AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

Y A Z A R L A R
İki dergi

Ben bu köşede "edebiyat defteri dürüldü" dedikçe sanat-edebiyat dergileri peşpeye yayın hayatına atılıyor. Bunları gördükçe "gamlı baykuş" havasından sıyrılıp, seviniyorum.

İlk dergimiz Kökler. "Üç aylık edebiyat dergisi" Vadi Yayınları adına sahibi Ercan Şen. Yayın Yönetmeni: Osman Özbahçe. Yayın kurulu: Ali K. Metin, Osman Özbahçe, Murat Güzel. Yayın danışmanı: Mehmet Erdoğan.

Güzel bir adı var derginin, kapağı güzel, tasarımı güzel, inşallah aksamadan devam eder. (Adresi: Bayındır sok. No: 36/B- Kızılay Ankara. Tlf: 0 312- 435 98 65)

"Merhaba" başlıklı sunuş yazısında şu cümleler yer alıyor: "Edebayıtın hayat damarlarının koparıldığı (Demek ki bana yakın düşüncedeler) ve hayatın insanî değerleri dışladığı günümüzün küreselleşen dünyasında edebiyata umut bağlamak ne kadar gerçekçi bir tutum olur; elbette tartışmaya açık bir konudur bu. (Umarım bu tartışmayı yaparlar)... En önemlisi edebiyat, hayata 'nizam' vermenin bir yolu, bir adımıdır. (Tartışılsın ki bakalım edebiyat hayata nasıl 'nizam' veriyormuş).

Bu ilk sayıda ağırlıklı olarak Turgut Uyar üzerinde duruluyor.

Dergiye Osman Özbahçe'nin yazıları-şiirleri hakim olmuş denebilir. 128 sayfalık Kökler'de Özbahçe'nin 75 sayfalık metni var. Onun ardından 21 sayfa ile Ali K. Metin geliyor.

Abdullah Harmancı'nın hikâyesini beğendim.

Harmancı genç hikâyeciler arasında metinlerinin sadeliği, uslubunun samimiyeti ile öne çıkıyor. Umarım ikinci kitabı daha fazla ses getirir.

Osman Özbahçe'nin şiir vadisindeki eleştirel gayreti takdirle karşılanmalı, verdiği hükümler tartışılmalı. Zaman zaman "şiir budur" diyen bir sertliği, keskinliği var. Bir Karadenizli çıkıp "çap bu midür" diye sorabilir. Ben sadece beğendiğim birkaç mısrasını zikredeceğim. "Babam hayat istiyor" şiirinden:

Ben sandım ki devrim
Her yağmurda yıkılıp yeniden yapılan
Tahta bir merdivendir

Acaba diyorum, merdiven kerpiçten olsaydı daha uygun olur muyudu?

Kökler'e, çoğunu tanıdığım genç arkadaşlara başarılar diliyorum.

İkinci dergimiz Sonsuzkare: "Hepimiz sonsuz kerelerden oluşan bir film içindeyiz" üstbaşlığını taşıyor. Aylık sinema dergisi. Asya Basım Yayın San. Tic. Ltd. Şti. çıkarıyor. Genel Yayın Yönetmeni: Mesut Uçakan. Yayın danışmanı: Ayşe Şasa (Tlf. (0 212) 252 18 88) Büyük boy, renkli 16 sahife. Güzel bir ön kapağı var. Arka kapakta Metin Erksan'ın 1961 de çektiği unutulmaz "Mahalle arkadaşları" filminden nostaljik bir tam sayfa fotoğraf. Kadir Savun- Erol Taş- Efkan Efekan- Semih Sezerli ve Suphi Kaner.

İçlerinde sadece Efkan Efekan sağ. Nostaljik sempatik bir fotoğraf. Yeşilçam'ın gülen yüzünü temsil ediyor, o kaybolan mahalleyi, temiz aşkları, fakir ama onurlu çocukları.

Dergi "Sinemada yeni dostluklar" temasını öne çıkarmış. Mesut Uçakan sunuş yazısında "Ne devrimci, ne ulusal, ne beyaz, ne siyah, ne şu parti, ne bu parti, hiçbir ideolojik sarmal altında değiliz" diyor... "İstedik ki bir sohbet ortamı, bir düşünce platformu ve yeni dostluklar oluşturalım."

Bu sayıda Ömer Lütfi Akad, Halit Refiğ, Ayşe Şasa, Yücel Çakmaklı, Erdoğan Tokatlı, Rasih Yılmaz, Aydın Sayman, Nuri Bilge Ceylan, Burçak Evren, Salih Diriklik, Tunca Arslan, Ersin Pertan, Gülşah N. Maraşlıoğlu, Nihal Bengisu ve İhsan Kabil'in yazıları var.

Sinemamızın yaşı kemale ermiş kuşağının temsilcileri haliyle "eski günler"den bahsediyor, geçmişe ışık tutuyor. Sinema dünyasından haberler yer alıyor.

Bunlar iyi-güzel. Yıllar sonra bütün bu isimlerin biraraya gelmesi.

Lakin gönül istiyor ki; bu kabil bir neşriyat pek çok filmin çekilebildiği yerli sinema zemininde çıksaydı. Üretimin kısıtlı, hatta yetersiz olduğu bir ortamda sinema dergisi neyi konuşacak?

Elbette geçmişten çok geleceği.

Sonsuzkare devam etmeli. Yeni bir sinemacı kuşağının yetişmesi için; tecrübeyle enerjinin, hevesle bilginin, yanılgıyla atılımın, hayal ile hakikatin, mazi ile istikbalin sağlıkla kavranıp hayata geçirilmesi için.


7 Mayıs 2003
Çarşamba
 
MUSTAFA KUTLU


Künye
Temsilcilikler
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED