T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

ABD'ye açık mesaj

AK Parti lideri Erdoğan, tezkerelerin Meclis'e gönderilmesini isteyen ABD'ye ince mesajlar gönderdi: "Talep ve hassasiyetlerimizi dikkate alın. Üs ve limanlardaki onarım tezkeresi geri dönülemez değil."

AK Parti lideri Tayyip Erdoğan, 18 Şubat tarihinde TBMM'ye asker gönderme ve bulundurma tezkeresinin gönderilmesini isteyen ABD'ye "hassasiyetlerimizi ve taleplerimizi gözardı etmeyin" mesajı gönderdi.

TBMM'nin verdiği "üslerin onarımı" izninin "geri dönülemez bir nokta olmadığını" vurgulayan Erdoğan, "İki taraf da dostluk ve özveri göstermeli. Tek taraflı olmaz" dedi.

Erdoğan, AK Parti TBMM Grubu'nda, ABD, muhalefet partileri ve medyaya önemli mesajlar verdi. 58. hükümetin barış çabası sonucu Kurban Bayramı'nın savaşsız bir ortamda geçtiğini bildiren Erdoğan, "Eğer bugün bütün İslam dünyası ile beraber ülkemiz bu bayramı savaş ortamında geçirmediyse bunda 58. Cumhuriyet Hükümeti'nin, AK Parti iktidarının önemli bir katkısı olmuştur" diye konuştu.

Tarih baskısına boyun eğilmedi

Kamuoyunda, 18 Şubat Salı günü Meclis'e 2. tezkerenin gönderileceği konusunda hava oluşturulduğunu kaydeden Erdoğan, şöyle konuştu: "Bugün 18 Şubat 2003. Hem iç kamuoyunda, yazılı ve görsel medyada, hem ABD'de bu tarihin Türkiye açısından 'karar' için son tarih olduğu söylendi durdu. Ama gördüğünüz gibi, bugün 18 Şubat olmasına rağmen, 'Türk askerlerinin yurt dışına gönderilmesi ve Türkiye'ye yabancı asker girmesi'ne dair söz konusu tezkere TBMM'ye getirilmiş değildir. Demek ki; hiçbir şey, önceden kurulmuş saat gibi, mekanik olarak işlememektedir. Bizim için asıl önemli olan belirli tarihler değil; gelişmelerin şekli ve vardığı yerdir. Türk devlet geleneğinde ne yapacağını, neden yapacağını, nasıl yapacağını, ne zaman yapacağını enine boyuna düşünmeden hareket etmek yoktur."

Hiç kimseye söz vermedik

18 Şubat tarinine dair hiç kimseye tek taraflı bir söz ve taahhüt içine girmediklerini belirten Erdoğan, "Kimi çevrelerde ve özellikle muhalefet partilerince ima edildiği gibi; ne benim ne Sayın Başbakan'ın ne de başka bir yetkilinin hiç kimseye tek taraflı bir sözü ve taahhüdü olmamıştır, olamaz. Türkiye olarak 'arabayı atların önünde koşturmaya' hiç niyetli değiliz. Daha atlar yola çıkmadan kimse bizden arabayı yola koymamızı beklememelidir. Tatmin olmadığımız, halkımıza anlatamayacağız hiçbir gelişmeye evet dememiz mümkün değildir" dedi.

Tek yanlı fedakârlık olmaz

ABD'nin Türkiye'nin stratejik ortağı olduğunu hatırlatan Erdoğan, şöyle devam etti: "Eğer birlikte hareket edeceksek, desteğimizin Amerika için bir anlam ve zarureti varsa, ABD de bizim hassasiyetlerimizi gözönünde bulundurmalı ve taleplerimizi iyi niyetle karşılamalıdır. Aksi takdirde ortaklık ve dostluk sürekli bir tarafın özveride bulunması şekline dönüşür ki; bu kabul edilebilir değildir. Amerikalı dostlarımız, daha önce 'liman ve havaalanlarının bakım ve geliştirilmesi' ile ilgili tezkerenin Meclis'ten geçmesini 'Türkiye'nin geri dönülmez bir yola girdiği' şeklinde yorumlamamalıdır. Bunu bu şekilde açıklamaya mecburum. Türkiye bir kabile devleti değildir. Hiç kimse Türkiye'nin arızi ve konjonktürel şartlarından sonuç çıkarma peşine düşerek Türkiye'nin dününü, bugününü ve yarınını ipotek altına sokacağımızı da bizden beklemesin"

Ya içinde ya dışında olacağız

TBMM'nin tarihi günler yaşadığını, önümüzdeki günlerde tarihin akışını değiştirecek gelişmeler olabileceğini belirterek, milletvekillerine de tarihi sorumluluk düştüğünü hatırlatan Erdoğan, milletvekillerine şöyle hitap etti: "Önünüzde iki seçecek var: Ya sürecin dışında kalacağız, bütün kalabalıklar gibi bu tarihin seyircileri olacaksınız ve sonuçlarına kadar bekleyip o sonuca uyacaksınız. Ya da, tarihin bizzat şekillenmesinde, metnin yazılmasında aktif rol oynayacaksınız. Burada ve her şartta önceliğimizin Türkiye olduğunu tekrar vurgularız. Bu noktada bugünden çok geleceği; gelecek on yılları yüzyılları düşünmeye mecburuz."

 
Bush: Türkiye'nin ABD'den daha yakın dostu yok
ABD Başkanı George W. Bush, Türkiye ile ABD arasında her iki tarafı da tatmin edecek bir anlaşmaya ulaşılmasını umduğunu söyledi.
Baykal: İnsanlık bu kirli savaşı reddediyor
CHP lideri Baykal, din, dil, ırk, ülke ve millet ayrımı yapmadan insanların el ele, Irak müdahalesine karşı çıktığına dikkat çekerek, "İnsanlık bu savaşı reddediyor" dedi.
'BM yeni karar almalı'
Sokakların zaferi
Dünyadaki savaş karşıtı gösteriler AB zirvesini etkiledi. Saddam'a sert uyarılar yapılan bildiride, ABD'ye de "savaş son çare" mesajı verildi. Dönem Başkanı Simitis, "Göstericilere olumlu yanıt verdik" dedi.
Türkiye'ye destek mesajı bildiriye nasıl konuldu?
Gül: Irak'ın yapması gereken şeyler var
Başbakan Gül'ün, AB Troykası toplantısına katılarak Irak krizinin barışçı yoldan çözümünde destek istemesi, AB'nin tavrında etkili oldu. Gül, "Irak'ın yapması gereken şeyler var, savaş son çare" dedi.
'AB müktesebatını almakta kararlıyız'
AB heyetlerinin Ankara çıkarması sürüyor. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi heyetini kabul eden Başbakan Yardımcısı Şahin, hükümetin AB müktesebatını Türkiye'ye taşımakta kararlı olduğunu bildirdi.
Herkese helikopter tahsis edemeyiz
ADALET Bakanı Çiçek, "Terörist-başı Öcalan'ın özel ziyaretçileri için helikopter tahsis etmek gibi bir imkanımız yok" dedi.
Yakış: Siyasi pazarlık da var
Mutabakat zaptı görüşmeleri yeniden başladı
SP: ABD'nin soykırımına ortak olmamalıyız
CHP'de, tüzük iptali davası 'boşlukta' kaldı
ABD, 26 milyarlık teklifi açıkladı
19 Şubat 2003
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED