AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M

Depremden kurtaracak proje

Deprem konusunda İstanbul için felaket senaryoları çizenlerin dışında umut verenler de var. Alacalı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Karahan, orman vasfını kaybetmiş alanların imara açılmasıyla tüm İstanbul'un, devlete yük olmadan depreme hazır hale getirilebileceğini söyledi. Karahan, "Orman vasfını kaybetmiş alanlara, binalarıyla birlikte imar izni çıkarılsın. Bu araziler imara açılır, buralarda düşük fiyatlarla hastane, okul ve toplu konut yapımı özendirilse sorun da çözülmüş olur" dedi.

  • Yılmaz YILDIZ


    Milli Görüş'ten yardım

    Kısa adı İGMG olan va Avrupa'da faaliyet gösteren İslam Toplumu Milli Görüş Teşkilatı, Bingöl'e deprem yardımında bulundu. Depremin ikinci günü Bingöl'e ulaşan Sefer Ahmedoğlu, İsmail Eryiğit ve M. Emin Adıgüzel'den oluşan Milli Görüş heyeti, Bingöl, ilçeleri, beldeleri ve köylerindeki mağdur vatandaşlara gıda ve battaniyenin yanısıra para yardımında da bulundu.


    MEB Teşkilat Kanunu değişikliği yürürlükte

    Milli Eğitim Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yasaya göre, Milli Eğitim Bakanlığı'nın Atama ve Görevde Yükselme Yönetmeliği'nde, Bakanlar Kurulu onayı kaldırıldı. Milli Eğitim'de yönetim görevine atanacaklarda nitelik ve diğer şartlar, Bakanlar Kurulu yerine Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulacak yönetmelikle düzenlenecek. Ayrıca şehit eşi öğretmenler ile zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulan kamu personelinin öğretmen eşlerinin yer değiştirmek suretiyle atanmalarında, hizmet puanı ve sıra esası uygulanmayacak. Öğretmenlerin kanuni izin, geçici görev, disiplin cezası veya uzaklaştırma nedenleriyle görevlerinden geçici olarak ayrılmaları durumunda oluşacak ihtiyacın karşılanması ve şehit eşi öğretmenler ile zorunlu yer değiştirmeye tabi kamu personelinin öğretmen eşlerinin atamalarında kullanılmak üzere her ilin öğretmen kadro sayısının yüzde 5'ini geçmemek üzere il milli eğitim müdürlüklerine boş öğretmen kadrosu tahsis edilecek


    Polis Şurası'nda gündem terfiler

    Emniyet Genel Müdürlüğü'nde görev yapan rütbeli personelin terfileri bu hafta toplanacak olan iki ayrı kurulda ele alınacak. Polis şurası olarak bilinen Yüksek Değerlendirme ve Merkez Değerlendirme Kurulları müdürler, emniyet amirleri, komiser sınıfı personelin bir üst rütbeye terfisini kararlaştıracak.

    Kurul, Emniyet Genel Müdürü Gökhan Aydıner'in başkanlığında yarın toplanacak.Toplantıda halen illerde ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nde görev yapan 307 kişilik 2. emniyet müdürünün 1. sınıf emniyet müdürlüğüne terfisi belirlenecek.

    Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilileri ellerinde halen 1. sınıf emniyet müdürlüğü için 90 kadro bulunduğunu belirterek 307 kişiden 80-90 kişinin bu kadrolara terfi ettirileceğini bildirdiler. Kurul ayrıca, terfi yönetmeliğine göre kursa katılan ve kurs sonu yapılan sınavlarda başarı gösteren 239 kişilik 3. sınıf emniyet müdürlerinin 2. sınıfa terfisini ele alacak.


    Bursa'nın patentli öğrencileri

    Annelerinin mutfakta şişelerin plastik kapaklarını açmakta zorlandıklarını gören liseli 4 kız öğrenci, bir yıllık çalışmaları sonunda plastik kapak açacağı buldu. İlginç buluşları için patent başvurusu yapan Bursa Özel Namık Sözeri Lisesi öğrencileri Tuğçe Haşıl, Selin Acar, Ecem Vardar ve Ecem Sevimli'nin plastik şişe kapağı açacağı Türk Patent Enstitüsü'nün Resmi Patent Bülteni'nde yayınlandı. Plastik kapak açacağı buluşuyla, 'Bursa Genç Araştırmacısını Arıyor' yarışmasında Bursa üçüncülüğü, Ankara Mucitler ve Araştırmacılar Derneği yarışmasında Türkiye birinciliği, TÜBİTAK 2. Buluş Şenliği'nde de Türkiye birinciliği kazanan öğrenciler, Namık Sözeri Lisesi'nde buluşlarını tanıttılar. Namık Sözeri Lisesi Fen Bölümü Başkanı Nihat Tapan, öğrencileriyle gurur duyduklarını ifade etti.


    Arkadaşımız Özcan Akman'ın acı günü

    Önceki gün Bursa'dan hasta ziyaretinden dönüşleri sırasında TEM Otoyolu'nun Sultanbeyli mevkiinde geçirdikleri trafik krazası sonucu hayatlarını kaybeden, gazetemiz çalışanlarından Özcan Akman'ın yakın akrabaları Hulusi Yucak (52) eşi Nevriye Yucak (50), Osman Yılmaz (60) ve eşi Naciye Yılmaz (58), son yolculuklarına uğurlandı. Yucak ve Yılmaz çiftinin cenazeleri 50. Yıl Mahallesi Birlik Camii'nde ikindi namazını müteakiben kılınan cenaze namazından sonra Habipler Yayla Mezarlığı'nda toprağa verildi.

  • İSTİHBARAT SERVİSİ, İSTANBUL


    Deniz Gezmiş ve arkadaşları anıldı

    "Devletin anayasa ve temel nizamlarını" bozma iddiasıyla yargılanan ve idam edilen Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan ve Hüseyin İnan, çeşitli siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri tarafından düzenlenen etkinlikle mezarları başında anıldı. Anma törenine çok sayıda yeni ve eski milletvekilinin yanı sıra CHP, EMEP, ÖDP, SDP temsilcileri, 68'liler Birliği Vakfı, DİSK Ankara Temsilciliği, Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği, Halkevleri, İHD, TMMOB Toplumsal Araştırmalar Vakfı, Tuncelililer Derneği ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği temsilci, üye ve yöneticileri katıldı. Etkinliğe katılanlar, Karşıyaka Mezarlığı'nın kapısında toplanarak, alkışlarla Gezmiş, İnan ve Aslan'ın mezarlarının başına kadar yürüdüler. Kısa konuşmaların yapıldığı tören sırasında; Gezmiş, Aslan ve İnan'ın yanı sıra Bingöl depreminde hayatını kaybedenler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.


    İHD İstanbul Şubesi idamları kınadı

    İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 6 Mayıs 1972'de idam edilen Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idam edilmesini ölüm yıldönümünde protesto etti. İHD İstanbul Şube Başkanı Kiraz Biçici'nin de aralarında olduğu İHD üyesi grup Dolmabahçe Meydanı'na gelerek basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada her ne sebeb olursa olsun tüm idamlara karşı olduklarını belirten Biçici, Türkiye'nin idam cezasının kaldırılmasına yönelik 6 nolu protokolü imzaladığını ancak savaş ve yakın savaş tehditinin istisna tutulmasını idamın tamamen kalkmadığı anlamına geldiğini söyledi. Grup basın açıklamasının ardından olaysız bir şekilde dağıldı.


    İHD'ye teröre yardım ve yataklık suçlaması

    Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadale Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi ve Ankara Şubesi'ne baskın yapıldı. Polis, Ankara DGM Savcısı Cengiz Köksal'ın talimatıyla dün sabah saatlerinde İHD Genel Merkezi'ne, yasadışı terör örgütlerine yardım ve yataklık ettiği gerekçesiyle baskın düzenledi. Baskında merkezde bulunan bilgisayarlar, yazılı ve görsel dökümanlara el konuldu. İHD Genel Sekreter Yardımcısı İlhami Yaban, sabah saat 09:30 civarında dernek genel merkezine bir baskın düzenlediğini, merkezde bulunan bilgisiyar, cd, kitap, kasek ve diğer yazılı dökümanlara el konulduğunu ifade etti. Yaban, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün Genel Başkanları toplantıya çağırdığı bir günde, dernek genel merkezlerine baskın düzenlenmesinin anlamlı olduğunu vurguladı. Yaban, Türkiye 'de en zor şeyin insan haklarını savunmak olduğunu kaydetti. Ayrıca İHD Ankara Şubesi'ne de düzenlenen baskında şubede bulunan yazılı ve görsel dökümanlara el konuldu.


    Güneş, doğarken tutulacak

    Gökyüzü, bu ay üç ilginç dizilişe sahne olacak. Merkür, Güneş'in önüne geçecek, parçalı Ay tutulması gerçekleşecek ve Güneş doğarken tutulacak. Bu üç gökyüzü olayı, Türkiye'den de izlenebilecek. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Amatör Astronomi Topluluğu'ndan Tunç Tezel'in verdiği bilgiye göre, bugün Merkür, Güneş'in önünden geçecek. 16 Mayıs Cuma sabahı ise Güneş doğmadan önce parçalı Ay tutulması gerçekleşecek. 31 Mayıs Cumartesi sabahı da Güneş, doğarken tutulacak. Merkür'ün geçişi, Türkiye saati ile 08:12'de başlayacak ve 13:32'ye kadar sürecek. Bundan sonra görülebilecek ilk geçiş, 9 Mayıs 2016 günü olacak. Merkür'ün geçişinden 9 gün sonra Ay, Dünya'nın uzaydaki gölgesinin içinden geçecek ve tam Ay tutulması olacak.


    Sadabat'ta Roman günü

    Hızır ve İlyas Peygamberlerin buluştuğu gün olarak bilinen ve baharın gelişinin habercisi sayılan Hıdırellez, İstanbul'da çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da Romanların Kağıthane'deki Sadabat Çayırı'ndaki Hıdırellez kutlamaları adeta bir şenliğe dönüştü. Kutlamalara her yaştan yüzlerce Roman katıldı. Romanların Çeribaşısı olarak bilinen İbrahim Çubukçu Kağıthane Belediye Başkanı Arif Calban ile birlikte Roman Orkesetrası'nın seslendirdiği misket hafası eşliğinde çiftetelli oynadı.


    Tunca Nehri'nde yıkandılar

    Bu arada İzmir'de yaşayan Romanlar ise hıdrellezi Tunca Nehri'nde yüzlerini yıkayarak ve davul-zurna eşliğinde oynayarak karşıladı. Evlenecek yaştaki kızlar gelinlikleriyle geldikleri nehir kenarına, davul-zurna eşliğinde göbek atarken, at arabaları da ağaç dallarıyla süsledi. Çeribaşı Hüseyin Bıçakçıoğlu, hıdrellezinin gelişini her yıl Sarayiçi'nde yaptıkları etkinliklerle karşıladıklarını belirterek, şunları söyledi: "Tunca Nehri'nde yüzümüzü yıkayarak kötülüklerden arındığımıza inanıyoruz. Gençlerimiz ise nehirde yıkanarak, bedenlerini temizlerler. "

  • OKTAY MEHMET


    Memiş, AB için destek istedi

    'Medyum Memiş' lakaplı Mehmet Memiş, Alman ZDF televizyonunun, kendisiyle ilgili hazırladığı bir programın çekimleri sırasında, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda Alman hükümetinden destek istedi. Japonya, Hollanda ve Danimarka'nın da aralarında bulunduğu 8 ülke televizyonu tarafından hayatı belgeselleştirilen Memiş ile son olarak Alman ZDF televizyonu da bir program çekimi yaptı. ZDF ekibi, Medyum Memiş'in gelecekle ilgili tahmin ve görüşlerinin yer aldığı bir program hazırladı.



  • 7 Mayıs 2003
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED