AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A
Temel Yasa tartışması Anayasa'da çözülecek

AK Parti, "Temel Yasa" düzenlemesinin TBMM İçtüzüğü'ne konulması konusunda CHP ile uzlaşma arayacak. Uzlaşma sağlanamazsa bu düzenleme Anayasa'ya konulacak.

AK Parti, özellikle çok maddeli yasaları Meclis'ten hızlı bir şekilde geçirebilmek için "temel yasa" uygulamasında ısrar ediyor. AK Parti, CHP ile uzlaşarak temel yasa konusunda net bir tanımı içtüzüğe yeniden koymak istiyor. CHP ile uzlaşma sağlanamaması halinde, "Temel Yasa" düzenlemesi Anayasa'ya konularak, Anayasa Mahkemesi'nin iptal etmesi ihtimali ortadan kaldırılacak.

Görüşülmesi günler sürer

AK Parti, anamuhalefet partisi CHP ile uzlaşarak 'temel yasa' konusunda net bir tanımı içtüzüğe yeniden koymak istiyor. AK Parti Grup Başkanvekili Eyüp Fatsa, içtüzükte 'temel yasa' düzenlemesi yapma konusunda kararlı olduklarını belirterek, "En kısa sürede düzenleme yapacağız. Çünkü CMUK, TCK ve Mahalli İdareler Reformu gibi çok uzun yasaları Meclis'te günlerce görüşmek zorunda kalacağız" dedi.

Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu da, "İngiltere ve Fransa başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde bu düzenleme var. Temel yasanın tanımını mutlaka yapmak zorundayız. Aksi halde birçok yasayı aylarca Meclis'te görüşmek zorunda kalırız" diye konuştu.

'Temel yasa' konusunda CHP ile uzlaşma sağlanmaması halinde bu uygulamanın Anayasal güvenceye bağlanması yolu tercih edilecek. Anayasa'nın 88. maddesinde yapılacak düzenleme ile 'temel yasa' Anayasa kuralı haline getirilecek. Bu yöntemle düzenlemenin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesi ihtimalinin ortadan kaldırılması amaçlanıyor.

'Orman'da uzlaşma arayışı

AK Parti ayrıca, Cumhurbaşkanı Sezer tarafından veto edilen Anayasa değişiklik paketi konusunda da CHP ile uzlaşma arıyor. Orman Bakanı Osman Pepe, dün CHP Grup Başkanvekili Mustafa Özyürek ile görüştü. CHP'nin, 2-B kapsamındaki orman vasfını kaybetmiş arazilerin satışına imkan tanıyan 170. madde değişikliğine karşı olmadığı, ancak 169. maddede yapılacak düzenlemeye ve ormanların özel şahıslar tarafından işlettirilmesine imkan tanıyan düzenlemeye karşı çıktığı belirtiliyor.

Hükümetin de, 169. madde değişikliğini geri çekerek sadece 170. madde değişikliğini yeniden getireceği öğrenildi.

CHP: ÖNCE DOKUNULMAZLIKLAR

CHP, Anayasa değişikliğine destek için "dokunulmazlıkların kaldırılması" şartını öne sürüyor. CHP Grup Başkanvekili Mustafa Özyürek, AK Parti'nin, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından bir kez daha görüşülmek üzere TBMM'ye geri gönderilen 3 maddelik yasal düzenlemeyle ilgili "uzlaşma arayışlarını" değerlendirdi. "Bizim için olmazsa olmaz şart, dokunulmazlıkların kaldırılmasıdır" diyen Özyürek, AK Parti'nin bu konuda gerekli düzenlemeyi yapması ve "kendi önerilerinin de dikkate alması" halinde milletvekili seçilme yaşının düşürülmesi ve ormanlar konusundaki düzenlemelere destek verebileceklerini bildirdi. Özyürek, AK Parti'den "uzlaşma" daveti aldıkla-rını, ancak henüz kapsamlı bir görüşme yapmadıklarını bildirdi.

 
Irak'tan pay alacağız
Dışişleri Bakanı Gül, "Irak'taki pasta sanıldığı kadar büyük değil. İngiltere de büyük pay için bastırıyor ama Türk firmaları ABD firmaları ile işbirliği halinde pastadan pay alacak" dedi.
Acılara duyarlı bir yönetim var
Başbakan Erdoğan, Bingöllü vatandaşları daha sakin olmaya ve "istismara yönelik hareketlere" katılmamaya çağırarak, "Acınız acımızdır, bu konuda duyarlı olan bir yönetim işbaşındadır" dedi.
Bakan Yıldırım: AB ulaştırmada ayrımcılık yapıyor
Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Avrupa ulaştırma bakanları toplantısında, "AB, diğer Avrupa ülkelerine ayrımcılık yapıyor" deyince tartışma çıktı.
Yazıcıoğlu: Şahin'in işleminde yanlış yok
'Yolsuzluklar, bir avuç soysuza muhtaç etti'
Bakan Çiçek, "Türkiye'de yapılan yolsuzluklar, ülkeyi, bir avuç soysuza muhtaç hale getirmiştir" dedi. Çiçek, yargı mensuplarından, ucu kime dokunursa dokunsun gidip yakasına yapışmasını istedi.
Memurlar Meclis'te çalışmak istiyor
Öztrak Başbakanlık müşavirliğine atandı
Hazine Müsteşarlığı görevinden istifa eden Faik Öztrak, Başbakanlık Müşavirliği'ne atandı.
VALİ YARDIMCISI ve KAYMAKAM ATAMALARI RESMİ GAZETE'DE
DYP İstanbul İl Başkanı istifa etti
DYP İstanbul İl Başkanı Mücahit Türkkan, görevinden istifa etti. Türkkan, Pera Palas Oteli'nde düzenlediği basın toplantısında, 5 Şubat 2003'de göreve atandığını hatırlatarak, "Partinin vizyonunda değişiklik yapabilir, gençler, kadınlar ve İstanbul'la ilgili projelerimizi gündeme getirebiliriz diye düşündüm. Ancak statüko nedeniyle bunları gerçekleştiremeyeceğim göründüğünden dolayı istifa etmeyi uygun buldum" dedi.
3 Mayıs 2003
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED