T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

H A Y A T
Motiflerin dili

Yaşadığımız mekanları süslemek için özenle seçtiğimiz halıların üzerindeki desen ve renklerin herbirinin bir anlamı olduğunu biliyor muydunuz?

Geleneksel Türk sanatları içinde en eski ve en görkemli geçmişe sahip olanlardan biri de halı sanatıdır. 14. ve 15. yüzyıllar arasında üretilen Türk halıları o kadar ünlüydü ki, dönemin ihtişamlı Avrupa krallıklarına ihraç ediliyordu. Bu tarihlerde üretilen halılarda yıldız, kare gibi motifler ve özellikle kufi yazı deseni kullanılıyordu. "İlk dönem Osmanlı halıları" adı altında toplanan bu örnekler, ilk kez İtalyan ressamların tablolarında görülür. Yapılan arkeolojik kazılar sonunda Altay Dağları'nda bulunan "Pazırık" halısı dünyanın en eski halısı unvanını almış. Gördes denilen Türk düğümü ile dokunan Pazırık halısının tarihi M.Ö 3. yüzyıla kadar uzanıyor.

Zengin bir motif kültürümüz var

Halının üzerindeki pars damgası ile at, eyer ve pantolonlu süvari resimleri günümüze kadar bozulmadan gelmiş. Türk halı sanatının tarihçesi Mobilya+Tekstil dergisinde anlatılıyor. Türk halı sanatının klasik dönemi olarak kabul edilen 16. ve 17. yüzyıllarda ise halılarda madalyon motifi ve çeşitli zengin bitkisel motifler kullanılmış. Dönemin halıları iki grupta toplanıyor. Uşak halıları denilen ilk grubun en belirgin özelliği motif zenginliği. Kudret anlamı olan kaplan ve panter postunun yanında, üç benek ve bulut motifleri de bu zenginliği yaratan formlar arasında yer alıyor. İkinci grubu oluşturan saray halıları, Türk halı sanatında yeni bir tekniğin ve natüralist çiçek motiflerinin görüldüğü bir gruptur.

Hangi motif ne anlatıyor?

Dokuyucu kızların beklentilerini simgeleyen motifler, aynı zamanda dönemin sosyal ve ekonomik yapısını da yansıtmaktadır. İşte en çok kullanılan motiflerin anlamları:

1) ELİ BELİNDE: Bu desen üreme ve doğurganlığı simgeler.

2) BEREKET: Eşler arasında birliğe, doğurganlık ile berekete işaret eder.

3) SEVGİ VE BİRLİK: Bu motif Türklerdeki tek eşliliği anlatır.

4) ÇEYİZ: Evlenme çağına gelmiş genç kızların çeyizini simgelemektedir.

5) İNSAN FİGÜRÜ: Genel olarak dokuyucunun evlendikten sonra anne olma isteğini belirtir.

6) KOÇ BOYNUZU: Güç, erkeklik, yiğitlik ve kahramanlık demektir.

7) NAZARLIK: Bu desen bir çeşit nazarlık olarak kullanılmaktaydı.

8) SÜREKLİLİK: Dokuyucu kızın; ailesinin ve boyunun devamını ve sürekliliğini simgeler.

9) HAYAT AĞACI: Tek tanrılı dini simgeler.

10) KUŞ MOTİFİ: Anadolu halıcılığında birçok değişik anlamda kullanılan bu desen, genellikle mutluluğu ifade eder.

11) SU: Su hayatın her zaman en önemli unsuru olmuştur.

12) NAZARLIKLAR: Bu simgelerde diğeri gibi bir çeşit nazarlık simgeler.

13) SAÇ TOKASI: Saç tokası veya bandı, dokucu kızın evlenme arzusunu dile getirir.

14) KÜPE: Yüzyıllardır Anadolu'da evlilik esnasında en çok verilen ve aranan hediyedir.


 
STRESİ YENİN!
Sağlık Bakanlığı, bir broşür hazırlayarak stresi yenmenin yollarını gösterdi. Broşürde stresi yenmek için yapılması gerekenler yer alıyor.
Duanın gücüyle kanseri yendi
Amerikan Hastanesi Bağımlılık Danışmanı Candan Osma, alkol bağımlılığı ve kanserin pençesinden dua ederek kurtulduğunu savunuyor. 20 yıl alkolik, 6 yıl da kanser hastası olarak yaşayan Osma, bu zor yıllarını dua ederek ve "Makrobiyotik" ismini verdiği beslenme ve hayat tarzını uygulayarak atlattığını söylüyor. Hayata azimle bağlanan Osma, mücadele yıllarında çok istediği yüksek tahsilini de bitirmiş. Osma, şimdi, kendisine Amerikalı arkadaşlarının tanıştırdığı "Adsız Alkolikler" hareketini Türkiye'deki bağımlılarla buluşturuyor ve onları alkol bağımlılığından kurtarmak için çalışıyor. Osma, dua sayesinde her türlü zorluğun üstesinden gelinebileceğini vurguluyor. Osma, yöntemi şu şekilde anlatıyor: "Makrabiyotik'te beslenme şeklini değiştiriyorsunuz. Kesinlikle hayvansal gıdalar almıyorsunuz. Dua ediyorsunuz ve olumlu düşünüyorsunuz. Bunları uygulayınca bazı değişikliklerin olduğunu gördüm. Olumlu gelişmeyi New York'taki doktorum da farketti. Kanserli tümör tamamen kayboldu. İnancım beni iyileştirdi". Osma, şöyle devam ediyor: "Beni hastalık ve alkoliklikten kurtaran esas, dualarım oldu. Dua etmek her derdin tek çaresi".
  • İSMAİL ZELVİ


    12 saatte kitap yazıp piyasaya verecek
    Almanya'da, 40 yazar 12 saatte bir kitabın tasarım, yazım ve baskı aşamalarını tamamlayıp piyasaya sürerek yeni bir dünya rekoru kırmayı hedefliyorlar. Okumayı geliştirmeyi amaçlayan Stiftung Lesen adlı bir kuruluş, 12 Nisan Dünya Kitap Günü'nde sabah 07.45'de yazarlara bir konu verecek. Kitabın, aynı gün yazım ve baskı aşamalarının tamamlanıp akşam saatlerinde 10 kentte satışa sunulması amaçlanıyor. Her yazarın yaklaşık 2 sayfa ve bir önsözle katkıda bulunacağı kitabın 96 sayfa olması planlanıyor.
  • 19 Şubat 2003
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Reklam Tarifesi
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED