T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ
ABD'den hibe-kredi değil
ticarî ayrıcalık istiyoruz

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, hükümetten yürütülen pazarlıklarda hibe ve kredi yerine Türkiye'nin ihtiyacı olan ticarî pazarların açılması kozunu oynamasını istedi.

Dünya gazetesinin kurucusu Nezih Demirkent'in ölümünün 2'nci yıldönümü nedeniyle, The Marmara Otel'de düzenlenen "Kentler Sanayilerini Anlatıyor" isimli bir panel düzenlendi. Panele Bursa, Çorum, Erzurum, Gaziantep, İstanbul'un ticaret ve sanayi odaları başkanları ile birlikte Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Oğuz Satıcı, Dizayn Grup Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Mirmahmutoğulları başta olmak üzere iş dünyasının tanınmış simaları katıldı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, yürütülen pazarlıklara ilişkin, "Bizim hükümetten şu talebimiz var; Pazarlıkları sadece hibe, kredi noktasında değil, mutlaka ve mutlaka Türkiye'nin ihtiyacı olan ticari pazarların açılmasında hem AB'ye karşı, hem ABD'ye karşı bu kağıdın, bu kozun oynanması gerekiyor" dedi.

TİM Başkanı Satıcı, hükümetten taleplerini, şöyle özetledi:

"Türkiye'nin önemi NATO kriziyle ortaya çıktı. Avrupa ile ABD, Türkiye noktasında NATO'da büyük bir kriz yaşıyor. O zaman Türkiye'yi dünya güvenlik çemberinin sağlam bir halkası yapmak istiyorsa, AB'nin de ticari açılımlarını daha iyi değerlendirmesi, Gümrük Birliği anlaşmasıyla sadece sanayi ürünlerine değil, tarımsal politikalarda da, çelik ticaretinde de Türkiye'nin önünü açması gerekiyor. ABD, sadece askeri yardım, hibe, kredi değil, Ürdün, İsrail, Afrika ülkeleri, Meksika, Kanada'ya birtakım ticari ayrıcalıklar sağlayabiliyorsa, Türkiye'ye de ticari ayrıcalıklar sağlayabilmeli."

Küçük: Zarar istemiyoruz

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük de "Türkiye taraf olmadığı bir savaşta ekonomik zarara uğramamak zorunda. Uğrayacaksa da bütün bunları telafi etmek zorunda. Buna göre de hareket edip daha bağlayıcı olarak hareket edilmesini ben doğal karşılıyorum" dedi.

Tanıl Küçük, ABD ile işbirliğinin AB sürecini nasıl etkileyeceği yönündeki bir soru üzerine de, "Çok kısa cevap vereyim. ABD gerçeği var ortada" dedi.

Demirkent anıldı

Nezih Demirkent'in ölümünün 2'nci yıldönümü nedeniyle, The Marmara Otel'de düzenlenen "Kentler Sanayilerini Anlatıyor" isimli panele ticaret ve sanayi odaları başkanları başta olmak üzere iş dünyasının çok sayıda tanınmış siması katıldı.

Doğu'nun işsizliği kışı gibi çetin

Dünya Gazetesi yazarı Dr. Rüştü Bozkurt'un başkanlığını yaptığı panelde konuşan Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı, Lütfü Yücelik, Doğu'da işsizliğin büyük problem olduğunu söyledi.

Pahalı enerji, ulaşım sorunları ve mevsim şartları nedeniyle bölgeye yeterli yatırımın yapılamadığını anlatan Yücelik, "Orada şeker hastası oldum. Hergün yüzlerce kişi geliyor; 'Oğluma iş, kızıma iş' diye iş istiyor. İş istemek için evlerimize geliyorlar. Bu duruma kahroluyorum. Önce iş bulun da ondan sonra güvenliği konusunu tartışın" dedi.

Türkiye'nin girişimci insanlara ihtiyacı olduğunu dile getiren Yücelik, "Bu ülkenin yatırımcıları, en az askerleri, polisleri kadar kahramandır. Onlar gibi yatırımcılar da geceleri uyumuyor. 'Sabah çekleri nasıl ödeyeceğim? Döviz kuru, vergiler, primler, enerji maliyetleri, ne olacak?' diye gözüne uyku girmiyor." dedi.

  • YILMAZ YILDIZ / İSTANBUL

  •  
    Faiz fakirleştirdi
    Türkiye 9 yılda 211.4 milyar $ faiz ödedi. 9 yılda faize ayrılan 211.4 milyar dolar da yatırıma yöneltilebilseydi kişi başına milli gelir 2003 yılında 2 bin 857 dolar yerine 3 bin 922 doları bulacaktı.
    KDV artmayacak bütçe küçülecek
    KDV'nin arttırılmasını isteyen IMF, hükümetin ek vergi yerine harcamalarda tasarrufa gidilmesi teklifini kabul etti. Bütçe 2 katrilyon küçültülecek.
    Vergide özel sektör 5 katrilyon lira taktı
    Geçen yıl vergi tahakkuku 65 katrilyon 313 trilyon lira olarak gerçekleşti. Bildirildiği halde ödenmeyen vergi tutarı, 5 katrilyon lirayı aştı
    Tofaş ve Doblo'da çifte mutluluk
    Tofaş'ın üretime geçişinin 32. yıldönümü ile 200 bininci "Doblo"nun üretim bandından çıkması, yöneticilerle işçilerin biraraya geldiği törenle kutlandı.
    Emekli memur şimdi ucuz ilaca yöneldi
    Yüzde 20'lik ilaç ücretlerinin maaşlarından kesilmesiyle birlikte memur emeklileri ile memurlar ucuz ilaca yönelince devlet de ilaçtan yüzde 30 tasarruf sağladı.
    Bayramı kartla geçirdik
    Kurban Bayramı ve Sevgililer Günü'nde kredi kartına sarılan tüketici 9 günlük uzun bayram tatilinde, kredi kartlarıyla 439.9 trilyon liralık harcama gerçekleştirdi.
    Yased: Hükümetin çalışmaları cesur
    YASED Başkanı Faruk Yöneyman hükümetin çalışmalarını cesaretlendirici bulduğunu söyledi.
    Bayramda en yüksek ücreti Sibel Can aldı
    Bayramda sahneye çıkan Sibel Can 52 milyar lira ücret alırken, onu 45 milyar lira ile Özcan Deniz izledi. İbrahim Tatlıses 3. sıraya indi
    KİT işçileri memur olacak
    Özelleştirme kapsamında bulunan KİT'lerde işçiler, daha düşük ücret karşılığında devlette çalışabilecek
    SSK, Emekli Sandığı Bağ-Kur lağvedilecek
    SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nın yerine emeklilik ve sağlıkla ilgili kurumlar gelecek
    19 Şubat 2003
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Reklam Tarifesi
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED