T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

YÖK'te tarihî reform

Milli Eğitim Bakanı Mumcu, YÖK ile ilgili taslak çalışmalarının tamamlandığını belirterek, "Yükseköğretim Kurulu, Yükseköğretim Eşgüdüm Kurulu olarak düzenlenecek. Üniversitelerin özerkliği güvence altına alınacak" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Erkan Mumcu, Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK), "Yükseköğretim Eşgüdüm Kurulu" olarak yeniden düzenleneceğini söyledi. Mumcu, yükseköğretim alanında yapılacak düzenlemelere ilişkin bilgi vermek için MEB Başöğretmen Salonu'nda toplantı düzenledi. Yükseköğretim sistemi üzerindeki tartışmaların yıllardır sürdüğünü kaydeden Mumcu, bu tartışmaların 58. Hükümet kurulduğundan beri yoğunlaştığını ve 50 gün boyunca MEB öncülüğünde yürütülen çalışmalar sonucunda bir taslak hazırlandığını söyledi.

'Taslak değişmez değil'

Taslağın "değişmez bir metin olmadığını" anlatan Erkan Mumcu, "Bu taslak, üniversitelere, siyasi partilere, ilgili sivil toplum kuruluşlarına gönderilecektir. 22-23 Şubat günlerinde de, rektörlük, bilim adamı ve akademisyenlerden oluşan bir grupla atölye çalışması yaparak taslağı değerlendireceğiz ve Bakanlar Kurulu'na sunacağız" dedi. Yükseköğretim sistemiyle ilgili Anayasa değişikliği yapmayı amaçladıklarını anlatan Erkan Mumcu, şöyle konuştu:

"Anayasa'nın 130 ve 131. maddelerinde yapılacak değişikliklerle, üniversitelerin hem bilimsel, hem de idari ve mali açılardan özerk kurumlar haline gelmesini anayasal güvenceye bağlıyoruz. Üniversitelerarası Kurul, anayasal bir kuruluş olarak Anayasa değişikliğinde hayata geçirilmektedir."

Mumcu, Anayasa'da yapılacak değişikliklerle bugünkü YÖK'ün; araştırma, planlama ve eşgüdümü sağlama işlevlerini üstlenen bir "Yükseköğretim Eşgüdüm Kurulu (YEK)" olarak yeniden yapılandırılacağını bildirdi.

YEK'te, Cumhurbaşkanı'nın Üniversitelerarası Kurul'un her bilim kurulundan en az bir üye olmak üzere rektör olmayan üyeler arasından atayacağı 7, Bakanlar Kurulu'nca Maliye, Milli Eğitim, Sağlık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile İçişleri bakanlıklarından birer, Genelkurmay Başkanlığı ve Devlet Planlama Teşkilatı'ndan birer kişi olmak üzere 7 kişi bulunacak. Ayrıca, TOBB, TESK ve İşçi konfederasyonlarının en az ikisi tarafından seçilen birer üye YEK'te temsil edilecek. Böylece YÖK'te başkan dahil 22 kişilik üye sayısı YEK'te 17'ye düşürülecek.

ÖSYM'nin adı da değişti

Taslakta, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin ismi "Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'' olarak değiştirildi. ÖSYM, "Yükseköğretim Eşgüdüm Kurulu''nun hazırladığı uygulama esasları çerçevesinde, yükseköğretim kurumlarına öğrenci alınması amacıyla sınavları hazırlayan, yapan, sınav sonuçlarına göre öğrencileri yerleştiren ve bu faaliyetlerle ilgili araştırmalar ile diğer hizmetleri yürüten, YEK'e bağlı bir kuruluş olacak.

Rektörler nasıl seçilecek

Taslağa göre rektör, profesörler arasından bir defayla sınırlı olmak üzere 5 yıl için seçilecek. Rektör seçimine üniversitenin tüm kadrolu öğretim üyeleri katılacak. Seçimlerde en çok oy alan iki aday, YEK aracılığıyla Cumhurbaşkanı'nın onayına sunulacak.

Seçimler gizli oyla yapılacak. Rektörlerin yaş haddi 67 olacak. Vakıf üniversitelerinin ayrı başlıkta ele alındığı taslakta, vakıf üniversitelerinin rektörlerinin de cumhurbaşkanınca atanması öngörülüyor. Vakıflarca kurulacak yükseköğretim kurumları, devlet üniversitelerine getirilen mali kolaylıklardan, muafiyetlerden ve istisnalardan aynı yararlanacaklar ve emlak vergisinden muaf tutulacaklar.

MEB'in taslağında reform maddeleri

Milli Eğitim Bakanlığı'nca hazırlanan "Yükseköğretim Kanunu Tasarısı'' taslağında, "öğretim elemanları, öğrenciler ve idari personele ilişkin işlemlerde ırk, din, cinsiyet, etnik köken, bedensel engellilik ve siyasi görüş farklılığı nedenleriyle ayırım yapılamayacağı'' hükmüne yer verildi. MEB'in hazırladığı taslakta, yükseköğretim alanında yapılacak yeni düzenlemeler 51 maddede toplandı. Taslakta, yeralan temel ilkelerden bazıları şöyle sıralandı:

  • Akademik özgürlük ve kurumsal özerklik esastır,

  • Karar alma süreçlerinde demokratik katılım sağlanır,

  • Temel hak ve hürriyetler, eğitim hakkı ve fırsat eşitliği güvence altına alınır,

  • Öğretim elemanları, öğrenciler ve idari personele ilişkin işlemlerde ırk, din, cinsiyet, etnik köken, bedensel engellilik ve siyasi görüş farklılığı nedenleriyle herhangi bir ayırım yapılamaz,

  • Bilim ve teknolojiyle eğitim-öğretim programları temel hak ve hürriyetleri zedeleyecek şekilde kötüye kullanılamaz,

  • Her türlü eylem ve işlem, hukukun üstünlüğü ilkesine uygunluk içinde yürütülür,

  • Öğretim elemanlarının görevden alınmalarında veya meslekten uzaklaştırılmalarında demokratik yollarla seçilmiş bir organ önünde adil savunmalarının alınması ön şarttır,

  • Eğitim ve öğretim süreçleri öğrenci odaklıdır,

  • Öğretim dili Türkçe'dir. Ancak bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihte yabancı dille öğretim yapan kurumların bu niteliği, Üniversitelerarası Kurul tarafından belirlenecek ölçütlere uygun olmak kaydıyla saklı tutulur.

  • Üniversitelerarası Kurul, "Rektörler Komitesi, Fen Bilimleri Kurulu, Sosyal Bilimler ve Güzel Sanatlar Kurulu, Sağlık Bilimleri Kurulu ve Dil Bilimleri ve Eğitimleri Kurulu'ndan oluşan bir genel kuruldur.

  • Bilim kurulları üyeleri üniversitelerdeki profesörler arasından, 5 yıl için seçilecek. TÜBİTAK, TÜBA ve Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu başkanları doğal üye olacak.

    Çalışma eleştiriye açık

    Reform çalışmaları sürecinde YÖK ile yaşanan gerginliğe ilişkin bir soru üzerine Mumcu, gizli saklı işler yapmadıklarını ifade ederek "Kimsenin niyetini yargılamak durumunda değiliz, kimsenin bizim niyetimizi sorgulamaya hakkı olduğunu da düşünmüyoruz" dedi. Acil Eylem Planı'nda yer alan ÖSYM ile ilgili bir soru üzerine Mumcu, ÖSYM'nin "son derece saygın ve verimli çalışan bir kurum" olduğunu belirtti. Mumcu, "Tasarıya baktığınız zaman her türlü siyasi müdahaleye dün olduğundan bugün daha kapalı, özgürlüğü, özerkliği daha çok teminat altına alınmış bir yapı göreceksiniz" dedi. "YÖK'ten bağımsız olacak mı?" şeklindeki soruya Mumcu, "Hayır bağımsız çalışmayacak, bağlı kuruluş olarak çalışacak" dedi.

  •  
    Rektörler Komitesi KKTC'de toplanacak
    Devlet ve vakıf üniversitelerinin rektörleri, bu ayki toplantılarını KKTC'de gerçekleştirecek.
    Sağlık Bakanlığı sınırda krize hazır
    Sağlık Bakanlığı, Irak'ta bir savaş çıkması halinde Türkiye'ye gelecek göçmenler için alınması gereken sağlık önlemlerini tamamladı ve Sağlık Acil Destek Planı hazırladı.
    Sağlık ocaklarına yeni düzenleme
    Sağlık Bakanı Akdağ, bir genelge yayınlayarak sağlık ocaklarındaki personel dağılımının bölge nüfusu gözönüne alınarak yeniden düzenlenmesini istedi.
    Her yer 'beyaz'a büründü
    Yurtta yoğun yağ kar yağışı köy yollarını kapatırken, birçok uçak seferi de yapılamadı.
    800 trilyonluk vurgun
    Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen, bakanlık tarafından ihale edilen işlerde 800 trilyon fazla ödeme yapıldığını tespit ettiklerini belirterek, "Bakanlıktaki yolsuzlukların üzerine kararlılıkla gidiyoruz" dedi.
    'Mafya'nın röntgeni çekildi
    Türkiye'deki mafya elemanlarının eğitim ve gelir düzeyinin düşük olduğu, geçen yıl yakalanan mafya elemanları arasında 134 de üniversite mezununun bulunduğu belirlendi
    Osmanlı eserleri de ABD'nin hedefinde
    Irak'ta, Osmanlı ve Selçuklu döneminden kalma çok sayıda tarihî eserin bulunduğunu kaydeden yetkililer, savaşta bu eserlerin enkaz olacağını söyledi. Osmanlı saray ve kışlası da hedefler arasında.
    Gönül sohbet ister kahve bahane
    Yüzyıllar önce kültür sohbetlerinin edildiği mekanlar olan kahvehaneler, günümüzde, oyunların oynandığı boş vakit öldürme yerleri haline geldi.
    'Bu aşk bitmez'
    Gaziantepli Mehmet, İngiliz kızı Rachel ile ilişkisinden dolayı 5 yıl 3 ay 10 gün hapis cezasına çarptırıldı. Karar sonrası ağlamaktan gözleri kızaran Rachel "Onu sonsuza kadar seveceğim, bizi kimse ayıramaz" dedi.
    Tekvando Baskanı'na yeni bir suc duyurusu
    Öğrencilere uluslararası sınav
    Milli Eğitim Bakanlığı, OECD'nin uyguladığı PISA projesi kapsamında, Mayıs 2003'de lise 1. sınıf öğrencilerine matematik ağırlıklı sınav yapacak. Alınan bilgiye göre, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün yürüttüğü PISA projesi kapsamında yapılan sınav, bu örgüte üye ve üye olmayan toplam 33 ülkede eş zamanlı gerçekleştirilecek. Türkiye'de, MEB Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Dairesi Başkanlığı'nca gerçekleştirilecek sınava, çeşitli il ve ilçelerdeki 150 liseden 1987 doğumlu (15 yaş grubu) toplam 5 bin 250 öğrenci katılacak.
    Yeni atanan valiler kolları sıvadılar
    Son kararnameyle atanan valiler, yeni görevlerine başlıyor. Gümüşhane Valiliği'ne atanan Hasan Basri Güzeloğlu, Batman'dan Isparta Valiliği'ne atanan İsa Parlak, Tokat Valiliği'ne atanan Ayhan Nasuhbeyoğlu, Balıkesir'e atanan Çorum Valisi Atıl Üzelgün, Adana'dan Bursa'ya atanan Vali Oğuz Kağan Köksal, Antalya Valiliği'ne atanan Alaaddin Yüksel yeni görevlerine başladılar. Balıkesir Valiliği'nden merkeze alınan Utku Acun ise törenle uğurlandı. Öte yandan olası bir Irak savşında sığınmacılar için yapılacak hazırlıklar için görevlendirilen Diyarbakır, Van, Şırnak, Mardin, Batman ve Hakkari valileri bugün Diyarbakır Valiliği Toplantı Salonu'nda biraraya gelecekler.
    19 Şubat 2003
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED