T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

Sağlık Bakanlığı sınırda krize hazır

Sağlık Bakanlığı, Irak'ta bir savaş çıkması halinde Türkiye'ye gelecek göçmenler için alınması gereken sağlık önlemlerini tamamladı ve Sağlık Acil Destek Planı hazırladı.

Amerika'nın Irak'a müdahale ihtimalinin güçlenmesiyle birlikte Sağlık Bakanlığı da alarma geçti. Bakanlıkta dün sabah saatlerinde, Irak sınırına yakın illerin sağlık müdürlerinin katıldığı bir toplantı yapıldı. Müsteşar Necdet Ünüvar'ın başkanlığındaki toplantıda Irak'ta bir savaş çıkması halinde Türkiye'ye gelecek göçmenler için alınması gereken sağlık önlemleri masaya yatırıldı. Toplantıya Şırnak, Mardin, Batman, Diyarbakır, Hakkari ve Van il sağlık müdürleri "sorumlu", İzmir, Bursa, Adana ve Antalya il sağlık müdürleri de "koordinatör" iller olarak katıldı.

İlaç eksikliği var

Sorumlu 6 ilin, olası bir göç dalgasıyla gelecek göçmenlere sağlık hizmeti vermekle, koordinatör illerin ise, sorumlu illere tıbbi malzeme ve sağlık personeli desteği sağlamakla görevlendirildiği belirtildi. Toplantının açılışında Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü, olağanüstü durumlar için hazırlanan planlara ilişkin bir sunum yaptı. Daha sonra sağlık müdürleri, bölgelerindeki ilaç, tıbbi malzeme, aşı ve serum eksikleriyle ilgili bilgi sundu. İl sağlık müdürlerinin özellikle ilaç konusunda büyük eksiklik yaşandığını dile getirdi.

Salgın hastalık endişesi

Toplantıda, il sağlık müdürlerine Bakanlık tarafından hazırlanan olağanüstü durumlara ilişkin iyi ve kötü senaryolar ile acil yardım ambulanslarında, sağlık ocaklarında, hastanelerde bulundurulması zorunlu ilaç listesi ve hizmet sunumuna ilişkin bilgiler içeren dosyalar dağıtıldı. Kötü senaryolar içinde, kızamık, kolera, menenjit gibi salgın hastalıklara karşı alınacak tedbirlerin yer aldığı bildirildi. Göçmen kamplarındaki tüm erişkinlere tetanoz ve difteri, çocuklara çocuk felci aşısı yapılacak. Ayrıca, kamplarda yapılan doğumların tek tek kayıt altına alınacağı belirtildi.

  • ASLIHAN ALTAY KARATAŞ

    Sınırda 2 seyyar hastane kurulacak

    Sağlık Bakanlığı, ABD'nin Irak'a olası operasyonunda Kızılay tarafından oluşturulacak mülteci kamplarıyla ilgili hazırlıklarını tamamladı. 100 bin kişiye sağlık hizmeti verebilecek şekilde düzenleme yapan bakanlık, sayının artması halinde, hazır olan diğer planları uygulamaya koyacak. Kızılay'ın "5-10 bin kişiye bir çadırkent" uygulamasına göre planlama yapan bakanlık, her çadırkent içine bir sağlık ocağı kuracak. Bölgede, 50'şer yatak kapasiteli, 2 adet seyyar hastane kurulacak. Bu hastanelerde 20'şer doktor, 10-15 yardımcı sağlık personeli görev yapacak.

    12 ÇADIRKENT TÜRKİYE'DE

    Sağlık Bakanlığı'ndaki toplantıda, planlamaya ilişkin koordinasyon ve ihtiyaçlara son şekli verildi. Bu arada, Sağlık Bakanlığı Kriz Merkezi koordinasyonunda Şırnak, Batman, Van, Diyarbakır, Mardin ve Hakkari devlet hastaneleri ihtiyaç halinde askeri personele tahsis edilmek üzere hazır bekletildiği bildirildi. Diğer yandan, Irak'tan gelecek göçmenler için 18 çadırkent kurulacağı kesinleşirken, bunlardan sadece 6'sının Türkiye toprakları dışında 36 ve 37'nci paraleller içeresinde kurulacağı öğrenildi. Sağlık Bakanlığı Kriz Merkezi'nde ise 17 Şubat'tan itibaren 24 saat esasına göre görevliler nöbet tutmaya başladı.



  • 19 Şubat 2003
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Reklam Tarifesi
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED