AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
Pepe: Ormanlardan 25 milyar dolar bekliyoruz

Orman Bakanı Osman Pepe, orman köylüsünün üzerinde yaşadığı orman vasfını kaybetmiş arazilerin satışından yaklaşık 25 milyar dolar gelir elde etmeyi beklediklerini açıkladı.

Orman köylüsünün üzerinde yaşadığı orman vasfını kaybetmiş arazilerin satışından yaklaşık 25 milyar dolar gelir elde etmeyi beklediklerini açıklayan Orman Bakanı Osman Pepe, elde edilecek gelirin orman köylüsünün rehabilitasyonu için kullanılacağını söyledi. Ormanların sınırlarının kadastro çalışmasıyla belirlenerek, 2/B olarak adlandıralan orman vasfını kaybetmiş arazilerin artık oluşmayacağını ifade eden Pepe, "2/B arazilerinin metrekaresinin 4-5 dolara satılması durumunda 20-25 milyar dolarlık bir gelir elde edeceğiz. Cumhuriyet tarihinin en büyük ağaçlandırmasını buradan sağlanacak kaynakla yapmayı planlıyoruz. Akla yeni 2/B ler oluşur mu sorusu gelebilir. Türkiye'de orman kadastrosu bittiği anda 2/B ler de biter. Türkiye'deki ormanlık alanların yüzde 75'inin kadastrosu bitmemiştir. Önümüzdeki 5 yıl içinde süratle kadastro çalışmalarını bitireceğiz" dedi.

Yılların sorununa neşter

Pepe, İstanbul Mövenpick Otel'de düzenlediği basın toplantısında, 31 Aralık 1981 tarihini milat kabul ettiklerini, bu tarihten önce Orman Bakanlığı'nın 2/B olarak belirlediği orman özelliğini kaybetmiş arazileri, hazırlayacakları çalışma kapsamına alacaklarını söyledi.

Orman Bakanı Pepe, bu tarihin dışında ve 2/B alanlarının dışındaki yapıların kaçak konumunda işlem göreceğini dile getirdi. 18 büyük ilde 4 milyar metrekareden fazla 2/B alanı bulunduğunu açıklayan Pepe, bu alanlar üzerinde çok katlı binalar, resmi daireler, otoyollar ve büyük yerleşim merkezleri oluştuğunu ifade ederek, şunları söyledi: "Biz 30-40 yıllık sürüncemede kalmış bu devasa sosyal sorunun bir şekilde aşılması gerektiğine inanıyoruz. Bu sebeple oy kaygısı olmadan bu işe başladık. Bu soruna sırtımızı dönüp yok sayamayız. Günlük geliri 1 dolardan aşağı olan orman köylüsünün gözünü ormandan başka bir alana dikmesi mümkün değil. Öyleyse bu alanların korunmasını sağlayarak, bu insanların durumunun düzeltilmesi gerekiyor. Bu araziler üzerinde saadet zincirleri oluşmuş. Köylüler adeta haraca bağlanarak buradan rant sağlayan çıkar şebekeleri oluşmuş. Bunların önüne geçmemiz, ancak bu arazileri, üzerinde oturanlara satarak sağlayabiliriz."

En büyük gelir İstanbul ve Antalya'dan sağlanacak

Orman Bakanı Osman Pepe, en büyük gelirin 2-3 milyar dolarla İstanbul ve Antalya'dan sağlanacağını belirterek Antalya'da 400 milyon metrekare, İstanbul'da ise 150 milyon metrekare 2/B arazisi olduğunu kaydetti. Pepe, Ege ve Akdeniz bölgelerinde kadastro çalışmaların büyük oranda tamamlandığını, Karadeniz Bölgesi'nde ise bu çalışmalara ağırlık vereceklerini belirtti. Ormanların sınırlarının belli olması halinde bu tür problemlerin artık baş göstermeyeceğini söyleyen Bakan Pepe, 2/B arazilerinin 24 ay vade ile satılacağını ve peşin alımlarda indirim yapılacağını da sözlerine ekledi.

  • KAMİL OĞUZ, ANKARA

    YARGITAY BAŞKANI'NDAN ORMAN SATIŞINA VİZE

    Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya, orman vasfını yitirmiş arazilerin satışında hükümete destek çıktı. Özkaya, bir kereye özgü olmak koşuluyla orman niteliğini kaybetmiş arazilerin satılmasının, kaynak elde etme bakımından yararlı olacağını ifade etti. Bunun hemen ardından ülke genelinde topyekün bir "orman seferberliği"başlatılmasını öneren Özkaya, Yargıtay'ın bu konuda halka örnek olduğunu bildirdi. Yeni Şafak'a konuşan Özkaya, Türkiye'de orman bilincinin geliştirilmesi için Yargıtay'ın örnek bir kurum olduğuna dikkat çekti. Türkiye'nin her tarafında Yargıtay'a ait çok sayıda hatıra ormanı kurduklarını kaydeden Özkaya, "Halkta orman bilincinin gelişebilmesi için var gücümüzle çalışıyoruz. Yargıtay'da 9 ayrı daire, sırf bu işle ilgili. Ülkede çevre bilincinin geliştirilmesi için topyekün bir seferberlik başlatmalıyız" diye çağrı yaptı.

  • EVİN GÖKTAŞ

  •  
    Erdoğan davasında bilirkişi skandalı
    10 bin dolar icin feda edildiler
    Prof. Dr. Ercan, depremin 10 bin dolarlık deprem ölçer cihazlarıyla 5-10 gün önceden hissedilebileceğini, uyarılarına rağmen bu cihazların Bingöl'e konulmadığını söyledi.
    Okul inşaatına çakıl yerine taş koymuşlar!
    BİNGÖL AFET KAPSAMINDA
    Başbakan Erdoğan, TBMM Başkanı Arınç'ı ziyaret etti. Arınç'la Bingöl depremi konusunu görüştüklerini belirten Erdoğan, bu ilin afet kapsamına alınacağını açıkladı.
    'Kitap yazmak terör mü?'
    13 yıl önce yazdığı "Paradigmanın İflası" adlı kitabı nedeniyle mahkum edilip cezaevinde yatan Başkaya, şimdi de aynı kitabının aynı bölümünden aynı gerekçeyle bir kez daha yargılanacak. Başkaya, "Kitap yazmak terör mü" diye soruyor
    'Suçu sabit olmayan evde kontrol edilsin'
    Suçu mahkeme kararıyla sabit olmayan insanların tutuklanmasından vazgeçilmesini isteyen TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyesi Hıdıroğlu, evde elektronik kontrol sistemi uygulanması önerdi.
    'Fikir hürriyeti DP ile başladı'
    Eroğlu 'Melen'de ısrarlı
    Melen Projesi'ni hayata geçirerek İstanbul'un 50 yıl sonrasının su problemini çözmeyi hedeflediklerini söyleyen DSİ Genel Müdürü Eroğlu, "İstanbullu bir günlük susuzluğa bile artık tahammül edemez" dedi.
    Kelkit Platformu örnek olacak
    ÇEKÜL Derneği Başkanı Metin Sözen "Kelkit Platformu Türkiye'de merkezi yönetimle sivil dayanışmanın birlikteliği ile oluşturulmuş örnek sivil hareket olacak" dedi.
    Emekli öğretmenler geri dönebilecek
    Genç mucitler görücüye çıktı
    MEF Eğitim Kurumları'nın düzenlediği "Türkiye Lise Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması"na katılmaya hak kazanan 63 eser sergilenmeye başladı.
    Empresyonistler 'miyop' muydu?
    Savaşa mı, derse mi?
    Kısa kısa...
    7 Mayıs 2003
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED