AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Hizbullah kavgası

Amerika, Suriye'den Hizbullah örgütünü dağıtmasını istedi. ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'ı ağırlamaya hazırlanan Suriye Dışişleri Bakanı Faruk el Şara ise, Hizbullah'a verdikleri desteğin süreceğini açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, Bush yönetiminin son dönemde sert uyarılarda bulunduğu Suriye'ye gidiyor. ABD Dışişleri Bakanı Powell, Ortadoğu turu çerçevesinde ziyaret edeceği Şam'da, Devlet Başkanı Beşar Esad'la görüşecek.

Irak'ta Saddam Hüseyin döneminin sona ermesinin ardından, bölgede yeni dinamikler oluştuğunu belirten Powell, Şam yönetiminin eski politikalarını gözden geçirmesi gerektiğini dile getirecek. Powell, Beşar Esad'dan, İsrail'e yönelik saldırılarda bulunan örgütlere desteğini kesmesini isteyecek.

'Bölgedeki strateji değişti'

Gezisinin ilk durağı olan İspanya'da yaptığı konuşmada Suriye'ye yapacağı ziyarete de değinen Powell, Suriye Dışişleri Bakanı Faruk el Şara ile içten ve samimi bir görüşme yapmak istediğini belirterek, "Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesi, Filistin'de hükümetin kurulması ve 'yol haritası'nın açıklanmasıyla bölgenin stratejik durumu değişti. Suriyelileri bu değişiklikleri hesaba katmaları konusunda teşvik edeceğim" dedi. Powell, Şam'a, kısa vadede bir sonuç almak üzere gitmediğini de söyledi.

Şam: Desteğimiz sürecek

Powell'ı ağırlamaya hazırlanan Suriye'nin Dışişleri Bakanı Faruk el Şara, Lübnan'da üslenen Hizbullah'a verdikleri desteğin süreceği mesajını verdi. El Şara, Powell'in Şam ziyareti öncesinde Lübnan'a gitti. Lübnan hükümetiyle Powell'ın ziyaretini değerlendiren el Şara, Hizbullah'ın silahsızlandırılması yönündeki talepleri kabul etmeyeceğini belirtti. El Şara, Hizbullah örgütünün, Lübnan toplumunu yansıtan bir siyasi yapılanma olduğunu ifade etti.

ABD: Hizbullah'ı dağıt

ABD Dışişleri Bakanı Powell, Suriye'ye ziyaretinde, yetkililerden Hizbullah örgütüne verilen desteğin kesilmesini isteyecek. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice da, İsrail gazetesi Yediot Ahronot'a yaptığı açıklamada, ABD'nin Suriye'den Hizbullah örgütünü 'dağıtmasını' istediğini söyledi. Rice, "Suriye'den her fırsat olduğunda terörizme artık destek vermemesini, Hizbullah'ı dağıtmasını ve Lübnan'ın güneyindeki roketlerin İsrail'e karşı oluşturduğu tehdidi bertaraf etmesini istiyoruz" dedi. Suriye Dışişleri Bakanı El Şara, iki gün önce İsrail ve Filistin taraflarına sunulan yol haritası konusunda bilgisi bulunmadığını söyledi. Faruk El Şara ayrıca, sorunun çözümünün, Filistinlilerin gösterdiği direniş yerine İsrail'in işgali üzerinde odaklanması gerektiğini kaydetti.

Hamas: Silahımızı almaya çalışan eli keseriz

Filistin İslami Direniş Hareketi HAMAS'ın askeri kanadı, grubun silahsızlandırılması girişimleri için sert uyarılarda bulundu. İzzedin el Kassam Tugayları'ndan yapılan açıklamada, "Bizim gözümüzde, bu yol haritasında birlikte hareket eden herkes, İsrail'le ortak hareket ediyor anlamındadır" denildi. Açıklamada, "Bu herkes için açık bir mesajdır. Silahlarımız bizim kanımızdır. Silahlarımızı bizden almaya kalkışan eli keseriz" denildi. Amerika ve İsrail'in önceliklerine göre şekillenen yol haritası bu hafta sonu taraflara sunulmuştu.

İsrail ordusu Tulkarim'e saldırdı

Gazze'ye yönelik saldırıda bazıları çocuk 15 Filistinliyi katleden İsrail dün de Tulkarim kentine saldırdı. İsrail ordusunun Gazze'de düzenlediği ağır saldırının ardından zırhlı araçlar eşliğindeki İsrail askerleri, Batı Şeria'nın Tulkarim kenti ile mülteci kampına girdi. Nablus kenti yakınlarındaki bir yerleşim birimine bu hafta başında başarızlıkla sonuçlanan bir saldırı düzenleyen Filistinli iki kişinin evinin dinamitle havaya uçurulduğu kaydedildi. Dün sabah erken saatlerde düzenlenen saldırıda İsrail ordusunun, Batı Şeria'da 10, Gazze'de 12 Filistinliyi gözaltına aldığı kaydedildi. Bu arada, Batı Şeria'da 1 Filistinli İsrail askerlerinin ateşinde öldürüldü.

Annan'dan İsrail'e sert suçlama

BM Genel Sekreteri Kofi Annan, Gazze'de 15 Filistinliyi öldüren İsrail'i, yeni sunulan Ortadoğu barış girişimine zarar vermekle suçladı. Annan'ın sözcüsü, "Annan, İsrail'in gerçekleştirdiği ev yıkımlarının, uluslararası ihlal anlamına geldiğini düşünüyor" dedi. Birleşmiş Milletler Sözcüsü Fred Eckhard, Genel Sekreter Kofi Annan'ın, Ortadoğu'daki son gelişmeler üzerine düşüncelerini aktardı. Eckhard, "Sayın Annan, İsrail'in son saldırısının, yeni sunulan Ortadoğu barış girişimiyle çeliştiğini ve uluslararası toplumun çabalarını boşa çıkarttığını düşünmektedir" dedi. Eckhard, Annan'ın, Filistinlilerin evlerinin yıkılmasına ilişkin endişelerini de dile getirdi.

  • Kıyametçi grupların "15 Mayıs" korkusu
  • Hindistan Pakistan'a büyükelçi atıyor
  • Duri: Demokratik Irak kurulmalı
  • Baas içinde bir Kürt
  • Rumsfeld, Blair ve Kral Abdullah ile görüştü
  • Blair'in Partisi'ne yerel seçim darbesi

  •  
    Bağdat'ta patlama: 20 ölü
    Bağdat'ta meydana gelen patlamada 20 kişi öldü, 15 kişi yaralandı. Patlama, benzin yüklü tankere uzaktan ateş açılması sonucu meydana geldi.
    Felluce'de gergin cuma
    Bağdat yakınlarındaki Felluce'de Amerikan askerleri ile halk arasındaki gerilim tırmanıyor.
    Dünya Bankası Irak petrolüne el koyuyor
    Amerika Irak'ın petrol zenginliğini BM'nin denetiminden çıkarıp, kendi denetimindeki Dünya Bankası'na transfer etmek istiyor.
    Bush zafer ilan etti
    Irak'ta zafer ilan eden ABD Başkanı George Bush, USS Abraham Lincoln gemisinde yaptığı konuşmada, Afganistan'dan Filipinler'e ve Afrika'ya kadar mücadelenin süreceğini söyledi.
    Çin'de denizaltı battı, 70 kişi öldü
    Çin'de bir denizaltının kaza yaptığı ve 70 kişinin öldüğü bildirildi. Çin haber ajansı Xinhua, denizaltının nükleer olmayan konvansiyonel bir denizaltıda meydana geldiğini duyurdu. Xinhua haber ajansı, kazanın bir tatbikat sırasında olduğunu ve ölenler arasında subayların da bulunduğunu belirtti. Haberde, kazaya, mekanik bir arızanın sebep olduğu kaydedildi. Kazanın, bir kaç gün önce, Çin karasularında olduğu belirtilirken, kesin bir tarih ve ayrıntılı bilgi verilmedi. Denizaltının, yeri belirtilmeyen bir limana çekildiği kaydedildi. Çin Merkezi Ordu Komisyonu, kazada ölen mürettebat ve subayların yakınlarına başsağlığı mesajı gönderdi.
    Gazeteciler açısından en berbat ülke: Irak
    Gazetecilik mesleği açısından en berbat ülkenin, savaş sırasında 13 gazetecinin hayatını kaybettiği Irak olduğu açıklandı. Merkezi New York'ta bulunan Gazetecileri Koruma Komitesi'nin (CPJ), bugün kutlanacak olan Basın Özgürlüğü Günü münasebetiyle yayınladığı bildiride yeralan listede Afganistan, Çeçenistan, Batı Şeria ile Gazze, Eritre, Togo, Kolombiya ve Belarus da Irak ile birlikte en berbat ilk 10 ülke arasına girdiler. CPJ İcra Direktörü Joel Simons, "adı geçen ülkelerde faaliyet gösteren gazetecilerden bir kısmının hayatlarını kaybettiklerini, diğerlerinin ise hapislerde çürüdüğünü" söyledi.
    Suudi Arabistan'a seyahat uyarısı
    ABD Dışişleri Bakanlığı, artan terör endişeleri nedeniyle vatandaşlarına Suudi Arabistan'a seyahat uyarısında bulundu. Bakanlık açıklamasında, "terörist örgütlerin, S. Arabistan'daki ABD çıkarlarına saldırı planlarının son aşamasında olabileceği" belirtilerek, bu ülkedeki büyükelçilik ve konsolosluklarda acil ihtiyaç duyulmayan personel ve ailelerinin isterlerse ayrılabilecekleri kaydedildi. Vatandaşlardan da ülkeden ayrılmayı göz önünde tutmaları istendi.
    3 Mayıs 2003
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED