T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

T E L E V İ Z Y O N
Hürrem Hürrem olalı böyle zulüm görmedi!

Star, Osmanlı'nın en ünlü kadını Hürrem Sultan'ın dizisini yayınlıyor. Ancak Gülben Ergen'in Hürrem'i canlandırdığı dizi, tarihî-dramadan çok, okul piyesine benziyor

Onu TV şovundan, televolelerden ve Hülya Avşar'a inat attığı "Kıskananlar Çatlasın" sloganlarından tanıyorsunuz. Bir süre önce büyük şehirlerdeki bilboardlarda ve TV'lerdeki anonslarda tanıtımları yapılmaya başlanan Hürrem Sultan adlı dizinin başrol oyuncusundan, Gülben Ergen'den söz ediyoruz.

Yabancı kökenli ilk haseki

Diziden bahsetmeden önce, Osmanlı tarihinde hatırı sayılır bir yeri bulunan Hürrem Sultan'ın Süleymaniye Camii hazinesindeki türbesinin girişinde bulunan tabeladan faydalanarak, bu ünlü kadından bahsedelim: "Hürrem Sultan, Kanuni Sultan Süleyman'ın eşi ve Sultan 2'nci Selim'in annesidir. Osmanlı Sarayı'nın yabancı kökenli ilk hasekisi olan Hürrem Sultan, Rus asıllıdır. Genç yaşta saraya girmiş ve padişah eşi olmak üzere yetiştirilmiştir. 1520 yılında 1'inci Süleyman'ın (Kanuni) tahta çıkmasıyla onun gözdeleri arasında yer alan Hürrem Sultan 1521'de Şehzade Mehmed'i dünyaya getirerek padişah eşi olma hakkı kazanmıştır.

Osmanlı Sarayı'nın ilk yabancı kökenli hasekisi olan Hürrem Sultan 1558'de vefat etmiş, Süleymaniye Camii Haziresi'ne defnedilmiştir."

Okul piyesi mi ne?

İşte tarihe damgasını vurmuş bu ünlü kadını anlatan dizide dikkat çeken, karakterlerin yerine oturmayışı. Köklü bir geçmişe sahip Osmanlı'nın en önemli simalarını canlandıran oyuncuları izlerken, sanki okul piyesi izler gibi oluyorsunuz. Harem'de Hürrem Sultan'la Gülbahar Hatun'un saç-baş kavga edişi, televolelerdeki haberleri aratmayacak kadar 'sıradan' duruyor. Deli Yürek'in "Turgay Atacan"ı Ali Sürmeli bile, diziyi kurtaramıyor.

Şov makyajı gibi

Bırakın tarihi bir şahsiyetin vakarını yansıtmak, en fazla 'Dadı' kadar ciddi görünen Gülben Ergen'in makyajı da başarısız. Sanki yapımcılar tarihî-dram türündeki yapımlarda kostüm ve makyajın diğer türlere oranla daha dikkatle üzerinde durulması gerektiğini unutmuş gibi. Öyle ki, 20 yaş yaşlandığı haberlerde ifade edilen Ergen, ilerleyen bölümlerde makyözlerin savsaklamasından mıdır nedir, aynı Gülbence'nin setindeki yüzüyle ekrana çıkıyor. Oysa afişlerde Ergen'i tanımak bile zordu.

Ve, burada sözkonusu olan güçlü bir tarihî karakter: Hürrem Sultan. Haliyle ciddiyet gerektiriyor. Gördüğümüzde hemen akla Hülya Avşar'la giriştiği "Kıskananlar çatlasın!" polemiği gelen birini Hürrem Sultan yerine koyup izlemek zor.

  • MELİH BAYRAM DEDE


    Sait Faik'ten Havada Bulut
    Sait Faik Abasıyanık'ın eserinden filme alınan Havada Bulut adlı dizi bugün ekranda. Dizinin ilk bölümü, mahalle kahvesinde postacının köpekli adam hakkında anlattıklarıyla başlıyor. Arabacı Kamil Ağa'nın kızı Ayşe, mutsuzdur. Onun gönlünde Beyoğlu'nun renkli hayatı yatar. Ağabeyi Kenan'ın ise, Necip'e yüklü miktarda kumar borcu vardır. Borcun karşılığı Ayşe olur.
    Trt 1 / 22.25


    Zeki Alasya, Bir Yudum İnsan'da
    Ünlü tiyatrocu Zeki Alasya'nın hayat öyküsü Bir Yudum İnsan'ın bu haftaki konusu. Oyuncu, yazar ve yönetmen olan tiyatroya gönül verdiği yıllarda da, sinema serüveninde de kamera arkasında kalmayı tercih eden Zeki Alasya programda sahneleri ve Yeşilçam'ı anlatıyor. Turizm rehberliğinden dekoratörlüğe kadar pekçok işte çalışan Alasya, kırgınlıklarını, pişmanlıklarını Nebil Özgentürk'e anlatıyor.
    Atv / 23.25

  •  
    Düş Sarayları: Sinema öyküsü
    Türkiye'de sinemanın serüvenini anlatan Düş Sarayları belgeseli Pera'dan Yeşilçam'a adlı bölümüyle ekrana geiyor. Programda, sinemaya olan ilginin, zamanla toplum tarafından kabul görmeye başlaması ve İstanbul'un pekçok bölgesinde açılmaya başlayan sinema salonları anlatılıyor.
    TRT 2 / 20.30

    YENİ SAVAŞ SENARYOLARI
    Savaş pazarlığı kıran kırana sürerken Ankara Kulisi'nde, Sedat Ergin, Fikret Bila ve İsmet Berkan hükümet tezkeresi Meclis'e gelirse AKP grubunun kaç fire verebileceği, bu noktadan sonra Türkiye'nin Amerika'ya hayır deyip diyemeyeceği ve hayır derse sonuçların neler olacağı gibi konuları ele alıyor. Berkan, Bila ve Ergin siyasetçilerle yaptıkları görüşmelerden edindikleri izlenimleri de aktarıyor izleyenlere.
    Cnn Türk / 23.10

    ARINÇ'TAN SAVAŞ NOTLARI
    Batuhan Yaşar'ın hazırlayıp sunduğu Neler Oluyor programına TBMM Başkanı Bülent Arınç konuk oluyor. Canlı yayınlanacak programda Arınç, geri sayımı başlanan olası Irak operasyonunu masaya yatırıyor. Arınç Neler Oluyor'da "Türkiye yaklaşan savaşın neresinde?", "ABD ile savaş pazarlığı nereye gidiyor?" ve "Ortadoğu'da neler olacak?" ve benzeri soruları cevaplıyor.
    Tgrt / 23.15

    Bir 'Yıldız'ın hayat hikayesi
    Petek Dinçöz'ün rol aldığı Bir Yıldız Tutuldu dizisinde Karavana ve Piyango'nun Yıldız'la birlikte sahneye çıkmasını engellemek isteyen Kemal sürprizle karşılaşır. Karavana'nın sahnedeki sarhoş hali beğenilmiştir. Yıldız'ın konserleri dolup taşmaktadır artık. Kemal, Yıldız'ın konserlerinin süresini uzatır. Izgara ise gittikçe bunalır. Kemal'e bir gözdağı vermek gerekecektir.
    Star / 20.00

    Kurtlar Vadisi'nde kanlı savaş...
    Necati Şaşmaz ve Raci Şaşmaz'ın başrol oynadığı Kurtlar Vadisi'nde, Baron ve konseyi Irak savaşı, Aslan Bey ve Polat ise kendi savaşları için strateji belirler. Şevko ise Çakır ve Emmi'yi ortadan kaldırmaya karar verir. Elif ise, doğumgününü Ali'siz geçirmenin acısını yaşamaktadır.
    Show / 20.15
    19 Şubat 2003
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED