T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A
'Pervasız ülkeler'

ABD'nin Irak politikasına destek veren bildiriye imza atan AB adayı Doğu Avrupa ülkelerini pervasızlıkla suçlayan Fransa Cumhurbaşkanı, imzacı ülkelerin AB üyeliğini zora soktuklarını söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, ABD'nin Irak politikasına destek veren bildiriye imza atan Avrupa Birliği adayı Doğu Avrupa ülkelerini pervasızlıkla suçladı. Chirac, bildiriyi imzalayan Polonya, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti'nin sözkonusu bildiriye imza attıklarında sessiz kalmak için büyük bir fırsatı kaçırdıklarını söyledi.

Chirac "Bu ülkeler çok da iyi davranmadı ve Amerikan tavrına destek vermenin tehlikelerine aldırmadan pervasız bir tutum aldılar" ifadesini kullandı. "Ailenin içinde olduğunuzda kapıda girmek için beklediğinizden daha çok hakkınız vardır" diyen Fransa Cumhurbaşkanı, birliğe üye olmak için sırada bekleyen Romanya ve Bulgaristan'ı da uyardı.

"Çocukca ve tehlikeli işler"

Chirac bu iki ülke için de "Üyelik şansını azaltmak istiyorlarsa, daha iyi bir yol bulamazlardı" dedi. Chirac Avrupa Birliği üye ve adayı 10 ülkenin imzaladığı bildiriyi de "çocukça ve tehlikeli" olarak tanımladı. Chirac'ın bu açıklamalarının dünkü olağanüstü Irak zirvesine davet edilmedikleri için rahatsız olan Doğu Avrupa ülkeleriyle Batı Avrupa ülkeleri arasındaki tansiyonu artırabileceği belirtiliyor.

Sofya: Yeni kriterler mi var?

Chirac'a Bulgaristan'dan sert tepki geldi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Lubomir İvanov, Chirac'ın sinirli bir tavır ortaya koyduğunu belirterek, "Güvenlik Konseyi'nde görüş birliği sağlanması için bu iyi bir tavır değildir'' dedi. AB ilişkilerinden sorumlu Devlet Bakanı Meglana Kuneva, "Bu demektir ki, AB üyelik görüşmelerine yeni kriterler eklenmiş'' dedi. Başbakan Simeon Sakskoburgotski ise konunun abartıldığını kaydetti.

Polonya: Yaşlılar bize jest mi yapıyor?

Polonya, Fransa'nın Doğu Avrupa ülkelerinin Irak konusunda Amerikan yanlısı tavır izlemelerini eleştirmesine tepki gösterdi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Adam Rotfeld, "Chirac'ın dün söylediği gibi, bazı yaşlı Avrupa ülkeleri bizim de içinde olduğumuz yeni üyeleri kabul etmeyi büyük bir jest olarak görüyorlarsa bu büyük bir yanlış anlamadır'' dedi. AB'ye girişin kendileri açısından büyük şans olduğunun altını çizen Rotfeld, ancak bunun AB için de bir şans olduğunu söyledi. Rotfeld, Polonya ve diğer ülkelerin kendileri için iyi olana karar verme hakkı olduğunu, Fransa'nın da buna saygı duyması gerektiğini kaydetti. AB liderlerini, aday ülkeleri önceki günkü zirveye Amerikan yanlısı oldukları gerekçesiyle davet etmemekle suçlayan Rothfeld, Chirac'ın sözleriyle ilgili olarak da bunu, zararlı ve gereksiz gördüklerini söyledi.



19 Şubat 2003
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED