AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
McCarthy'nin sırları

ABD'de Soğuk Savaş yıllarında komünizmle bağlantısı olduğu iddiasıyla birçok masum insanı mahveden 'cadı avı'nı yöneten McCarthy'nin 5 bin sayfa tutan sorgu tutanakları yayınlandı.

ABD'de Soğuk Savaş yıllarında komünizmle bağlantısı olanları araştırmakla görevli Senatör Joseph McCarthy'nin sorgulamalarına ilişkin kayıtlar gün yüzüne çıktı. Sorgulamalar sırasında ilginç taktikler kullandığı ortaya çıktı. McCarthy'nin tanıklarını sorguladığı görüşmelerin 5 bin sayfalık metinleri elli yıl sonra kamuoyuna açıklandı.

Metinler, McCarthy'nin mahkemeye çıkmadan önce yapılan bu sorgulamalar sırasında tanıkları, sessiz kalmaları durumunda hapse gireceklerini söyleyerek korkuttuğunu ortaya koyuyor. Soğuk Savaş yıllarına damgasına vuran bir isim oldu Senatör Joseph McCarthy. McCarthy'nin başkanlığını yaptığı soruşturma komitesinin, hükümet kurumlarına sızmaya çalışan komünistleri ortaya çıkarmak için kullandığı teknikler, bir dönemin onun adıyla anılmasına neden oldu. "Cadı Avı" olarak adlandırılan bu soruşturmalar kapsamında Senatör McCarthy'nin şüphesi bazılarının işini kaybetmesine neden oldu, bazılarının ününe mal oldu, bazılarını ise intihara kadar sürükledi.

Korkutma yöntemi

Senatör McCarthy'nin komünizmle bağlantısından şüphelendiği kişileri sorguladığı görüşmelerin metinleri 'cadı avı'ndan elli yıl sonra günışığına çıktı ve böylece senatorün taktikleri de çok daha iyi anlaşıldı.

McCarthy'nin mahkemeye çıkmadan önce yapılan bu sorgulamalar sırasında tanıkları sessiz kalmaları durumunda hapse gireceklerini söyleyerek korkuttuğu ortaya çıktı. Birçok sorgulama sırasında odada tanıktan ve McCarthy'den başka kimse olmadığı anlaşıldı.

Metinlerde McCarthy'nin "Bu bir tehdit değil, sadece bir dost tavsiyesi, ama doğruyu söylemezseniz hapse girersiniz" sözlerini fazlasıyla kullandığı dikkat çekiyor. İlginç nokta ise McCarthy'nin bu sorgulamalar sırasında korkutmayı başaramadığı kişileri hiçbir zaman kamuoyu önünde sorgulamaya da çağırmaması.

50 yıl sonra

Tarihçiler günışığına çıkan bu belgelerin McCarthy dönemini araştıranlara önemli ipuçları vereceğini belirtiyor. Joseph McCarthy Başkan Eisenhower'ın göreve gelmesinin ardından 1954'te görevden alındı ve yüzlerce masum insanın, anayasal hakları gözardı edilerek bir Senato komitesinde sorgulandığı utanç verici bir dönem de sona ermiş oldu. 5 bin sayfa tutan bu metinlerin elli yıl sonra da olsa, büyük merak uyandıran bir dönemle ilgili bilinmeyen birçok şeyi gözler önüne sermesi bekleniyor.

Yeni McCarty'cilik dönemi

11 Eylül'den bu yana uluslararası düzeyde insan hakları ihlallerine imza atan, küresel düzeyde McCarthy'cilik uygulayan, insan haklarının korunmasına ilişkin uluslararası sözleşmeleri hiçe sayan ve bu amaçla kurulan mahkemeleri tanımayan ABD, Soğuk Savaş döneminde komünistler'e reva gördüğü işkenceleri bugün dünya çapında Müslümanlar'a uyguluyor. Özellikle Guantanamo'da tutulan ve hiç- bir hukuki hak tanınmayan esirler ile bütün dünyada dinleme ve fişleme çalışmaları tehlikeli bir sürecin başladığına işaret ediyor. İnsan hakları ve özgürlüklere ağır darbeler indiren ve bireysel özgürlükleri sınırlayan yeni süreç, Amerika için yeni bir utanç dönemi başlattı.

 
ABD yerine eşekler gelse daha iyi olurdu
İşgalden sonra Kabil'de ilk kez yapılan ABD karşıtı gösteride, Amerikan işgaline karşı savaş çağrısı yapıldı.
Radyoaktif yağma
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, Irak'taki nükleer tesislerden radyoaktif maddelerin yağmalandığına ilişkin haberler üzerine, durumun incelenmesi için ABD'den izin istedi.
Saddam'ın oğlu Kusay 1 milyar dolarla kayboldu
Saddam'ın oğlu Kusay'ın, savaş başlamadan hemen önce Irak Merkez Bankası kasalarından 1 milyar dolar nakit para aldığı ve bunları 3 treylere yükleyerek, bilinmeyen bir yere götürdüğü öne sürüldü.
Mandela'nın arkadaşı öldü
Güney Afrika'da ırk ayrımcılığıyla mücadelenin önde gelen isimlerinden Sisulu 91 yaşında öldü. Nelson Mandela ve Walter Sisulu, birlikte yargılandı ve 26 yıl birlikte hapis yattı.
Rumsfeld: Saddam hayatta
ABD Savunma Bakanı, Saddam'ın muhtemelen hayatta olduğunu söyledi.
Savaş katliam olacak
Eski silah denetçi şefi Ritter'ın dehşet senaryosunu andırır biçimde bölgeye askeri yığınak yapan ABD, nükleer silah kullanabileceği belirtiliyor.
Orly katliamcısı serbest bırakıldı
Ermeni terör örgütü ASALA'nın 1983 yılında Paris yakınlarındaki Orly havaalanında düzenlediği katliamın sorumlusu olarak müebbet hapis cezasına carptırılan Ermeni terörist Varujan Karabetyan serbest bırakıldı. Ulusal Ermeni Hareketi yöneticilerinden Vazken Petrosyan'ın AFP'ye verdiği demece göre, Karabetyan önceki akşam Erivan'a geldi. Petrosyan, Fransa'da cezaevinde 15 yılını dolduran Karabetyan'ın, Fransız mevzuatı uyarınca serbest bırakıldığını söyledi. 15 Temmuz 1983'te Orly havaalanındaki THY bürosu önünde meydana gelen patlamada 8 kişi ölmüş, 60'dan fazla kişi yaralanmıştı. Karapetyan, 1985 yılında mahkum olmuştu.
7 Mayıs 2003
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED