T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A
Bu da 2003 kuşağı

ABD ve İngiltere Irak'a saldırırsa İngiltere'de üniversite öğrencileri harekete geçecek. Dersler boykot edilip üniversiteler işgal edilecek. Radikal eylemler kapıda. Üniversite hocaları da saldırıya karşı ortak çağrı yaptı.

İngiltere'deki öğrenciler, Irak'a saldırının başlaması durumunda ülkedeki bütün üniversitelerde dersleri boykot edecekler. Ulusal Öğrenciler Birliği, önümüzdeki hafta Londra'da, 'Savaş Koalisyonuna Son Verin' adlı bir gösteri düzenleyecek.

Boykot eylemlerini London School of Economics'in organize ettiği belirtildi. Dünya çapındaki savaş karşıtı eylemlerin görmezden gelinemeyeceğini belirten Öğrenciler Birliği başkanı Helen Salmon, "Eğer savaş çıkarsa, İngiltere'deki bütün öğrenciler dersleri boykot etme, gösteriler yapma ve üniversiteleri işgal etme gibi eylemlere başvuracak. Küresel eylemlere sahne olan 15 Şubat Cumartesi'den sonra isteklerinin dikkate alınmadığını gören insanlar, daha da radikal yollara başvurmak zorunda kalacaklar" dedi.

Öğrencilerin başlattığı ilk işgal eylemi geçen hafta Cuma günü, Londra'daki Doğu ve Afrika Araştırmaları Fakültesi'de yaşandı. Irak savaşını protesto yürüyüşü sırasında sayıları binleri aşan öğrencilerden 500 kişi bir kalkan oluşturarak fakülteyi işgal ettiler.

Southhampton Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim görevlisi Dr. Mark Levene, "Bence Irak sorunu bir katalizör olacak. Sistemin görmezden geldiği her türlü sorun, olası Irak savaşı sayesinde gündeme taşınacak, dünya sisteme yönelik sert eleştirilere ve eylemlere sahne olacak" dedi.

Aydınlar ortak çağrı yaptı

İngiltere'nin önde gelen üniversitelerindeki akademisyenler de The Guardian gazetesinde yayınladıkları bildiriyle, Irak savaşına karşı olduklarını dile getirdiler.

Aralarında çağımızın en büyük tarihçilerinden biri olarak gösterilen Eric Hobsbawn, ünlü mimar Will Alsop, tıp profesörü Wendy Savage ve sosyolog Anne Power ile Richard Sennett'in de bulunduğu pekçok akademisyen yayınladıkları bildiride, 'Niye Irak? Niye şimdi? Hayır demek için bize katılın" çağrısı yaptılar.

Bildiride şu görüşlere yer verildi: Irak'a saldırmak için bahaneler arayan hükümetin en büyük delili, ne yazık ki tarihi geçmiş bir akademik çalışmadan aşırılmış boş iddialara dayanıyor. Akademisyenler olarak biz, gerçekleri açıkça çarpıtan ve Irak'a saldırmak için bahaneler arayan bu tür politikalara karşı çıkıyoruz. Network of Activist Scholars of Politics and International Relations (Eylemci Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Akademisyenleri Platformu) olarak, binlerce masum insanın hayatına mal olacak bu saldırının karşısında yer alıyoruz.

 
METRODA FACİA
Güney Kore'de metroda çıkan yangında korkunç bir facia yaşandı. 134 kişi öldü, 136 kişi yaralandı.
'Pervasız ülkeler'
ABD'nin Irak politikasına destek veren bildiriye imza atan AB adayı Doğu Avrupa ülkelerini pervasızlıkla suçlayan Fransa Cumhurbaşkanı, imzacı ülkelerin AB üyeliğini zora soktuklarını söyledi.
Beyaz Saray'a şair protestosu
ABD'nin Irak'a saldırısına karşı harekete geçen ve aralarında Arthur Miller, Rita Dove ve Stanley Kunitz'in de bulunduğu şairler, New York'ta şiir gecesi düzenleyerek, Beyaz Saray'ı protesto ettiler.
Türkiye'ye şantaj yapılıyor
Patriot füzeleri yola çıkarıldı
Türkiye'nin hava savunmasını güçlendirmek amacıyla Hollanda'nın vermeyi kararlaştırdığı Patriot hava savunma sistemleri yola çıkarıldı. Patriot hava savunma sistemlerine ilişkin araç gereç ve diğer malzemeyi taşıyacak üç gemi ile bir konteyner gemisinin Vlissingen Limanı'nda yapılan yükleme işlemi tamamlandı ve gemiler Türkiye'ye gitmek üzere hareket etti. Partiot hava savunma sistemlerini taşıyan gemiler, gelecek hafta ortalarından itibaren Türkiye'de olacak. Hava savunma sistemlerinin Türkiye'deki konuşlandırılmasında ve sonrasında görev yapacak 370 askeri personel ise daha sonra uçakla Türkiye'ye gidecek.
19 Şubat 2003
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED