AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Doğu Türkistan yaralarını sarıyor

Çin'in kuzeybatısındaki Doğu Türkistan'da meydana gelen deprem sonrası enkaz kaldırma ve kurtarma çalışmaları devam ediyor. Yerel yetkililer ve halkın bütün imkanları seferber ettikleri ancak özellikle çadır, gıda ve ilaçlara acil ihtiyaç duyulduğu bildirildi.

Çinli yerel komünist yetkililerden Yuepuhu Li, "Afetler için ayrılan fon SARS krizi sebebiyle bu hastalığın yayılmasına önlemek için sürdürülen çalışmalara ayrıldı" diyerek bölgede özellikle çadır, gıda ve ilaçlara acil ihtiyaç bulunduğunu belirtti. Doğu Türkistan'da Müslüman Uygur Türkleri yaşıyor.

Şubat ayında meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremde büyük zarar gören bölgede geçen Pazar günü de geç saatlerde 5.8 büyüklüğünde bir yer sarsıntısı meydana gelmiş ve bin 600 ev yıkılmış, binlercesi hasar görmüştü.

Powell Ortadoğu ve Avrupa'ya gidecek

ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, Ortadoğu ve Avrupa'yı kapsayan bir dizi ziyarette bulunacak. Filistin yönetimindeki toprakları da ziyaret edecek olan Powell'ın, Batı Şeria'da Filistin Başbakanı Mahmud Abbas'la görüşmesi bekleniyor. Powell, İsrail ve Filistin temaslarında, kalıcı barış için taraflara sunulan 'yol haritası'nın uygulanması konusunda baskı yapmaya çalışacak. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Richard Boucher, Powell'ın İsrail, Batı Şeria, Ürdün, Mısır, S. Arabistan, Rusya, Bulgaristan ve Almanya'yı kapsayan gezisine Cuma günü başlayacağını söyledi.

George Bush müttefiki Katar Emiri ile görüşecek

ABD Başkanı George W. Bush yakın müttefiki, Katar Emiri Şeyh Hamad Bin Halife el-Sani ile yarın Beyaz Saray'da biraraya gelecek. Beyaz Saray Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, "İki lider, terörizmle savaş, Irak'ın yeniden inşası ve bölgede demokratik reformların yayılması konularını görüşecekler" ifadeleri yer aldı.

ABD Irak'ı Baasçılar'la birlikte denetleyecek

Amerika'nın eski Baas Partisi'nin askeri birimlerini yeniden toparlamaya çalıştığı bildirildi. İRNA ve Itar-Tass'ın haberine göre işgal güçlerine yönelik protestoların önünü alamayan Amerika'nın bu gösterileri önlemek için Baas'ın askeri birimine başvuracağını belirtti. ABD Savunma Bakanlığı, FBI ve CIA'ın günlerdir, Baas yöneticileri üzerinde araştırma yaptıkları ifade edildi. Baasçılar'dan oluşturulacak birimin görevi ABD karşıtı sivilleri tesbit etmek.

St Petersburg'da Bush-Putin zirvesi

ABD Başkanı George Bush ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Haziran'da biraraya geleceği bildirildi. Adını açıklamayan bir Amerikalı diplomat, Putin ile Bush'un, 1 Haziran'da St Petersburg'da gerçekleşecek zirvelerinin hazırlıkları için, ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın gelecek hafta Moskova'yı ziyaret edeceğini söyledi. Diplomat, Rusya ile ABD arasındaki ilişkilerin yeni bir aşamada olduğunu kaydetti.

Rus helikopteri düştü: 4 ölü

Rusya'nın Khanty-Mansii özerk bölgesinde bir Rus Mi-2 helikopteri düştü, 4 kişi yaralandı. Merkezi Moskova'da bulunan PrimAir'e ait helikopter dün Shirkalka nehri yakınlarında düştü. Helikopterdeki iki yolcu ve 2 kişilik mürettebatın hastaneye kaldırıldığı, pilot ve bir yolcunun durumunun ciddi olduğu belirtildi.

Malezya Irak'taki ABD yönetimini tanımayacak

Malezya'nın, Irak'ta, ABD'nin önerdiği bir geçici hükümeti tanımayacağı bildirildi ve Bağdat'taki büyükelçiliği yeniden açmak için acele etmeyeceği kaydedildi. Malezya Dışişleri Bakanı Seyid Hamid Albar; "Bunların gerçekleşmesi zaman alacak. Şu anda, Irak'ta gerçek değil sadece bir geçici hükümet vardır" dedi. Resmi haber ajansı Bernama'ya konuşan Seyid Hamid, "Geçici bir hükümette, Iraklılar gelecekleri hakkında karar veremezler. Bu sebeple bu konu hakkında karar almak için doğru bir zaman değil" dedi. Malezya, Irak'a ABD liderliğindeki savaşı eleştirmiş ve Bağdat'taki büyükelçilik personelini tahliye ederek komşu Ürdün'e yerleştirmişti.

Amerikan basını: Fransa Iraklılar'a vize verdi

Washington Times gazetesi, Fransa hükümetinin Suriye'de Iraklı yetkililerin Avrupa'ya kaçmalarına yardım ederek gizlice pasaport temin ettiğini ileri sürdü. Gazetenin adını vermediği ABD istihbarat yetkililerine dayanarak verdiği haberde, Saddam hükümeti için çalışan bilinmeyen sayıda Iraklı'ya, Suriye'deki Fransız yetkililer tarafından pasaport verildiği belirtildi. Gazete, Fransız pasaportlarının, aranan Iraklılar'a Schengen anlaşmasına dahil olan 12 AB ülkesinde özgürce dolaşma izni verdiğini kaydetti. Fransız Büyükelçiliği Sözcüsü Nathalie Loiseau iddiaları "asılsız" olarak nitelendirdi.

Bağdat'taki Türk Elçiliği'ne saldırı

Türkiye'nin Bağdat Büyükelçiliği binası, dün sabah yine kimliği belirsiz kişelerin silahlı saldırısına uğradı. Yaralanan kimsenin olmadığı saldırıda, elçilik güvenlik görevlilerinin araçla kaçan saldırganı yakalama çabaları sonuçsuz kaldı. Saldırganların Musul plakalı araçla elçiliğe geldikleri bildirildi. Savaş öncesinde büyükelçi ve katiplerin Türkiye'ye dönmesinin ardından elçiliğin korunması görevini üzerine alan elçilik görevlisi Filistinli Süheyb Hasan Hüseyin, savaş sonrasında yine Filistinli arkadaşlarından oluşturduğu mini bir orduyla büyükelçilik binasını yağmacılara teslim etmedi.

150 Iraklı esir daha serbest bırakıldı

Irak'ın güneyinde 150 Iraklı savaş esiri daha serbest bırakıldı. Esirlerin Bukka'daki kamptan Ümmü Kasr, Basra, Nasıriye ve Necef'e gitmek üzere otobüslere bindirildikleri belirtildi. Su, sigara, yemek ve 10'ar dolar verilen esirlerden 32 yaşındaki Marvan Asmat, Bağdat'a giderek yarım kalan eğitimini sürdürmek istediğini söyledi. Esirler, DNA örnekleri ve parmak izleri alındıktan sonra bırakılıyor.



7 Mayıs 2003
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED