AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

Y A Z A R L A R
Cildimizi yaza hazırlayalım

Eterli uçucu yağlar, bildiğimiz anlamdaki bitkisel yağlardan değildir. Pek çok uçucu eterli maddelerin bir bileşimidir. Yağ olarak anılmalarının başlıca nedeni, suda çözülmeyip ancak katı veya sıvı yağlarda çözünmeleridir. Bu çok değerli eterli yağlar, bitkilerin damıtılması veya preslenmesiyle elde edilir. Cilt bakımında kullanılacak olan eterli yağların kaliteli ve gerçek olmalarına büyük özen gösterilmelidir. Yapay esansların bitkisel yağlara karıştırılması yoluyla oluşturulmuş sahte eterli yağların cilt bakımında kullanılmaları çok yanlış olur. Yalnızca eczanelerden veya çok güvenilir firmalardan, yüzde yüz doğal olduğuna inandığımız eterli yağları satın almak gerekir. Eterli yağlar çok yönlü etken maddeleri sayesinde sadece cildi iyileştirmekle kalmaz, kişide yatıştırıcı, uyarıcı, canlandırıcı ve rahatlatıcı etkiler de yaratabilirler.

n Kâfar yağı: Kan dolaşımını uyarıcı ve canlandırıcıdır. n Karanfil yağı: Cildi yatıştırır ve dezenfekte eder. n Lavanta yağı: Hüce yenileyicidir. n Limon yağı: Dezenfekte eder ve tırnak bakımında kullanılır. n Nane yağı: Metabolizmayı uyandırır. Kan dolaşımını düzenler n Melisa yağı: Yatıştırıcı ve duyarlılığı azaltıcı etkiler içerir n Rezene yağı: Yatıştırıcı ve güçlendiricidir n Servi yağı: Dokuları sıkıştırıcı ve dezenfekte edicidir n Bergomut yağı: İyileşmeyi hızlandırıcı destektir.

Eterli uçucu bitki yağları yüz masajları için çok uygundur. Kuru ve olgun ciltler için bir gece kreminin yerini tutabilirler. Ancak eterli yağlar doğrudan kullanılmazlar. Ona madde olarak seçilen bir bitkisel yağa uygun miktarda karıştırarak kullanılabilirler. Önerilen miktarda bir kapta karıştırılarak koyu renkli cam bir şişeye alınıp iyice çalkalanırlar. Yağların tam olarak birbirlerine karışabilmesi için bir kaç saat beklemesi gerekir. n Yağlı cilt için yağ karışımı: 15 damla limon yağı, 12 damla servi yağı (veya 10 damla kâgur yağı) 10 damla lavanta yağı, 50 ml, soya yağı. n Normal cilt için yağ karışımı: 15 damla lavanta yağı, 4 damla gül yağı, 8 damla ada çayı yağı (veya okalüptüs), 50 ml, susam yağı n Kuru cilt için yağ karışımı: 15 damla rezene yağı (veya mayıs papatyası yağı) 5 damla lavanta yağı, 5 damlı gül yağı, 50 ml badem yağı n Olgun cilt için yağ karışımı: 15 damla lavanta yağı, 5 damla kekik yağı, 3 damlı nane yağı, 10 damla gül yağı, 50 ml zeytinyağı. Hep söylediğimiz gibi unutmayınız ki, yüz milyonlarca lira bedel ödediğiniz kozmetik ürünleri de benzer madde de bundan faydalanılarak hazırlanıyor.

Ispanaklı krep

MALZEMELER: Krep için: 3 adet yumurta, 3 çorba kaşığı un, 1 orta boy su bardağı süt. İçi için: Yarım kg. ıspanak, 1 adet soğan, tuz, karabiber, sıvı yağ, kaşar peyniri rendesi.

HAZIRLANIŞI: Önce krepleri yapmak için, süt, yumurta ve unu bir mikser yardımı ile iyice çırpalım. Ufak boy bir teflon tavaya 1-2 damla sıvı yağ döküp iyice kızdıralım. Hazırladığımız krep hamurundan yarım kepçe tavaya döküp pişirelim. Krepin tabanı altın sarısı rengini aldığında bir spatula yardımı ile krepin diğer yanını çevirelim. Krep hamuru bitene dek işlemi sürdürelim. Diğer yanda iyice yıkanıp ince ince kıyılmış ıspanakları hazırlayalım. Soğanı incecik doğrayıp birazcık sıvı yağ ile tencereye alalım. Soğanları kavurup ıspanakları ekleyelim. Hiç su ilave etmeden ıspanaklar suyunu salıp çekene dek kavuralım. Tuz ve karabiber ekleyip ocağın altını kapatalım. Hazırladığımız ıspanaklı içi kreplerin içine koyup rulo yapalım. Üzerlerine kaşar peyniri rendesi serpip 180 derece fırında 10-15 dk. pişirelim.

Not: Ispanak toz içeren bir sebze olduğu için ıspanak yemeklerine fazla tuz atmamaya özen gösterin.

GÜNÜN MÖNÜSÜ:

• Domates çorbası • Ispanaklı krep • Patates salatası


2 Mayıs 2003
Cuma
 
GÜLSEN ORTAÇ


Künye
Temsilcilikler
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED