verimini artırmak için...

PC World, Mayıs sayısında PC'nizin verimini artırmak için 50 ipucu veriyor. Yapacağınız küçük ayarlamalarla bilgisayarınızın daha hızlı açılması, grafik yeteneğinin artırılması mümkün olabiliyor. Dergide, VHS'den VCD'ye kayıt, Flash yazılımı ile oyun yapımı, fiyatı 1500 doların altındaki dizüstü bilgisayarların laboratuvar incelemesi dikkate değer konular.


Compex Fuarı 29 Mayıs'ta açılıyor

8. Bilgisayar, Görüntü, Ev ve İş Yaşam Teknolojileri Fuarı Compex, 29 Mayıs'ta açılıyor. 1 Haziran'a kadar açık kalacak fuar Lütfi Kırdar Rumeli Fuar Merkezi'nde gerçekleşecek. Fuar için, www.compex.com.tr adresinden ücretsiz davetiye alabilirsiniz.

 
64-bit işlemciler halka iniyor
Bilgisayar yapımcıları, gelecek yıl 64-bit mikroçiple çalışan çok güçlü bilgisayarları özel kullanıcıların hizmetine sunmaya hazırlanıyorlar.
WEB GEZGİNİ
İslam Ahlakı
Mustafa Bilgen, Yüksek İslam Enstitüsü mezunu. Uzun yıllar, yurdun çeşitli yerlerinde öğretmenlik yaptı. Alanıyla ilgili çeşitli kitaplar da yayınlayan Bilgen, şimdi de açtığı internet sitesiyle birikimlerini paylaşıyor. İslam'ın Temel Sistemleri, İslam Ahlakının Özellikleri, İslam Ahlakı Eğitimi ve İş Ahlakı sitenin ana başlıklarından.
islamahlaki

Parla Şenol
33 filmde oynayan, 9 yıl bale yapan, 5 yıl solfej, bir yıl piyano dersi alan Parla Şenol, şarkıcılık da yapmış olan sanatçılardan biri. 7 tane 45'lik plağı bulunan sanatçının şimdilerde neler yaptığını merak edenlere hemen söyleyelim. Şenol, şimdilerde kendi adına açtığı web sitesinde hayat hikayesinin ve tecrübelerinin yanısıra, şiir, öykü ve denemelerini yayınlıyor.
parlasenol


NET KİTAP
Adım Adım Microsoft
Visual C++ .NET

Adım Adım Microsoft Visual C++ .NET, Visual C++ .NET sürümünün tüm gücünü kullanarak Microsoft .NET platformları için profesyonel uygulamalar yaratmak üzere Microsoft Visual C++ kullanan geliştiriciler için yazılmış bir kitap. Adım Adım Microsoft Visual C++ .NET yönetilen kodu yazmaktan ilk .NET uygulamalarınızı ve XML Web servislerinizi çalıştırıp hata ayıklamaya kadar size uzman bir kılavuzluk sağlayacak. Kitapla birlikte uygulama dosyalarını bulunduğ bir CD veriliyor.
arkadas
29 Nisan 2003
Salı
 

Melih B. Dede


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED