AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

K Ü L T Ü R
Mistik bir kuş masalı

Semaver Kumpanya, mask ve kuklalarla sahnelenen oyunu 'Kuşlar Meclisi' ile seyirci karşısında. Türkiye'de az rastlanır tarzda olan oyun, 13. yüzyıldan bugüne ulaşan Şark klasiğini, kuş kostümleri ve kuklaların hikayeleri ile anlatıyor.

  • HALE KAPLAN ÖZ
    Kuşlar Meclisi, tüm kuşlara, en güzel özelliklerini sayarak selam ile başlıyor; merhaba ey kem gözlerden saklanmış keklik, merhaba ey keskin bakışlı sert yaratılışlı doğan, merhaba ey aşk bahçesinin bülbülü, ey uzakları gören sülün merhaba...

    Fonda özgün, mistik melodi ile yapılan bu selamlamada her kuş tanımlanıyor. Muhteşem bir seyirin habercisi olan bu selam, oyun boyunca farklı sahnelerde oluşan heyecanın da ilk raddesi.

    Hikaye tanıdık, reji muhteşem

    Kaf Dağı'nın ardına ulaşmak için yollara düşen kuşların hikayesi'dir Kuşlar Meclisi, herkesçe malum. Kuşlar ülkesini oluşturan serçeden şahine tüm kuşlar, hüdhüd kuşu önderliğinde, Kaf Dağı'nın ardındaki Kuşlar Padişahı Simurg'u bulmak için yola çıkarlar. Yolculuğa çıkmadan önce, istenci, kararlılığı, tahammülü, azmi, sabrı ve umudu az olan birçok kuş, çeşitli bahanelerle yolculuk başlamadan pes eder, zira Kaf Dağı'nın ardına gidebilen ve Simurg'u görebilen olmamıştır. Binlerce kuş bu aşka düşüp, yolunda can vermiştir. Ne bir yol vardır ona ulaştıran, ne de onsuz kalınabilmektedir. Bülbül, gülün sevdasından vazgeçip gidemez, tavus, "Ben sultana layık değilim, kapıcısına ulaşayım yeter" der, keklik mücevher sevdasından vazgeçemez.

    Kuşların yolculuklarından vazgeçmeleri ve diğer kuşların cevaben anlattıkları ise insanoğlu dünyasından binbir ibret dolu hikayelerdir. Her bir hikayeyi farklı mekanlardaki küçük kuklaların canlandırdığı bölümler, aynı sahne içinde değişen boyuta, ışık kararmadan, dekor değişmeden ulaşmanın görsel rahatlığını sağlıyor seyirciye. Sahnedeki oyunu bütünleyen her türlü unsur ise birbiri ile kusursuz bir uyum içinde koordine edilmiş.

    Yedi vadiyi geçen Simurg'a ulaşır

    Simurg'a giden yolda çoğu telef olur kuşların. Az sayıda kuş, büyük gayretle kanat çırpar, ne ile karşılaşacağını bilmeden Kaf Dağı'na. Kuşlar Padişahı'na yaklaştıklarında ise herbiri birbirinden çetin yedi vadi onları beklemektedir; istek, aşk, marifet, istiğna, tevhit, hayret ve hiçlik vadileri. Hiçliğe de ulaşıp tüm engelleri aşabilen az sayıdaki kuş, Simurg'a ulaşırlar. O'nu görmek için baktıkları büyük nurda, bir kez daha hayrete düşerler çünkü gördükleri kendileridir.

    Yedi vadide gelene dek anlatılan, ateşi anlatan pervane kelebekleri, "Enel Hak" diyen Hallac'ın hikayesi bu yolculuk içinde, çeşitli konu başlıkları içinde temsillerle oyunu süsleyen diğer öğeler. Kuşlar Meclisi, Mayıs ayı boyunca Kocamustafapaşa Çevre Tiyatrosu'nda izlenebilir. Bilgi için tel: 0 212 585 59 35

    Klasik İslam Edebiyatı'nın güçlü temsilcisinden

    Tasavvufi Mesnevi alanında Klasik İslam Edebiyatı'nın en güçlü temsilcilerinden olan Feridüddin-i Attar'ın kuşların dilinden anlattığı Mantık-ut Tayr'ından uyarlanan Kuşlar Meclisi, Işıl Kasapoğlu ve Karina Cheres'in rejisi ile Semaver Kumpanya'da sahneleniyor. Karina Cheres'ın tasarlayıp oyuna uyarladığı ilginç masklar, kuklalar ve göz alan kostümlerle sahnelenen tek perdelik oyunun dramaturgu Günay Ertekin. Oyuna kattıkları dinamizmle izleyeni etkileyen oyuncular ise Semaver Kumpanya'nın genç yetenekleri. Kuşların göz alıcı güzellikleriyle sergilenen oyun, akıl ve felsefenin kifayetsiz kaldığı temel sorgulamayı, tasavvufi bir mozayiğin taşlarını yerleştirerek açıklıyor.

    Büyük mutasavvıf Attar

    1142'de Nişabur'da doğan Feridüddin Attar, İran'ın en büyük tasavvuf şairlerinden ve düşünürlerindendir. Manzum eserleri 45 bini bulan mutasavvıf, düşünceleri, edebi temaları ve üslubuyla tüm İslam dünyasını etkilemiştir. Mantıku't-Tayr'da, Allah'ı arayan kişinin, tüm evreni dolaşsa da ancak kendi içinde bulabileceği vurgulayan Attar Lisanü'l Gayb'ı yazdıktan sonra, 1220'de Mekke'de hayata veda etmiştir.

  •  
    Muhsin Ertuğrul anıldı
    İstanbul Şehir Tiyatroları'nın kuruluşu ve gelişiminde önemli yere sahip olan, Türk Tiyatrosu'na da büyük emek veren tiyatrocu Muhsin Ertuğrul, ölümünün 24. yılında törenle anıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları tarafından, Ertuğrul'un Zincirlikuyu Mezarlığı'ndaki kabri başında düzenlenen törende konuşan Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Nurullah Tuncer, Ertuğrul'un her yeri sahne olarak gören, "dünya bir sahnedir" diyen kişi olduğunu belirterek, "Biz de bu fikirleri gerçekleştirmek onun rahat uyumasını sağlamak için tiyatroyu götürebildiğimiz en ücra köşeye götürmeyi hedefliyoruz" dedi. Yapılan anma törenine, şehir tiyatroları oyuncuları katıldı.
    Zordur, gerçeği maskesiz aktarmak..
  • ÖMER ÇAKKAL
    Son dönemlerde Hollywood'un boğucu etkisinden sıyrılarak Avrupa kökenli filmlere de salon açan sinemalarımız, Finlandiyalı yönetmen Aki Kaurusmaki'nin son İstanbul Film Festivali'nde Türk sinemaseverlerin karşısına da çıkan ödüllü filmi "The Man Wıthout a Past / Geçmişi Olmayan Adam"ı ağırlıyor.
    Toplumsal gerçekliği bir kenara bırakıp, işin özüne inen ve insanın para ve hırsa sahip olmaksızın da değerli bir varlık olabileceğinin altını çizen filmin konusu Helsinki'de geçiyor. Deri ceketli ketum kahramanımız M, şehre gelir gelmez sokak serserilerince fena halde dövülür. Müdahalelere rağmen kurtarılamayan M, bir süre sonra ansızın diriliverir! Sargıları ile bir mumyayı andıran M iyileşir, ancak hafızasını kaybetmiştir. Bir kenar mahallede işsiz ve fakir insanlarla birlikte yeni bir hayata başlar. M için herşey iyiye gidiyordur. Ancak gün gelir, geçmiş kaçınılmaz bir şekilde ensesine yapışır. Yabancı adam şimdi geleceğiyle yüzleşmek zorundadır.
    M'yi canlandıran Markku Peltola'nın performansı ile övgüyü hakettiği film, gerçeği abartısız ve maskesiz verebilmesinden ötürü bile izlenmeye değecek türden.
    Geçmişi Olmayan Adam
    Yapımcı-senarist ve yönetmen: Aki Kaurismaki Oyuncular: Markku Peltola, Kati Qietinen, Juhani Niemela, Kaija Pakarinen

  • 3 Mayıs 2003
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED