AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

H A Y A T
SARS bukalemun gibi

Bilimadamlarınca "parmak izlerini değiştirmeye çalışan bir katil"e benzetilen SARS virüsü hızlı bir biçimde şekil değiştirerek tedavi ve aşı geliştirilmesi umutlarını da zora sokuyor

Çin'in başkenti Pekin'de akut solunum yetmezliği (SARS) vakalarının kontrol altına alınmaya başladığı bildirilirken, bu hastalığın hızla hiçim değiştirmesi ise bilimadamlarında endişelere yolaçtı. Hong Kong'daki Çin Üniversitesi doktorları, 11 SARS hastasından alınan virüs örneklerinin genetik diziliminin tamamlandığını, Mart sonuna kadar Hong Kong'da hastalığın 2 biçiminin görüldüğünü söyledi. Üniversiteden Dr. Dennis Lo, SARS etkeni Coronavirüs'ün hızla mutasyona uğradığını gördüklerini açıklayarak, bu değişimi ''parmak izlerini değiştirmeye çalışan bir katilin'' tavrına benzetti. Lo, araştırmacıların, insanların SARS'ın herhangi bir biçimine karşı bağışıklık geliştirip geliştiremeyeceklerini öğrenmeye ihtiyaçları olduğunu, yoksa SARS'ın tanımlanması için geliştirilecek yolların ve bulunacak tedavi biçimlerinin çok daha zorlaşacağını kaydetti.

SARS etkeninin bazı soğuk algınlığı hastalıklarında ortak olan Coronavirüs ailesinden olduğuna inanılırken, Lo, SARS hastalarından alınan örneklerin incelenmesinde Coronavirüs'ün varyasyonlarının görüldüğünü söyledi.

Pekin'de SARS kontrol altında

Çin Belediye Başkanlığı Sağlık Bürosu yetkilisi Liang Wannian, başkentte artan SARS vakalarının ''etkin biçimde kontrol altına alınmaya başladığını'' belirterek, 21 Nisan'dan bu yana artma eğilimine giren vakaların belli bir süre sonunda azalarak durumun normale döneceğini söyledi. Liang, SARS virüsü değişime uğramadığı sürece Pekin'de 10 gün içinde vaka sayısının düşmesinin olası olduğunu ifade etti. Pekin'de SARS'tan şimdiye kadar 82 kişi öldü, 1500'den fazla vakaya rastlandı. Çin genelinde ise hastalıktan 170 kişi öldü, 3 bin 600'den fazla kişi hastalığa yakalandı. Dünyada SARS'tan ölenlerin sayısı 400'e yaklaştı, vaka sayısı ise 6 bini aştı.

SARS'tan 'göç'üyorlar

SARS virüsüne karşı korunmak için maskeleri ile Pekin tren istasyonunda sıra oluşturan göçmen işçiler 5 günlük tatili evlerinde geçirmek için dönüyorlar. Çinli otoriteler ise SARS virüsünün kontrol altına alabilmek gerekçesiyle bu işçilerin geri dönüşlerini engellemeye çalışıyorlar. Göçmen işçilerin yanısıra Çin'deki 2 binden fazla Vietnamlı öğrencinin de SARS korkusu nedeniyle birkaç gün içinde ülkeyi terk etmeyi planladığı bildirildi. Resmi yayın organları, Çin'de halen 2 bin 400'ü öğrenci yaklaşık 3 bin Vietnamlı bulunduğunu belirtti. Bu arada gizemli zaturre Hong Kong'da 8, Çin'de ise 11 kişinin daha ölümüne yolaçtı. Hong Kong'da 12 Mart'tan bu yana 170'i ölümle sonuçlanan 1611 SARS vakası saptandı. Çin'de, bu hastalık nedeniyle 11 kişi daha hayatını kaybetmesiyle toplam ölen sayısı 181'e yükseldi.

SARS'a 20 kurban daha

Çin		181
Hong Kong	170 
Singapur	25 
Kanada		23 
Vietnam		5 
Tayvan		3 
Malezya		2 
Filipinler	2 
Tayland		2 
TOPLAM		413

 
SARS, Lopez ve Gere'ı da korkuttu
SARS hastalığı pek çok ülkeyi kasıp kavururken, Hollywood ünlüleri de bu hastalıktan çok çekiniyor. Çekimlerin salgından etkilenmeyen bir kente alınmasını isteyen ünlüler kervanına, iki tanınmış oyuncu Jennifer Lopez ile Richard Gere da katıldı. Internetteki "peoplenews" ve "imdb" sitelerinin haberine göre, SARS hastalığı nedeniyle Toronto'da can kayıplarının olması üzerine Lopez ile Gere, yapımcıya başvurarak çekimlerin burada yapılmamasını istedi. "Shall We Dance" adlı filmin çekimlerinin SARS hastalığından şu ana kadar etkilenmeyen Winnipeg'e alındığı, eğer burada da hastalık nedeniyle can kaybı olursa yeni bir mekanın aranacağı belirtildi.
New York'ta sigara yasağı başladı...
New York'ta bar ve lokantalara getirilen sigara yasağı, bir aylık müsamaha süresinin sona ermesinden sonra kesin olarak uygulamaya kondu. Belediye yetkilileri dünden itibaren yasağa uymayan lokanta ve bar sahiplerine ceza kesmeye başladılar. Lokantasında herhangi bir müşterisi sigara içen işyeri sahibi ilk seferinde 200 dolar ceza ödeyecek. Para cezası katlanarak artarken bir yıl içinde 3 kez ceza gören patronun işyeri kapatılacak ve çalışma izni iptal edilecek. Yasak kapsamına giren bar, lokanta, işyeri ve oyun salonlarının sayısının 13 binin üzerinde olduğu bildirildi.
3 Mayıs 2003
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED