T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

Sokakların zaferi

Dünyadaki savaş karşıtı gösteriler AB zirvesini etkiledi. Saddam'a sert uyarılar yapılan bildiride, ABD'ye de "savaş son çare" mesajı verildi. Dönem Başkanı Simitis, "Göstericilere olumlu yanıt verdik" dedi.

Brüksel'de Irak ile ilgili gelişmeleri görüşen Avrupa Birliği ülkeleri, dünyadaki savaş karşıtı gösterilerin etkisiyle "barış mesajı ağır basan" ortak bildiri üzerinde anlaşmaya vardı. Uzlaşma metninde Irak sert bir dille uyarılırken, kuvvet kullanımının da ancak "son olasılık" olabileceği vurgulandı. Dönem Başkanı Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis, "Göstericilere olumlu yanıt verdik" derken, ABD yanlısı İngiltere Başbakanı Tony Blair de, İngiltere'de yapılan yürüyüşlere katılanların endişelerini dikkate aldığını bildirdi.

Irak'a ve ABD'ye mesaj

AB Dönem Başkanı Yunanistan'ın Başbakanı Kostas Simitis tarafından açıklanan bildiride, Irak'a BM kararlarına tam olarak uyma ve açık işbirliği yapma çağrısında bulunulurken, "silah denetimlerinin sonsuza dek süremeyeceği" yönünde sert bir uyarı da yapıldı. ''Bağdat boş hayaller peşinde koşmamalı. Hemen silahsızlanmalı ve işbirliği yapmalı. Bu, barışçıl yöntemle krizin çözülmesi için son şansı'' denilen bildiride ayrıca BM silah denetçilerine daha fazla zaman verilmesi de istendi.

Ancak bildiride ABD'ye de göndermede bulunuldu ve "savaşın kaçınılmaz olmadığı" vurgulanarak, "kuvvet kullanımının yalnızca son bir olasılık olarak gündeme gelebileceği" belirtildi.

Türkiye'ye destek

AB devlet ve hükümet başkanlarının onayladıkları ortak bildiride, Türkiye'nin bölgedeki barış girişimlerine de değinilerek, ''Türkiye'nin Irak ve Mısır gibi komşularıyla bölgesel girişimlerini destekliyoruz'' denildi.

Göstericilere olumlu cevap

AB liderlerinin anlaşmaya varmasından memnuniyet duyduğunu ifade eden Simitis, ''Avrupa'daki göstericilere olumlu yanıt verme niyetinde olduklarını'' söyledi. Simitis, ''Avrupalı vatandaşların beklentileri çok açıktı. Ortak tavır bekliyorlardı'' dedi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu da, Irak'la ilgili AB zirvesinden çıkan ortak bildiriden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, AB üyelerinin ''tekrar birleştiklerini'' söyledi. Papandreu, 'Zirveden çıkan mesaj açıktır: Irak lideri Saddam Hüseyin kararlara uymalı ve Avrupa tek bir ses halinde konuşmalıdır'' diye konuştu.

Blair: Göstericileri dinledim

İngiltere Başbakanı Tony Blair ise "şahin" tavrını bırakmadığını göstermekle birlikte, "sokakların sesini dinlediğini" de ifade etti. Blair, Başbakanlık konutunda düzenlediği aylık olağan basın toplantısında, uluslararası kamuoyunun Saddam Hüseyin'i silahsızlandırmak için 12 yıldır uğraştığını belirterek, Saddam Hüseyin'e son bir şans tanındığını ve işbirliğine yanaşmasının beklendiğini söyledi. Geçen hafta sonunda dünyanın her yerinde ve İngiltere'de yapılan yürüyüşlere katılanların endişelerini dikkate alması gerektiğini iyi bildiğini ve bunu da yaptığını kaydeden Blair, "Savaşmak için acelemiz yok. ''Bu, Irak'ın barışçı yollardan silahsızlanmak için son şansı. Barışçı yollardan da olsa, savaşla da olsa Irak silahsızlanacak'' diye konuştu.

Blair, savaştan önce ikinci bir BM kararının çıkartılmasını herkes gibi kendisinin de istediğini ifade etti.

Blair, savaş sonrasında Irak'ın toprak bütünlüğü konusunda tartışmayacaklarını ve bu konuda taviz vermeyeceklerini de vurguladı.

Ülkede belli bir çevrenin ve basının bir bölümünün ABD karşıtı tavır takınmasının doğru olmadığını da savunan Blair, "Onlar bizim dostumuz ve müttefikimiz. Ben şahsen bu dostluk ve ittifaktan gurur duyuyorum ve Avrupa ile ABD'nin arasını açmaya çalışanlara da bunun tehlikeli bir politik oyun olduğunu hatırlatıyorum. Bu dünya güvenliği için de son derece büyük tehlikeler yaratır" dedi.



19 Şubat 2003
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED