AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A

Baykal 'bildiri'yi siyasete taşıdı

CHP lideri Baykal, Genelkurmay'ın yayınladığı bildiriyi siyaset sahnesine taşıdı. Baykal, "TSK'nin bildiri yayınlama gereğini duyuyor olması, rejimimiz açısından üzüntü vericidir" dedi.

CHP lideri Deniz Baykal, Genelkurmay'ın önceki gün yayınladığı ve özellikle basında yer alan bazı yorumları hedef alan açıklamasını da "gerginlik" stratejisini sürdürdü. Baykal'ın, Genelkurmay bildirisi üzerine kurguladığı konuşmasında, "Orduyu siyaset dışında tutalım" demesi de dikkat çekti.

CHP Meclis Grubu toplantısında konuşan Deniz Baykal, "TSK anlaşılmama, yanlış anlaşılma duygusu içinde mi olacaktır? TSK'nin bildiri yayınlama gereğini duyuyor olması, ülkemiz açısından rejimimiz açısından üzüntü vericidir. TSK ülkemizin, hepimizin iftihar ettiği bir temel kurumumuzdur. Orduyu siyasetin dışında tutma konusunda herkesin çok dikkatli olması gerektiğini iki hafta önce bu kürsüde söyledim. Ama görülüyor ki bu gelişmelerden TSK'mızı kendileriyle ilgili bir yanlış anlaşılma duygusundan kurtarmaya yetmemiş, kendilerini anlatmak için bizzat kendileri konuşma mecburiyeti hissetmişlerdir. Bu üzüntü vericidir. Herkesin çok dikkatli olması lazımdır" diye konuştu.

Tereddüt yaratılmasın

Baykal, ordu ile ilgili tereddütler yaratmanın, bu tereddütleri yaratanlara hiçbir zaman hiçbir yararı olmadığını kaydederek şöyle konuştu: "TSK, kendileri ile ilgili yapılan haksızlıkları bizzat düzeltme ihtiyacı hissediyor. Acı olan da bu haksızlıkların, yanlışlıkların kaynağının TSK'nın önemini, değerini en iyi şekilde bilmesi ve sahip çıkması, sorunlarını çözmesi gereken çevrelerden kaynaklanıyor olmasıdır. TSK'nın o çevrelere karşı kendini anlatma ihtiyacı içine düşmüş olması kadar, talihsiz bir talihsizlik yoktur. Bu meseleleri artık Türkiye Cumhuriyeti'nin aşmış olması lazımdır."

Bu bir siyaset üslubudur

Baykal, "MGK'nın toplantıları etrafında yaşanmayan sahneleri, sanki yaşanmış gibi takdim ederek tereddütler yaratmanın, avantajlar sağlamaya çalışmanın ne kadar geçersiz ne kadar değersiz, haksız, yakışıksız bir yöntem olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır. Bu, bir siyaset üslubudur. İşte bunun içindir ki, güven bunalımı vardır. Bu güven bunalımının muhatabı, gele gele devletin temel kurumlarına kadar dayanmıştır" diye konuştu.

Bingöl'de idari yanlış yapıldı

Konuşmasında Bingöl depremine de geniş yer veren Deniz Baykal, "Acılı insanları suçlayarak idari ve siyasi yanlış yapılmıştır. İdari yanlış Bingöl'de, siyasi yanlış da Ankara'da Başbakan tarafından yapılmıştır.

Suçlamaları Bingöllüler adına reddediyorum" diye konuştu. Deprem bölgesinde çadır dağıtımında haksızlıklar yapıldığını ileri süren Baykal, depremde ölenlerin sayısını yanlışlıkla 187 olarak verdi.



7 Mayıs 2003
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED