AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A

Acılara duyarlı bir yönetim var

Başbakan Erdoğan, Bingöllü vatandaşları daha sakin olmaya ve "istismara yönelik hareketlere" katılmamaya çağırarak, "Acınız acımızdır, bu konuda duyarlı olan bir yönetim işbaşındadır" dedi.

Başbakan Tayyip Erdoğan, Bingöl'de dün meydana gelen olayların "provokatif amaçlı" olduğunu belirterek, Bingöllü vatandaşları sakin olmaya çağırdı. Erdoğan, "Acınız acımızdır, bu konuda duyarlı olan bir yönetim işbaşındadır" dedi.

Bingöl depreminin ardından yapılan yardımlar ve yaşanan olaylara ilişkin açıklamalarda bulunan Erdoğan, bölgeye ilk etapta gereken her türlü yardımın yapıldığını, çadır sayısının 2 bin 494'e ulaştığını ve 500 çadırdan oluşan çadırkent kurulduğunu belirtti. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin günlük 15 bin ekmek üretecek bir seyyar fırını gönderdiğini belirten Erdoğan, şehirdeki ekmek üretiminin de devam ettiğini, ayrıca Kızılay'ın 7 mutfağının da sıcak yemek dağıttığını anlattı.

İstihbarat bilgileri geldi

Yaşanan olaylara değinirken "bölgede istismara yönelik bir yapı bulunduğunu" ifade eden Erdoğan, aldığı istihbari bilgiler doğrultusunda yaşanan olayların provokatif amaçlı olduğunu; amacın yardımları aksatmak olabileceğini söyledi.

Bingöl'de yaşanan olayları kimin proveke ettiği konusunda kendilerine istihbari bilgi ulaştığını kaydeden Başbakan Erdoğan, bu bilgileri şimdi açıklamayacağını ancak gerektiğinde bunu açıklayacağını vurguladı.

İstismara yönelik hareketler

Erdoğan, şöyle devam etti: "Eğer olay sükunetle izlense takip edilse, aslında sorunu büyük ölçüde çözecek bir rakam bu. Kaldı ki çadır gönderimi devam ediyor. İlk etapta bunu 5 bine tamamlanması talimatını verdik. Çadırkent olarak yaklaşık 500 çadır kuruldu. Bu çadırlar üç-beş kişinin bir arada kalacağı çadırlar değil, büyük çadırlardır. Fakat buraya yüzde 25 bile yerleşilmiş değil, çadırların çoğu boş. Herkes evinin yanına çadır istiyor. Biz ona da ehil kişiler tarafından kurulması ve yer olması kaydıyla izin verdik. Neden oluyor bu? Az önce de ifade ettiğim gibi istismara açık bir yapı olduğu için. Nitekim bugün istihbari kaynaklarımızdan aldığımız için söylüyorum. Maalesef orada istismara yönelik hareketler var."

Kırıp-dökmenin mantığı ne?

Erdoğan, bu istismara örnek verirken de, "Masum vatandaşımızın bu masumiyetini istismar ederken, Allah aşkına, yolların kenarında duran araçları tekmelemenin, masa ve sandalyelerle, taşlarla onları tahrip etmenin acaba bu masumiyetle ne alakası var. Esnafın dükkanlarının camlarını indirmenin bu masumiyetle ne alakası var?" diye sordu.

Erdoğan, provokasyonun siyasi amacı konusunda "Temenni ederim ki olmasın" dedi.

Duyarlı bir yönetim işbaşında

Olayın fiziki boyutunun küçük ama sonuçlarının çok büyük olduğunu belirten Erdoğan, "Çünkü 100'e yakın yavrumuz, vatandaşımız orada rahmetli oldu" dedi.

Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti: "İnşallah acil müdahalemizi yapıp bitirdikten sonra bu kalıcı müdahalemizi yapıp bu yaraları sarmak suretiyle acılarımızı asgariye indirmenin gayreti içinde olacağız. Bundan milletimizin, Bingöllü vatandaşlarımızın hiç endişesi olmasın. Ben, tüm Bingöllü vatandaşlarımızı bu konuda daha sakin olmaya, daha duyarlı olmaya, dünkü duyarlılıklarının devamını istiyorum. Acıları acımızdır, hiç endişeleri olmasın. Bu konuda uyarlı olan bir yönetim işbaşındadır. Ama spekülatif açıklamalar ve insanımızın bu durumunu istismara yönelik açıklamalar prim yapmasın ki bu acıları hep birlikte paylaşarak azaltalım."

Polis halkın psikolojisini dikkate almalı

Başbakan Erdoğan, halkın tepkisine karşılık polisin havaya ateş açmasıyla ilgili bir soru üzerine de, "havaya ateş açılmasının, zaman zaman toplumsal olaylarda duruma hakim olmak için yapılan bir uygulama olduğunu" hatırlatarak, "Tabii bu durum karşısında emniyetin uygulamış olduğu tavrı değerlendirecek değilim. Çünkü teknik bir olaydır. Onu ben onlar kadar bilemem. Ama orada o psikolojik durumu, sosyolojik yapıyı iyi değerlendirmek suretiyle kontrol altına almaları gerekirdi" dedi.



3 Mayıs 2003
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED